Olse Merksem Handbal start met rolstoelhandbal

Op zondag 2 oktober organiseert Olse Merksem Handbal een demonstratiewedstrijd rolstoelhandbal. In aanloop van de BENE-League wedstrijd Olse Merksem Handbal – Koornneef Quintus zullen de spelers van de Nederlandse club onderling een demonstatiewedstrijd spelen.

Eerder dit jaar werd in Tongerlo, in samenwerking met To Walk Again, een proefproject rond rolstoelhandbal georganiseerd. Een gesmaakt initiatief waaruit handbalclub ‘The Blue Swans’ groeide. Met Olse Merksem Handbal is er nu een tweede rolstoelhandbalclub.  

“Zowel Quintus als onze club maken dit jaar ons debuut in de BENE-League” aldus Guido Hens, initiatiefnemer van het project rolstoelhandbal Olse Merksem Handbal. “Wij maken in onze club geen onderscheid tussen topsport en breedtesport. Beide takken zijn belangrijk en kunnen wat ons betreft hand in hand gaan. G-sport willen we daarbij niet uit het oog verliezen. In Nederland is er al een competitie van rolstoelhandbal. In België blijft het beperkt tot initiaties maar het is een begin. ‘The Blue Swans’ hebben ons aangezet om zelf ook een project uit te werken. In samenwerking met de school DVC Sint-Jozef Luchtbal hebben we vorige week voor het eerst met 6 jongeren getraind. Het was een positieve eerste kennismaking die enthousiast onthaald werd want morgen zijn we al met 9 jongeren. Het is de bedoeling om de komende weken telkens op woensdagnamiddag de jongeren samen te brengen. Katrijn Janssen, een speelster van onze club, gaat de initiaties voor haar rekening nemen. Het is mijn ambitie om andere clubs ertoe aan te zetten om een gelijkaardig initiatief te nemen. Wim Vos sprak eerder zijn steun voor het rolstoelhandbal uit. Het zou fantastisch zijn als we na verloop van tijd tornooitjes kunnen spelen.”

Wim Vos, voorzitter van de Vlaamse Handbalvereniging, is verheugd met dit nieuwe initiatief. “Ik ben bijzonder blij dat de mensen van Olse Merksem Handbal dit initiatief nemen en oog hebben voor G-sport. Begin dit jaar droomde ik hardop over rolstoelhandbal en 9 maanden later zijn er twee clubs die ermee bezig zijn. Laat dit een begin zijn, een voorbeeld voor andere clubs en gemeenten. Een zaadje is geplant en ik hoop dat het uitgroeit tot een forse struik. Dit initiatief toont ook aan dat topsport en G-sport hand in hand kunnen gaan. Als nu de valide sporters de G-sporters ook nog ondersteunen, hen tips geven en hen af en toe helpen tijdens een training hebben we weeral een stap voorwaarts gezet in de verdere evolutie van onze sport.”

De demonstratiewedstrijd rolstoelhandbal begint om 14.15u en wordt gespeeld in sporthal De Role Loop, Rodeloopstraat 2 in Merksem.