Bondscoach Sylla ziet mogelijkheden tegen Noorwegen

De nationale handbalploeg begint deze week aan de kwalificatiecampagne die hen naar het EK 2018 in Kroatië moet loodsen. De weg naar dat EK is loodzwaar want met Frankrijk en Noorwegen nemen de Belgen het op tegen de nummers één en vier op de ranking. Litouwen is de derde tegenstander. De Red Wolves begonnen zondagnamiddag met de voorbereidingen op de dubbele interland. Op maandag werd er twee keer getraind.

Bondscoach Yérime Sylla begroette zondagavond zijn spelers. “Het doet altijd plezier om mijn ploeg terug te zien. Ik geniet altijd van dat moment zeker wanneer iedereen in goede gezondheid verkeert en vrij van blessures is. Ondanks het feit dat mijn spelers dit weekend allemaal gespeeld hebben waren ze gisteren tijdens de eerste training gretig wat voor een zeer interessante training zorgde. Ook deze ochtend hebben we goed getraind. Over de Fransen wil ik nu niet spreken. De focus ligt nu op Noorwegen. Als je wil verrassen dan moet je dat bij het begin van de campagne doen. Bij de Noren ontbreekt een belangrijke verdediger maar met onder andere Sander Sagosen en Harald Reinkind hebben ze enkele alternatieven achter de hand.  Hun bondscoach Christian Berge is een topper. Noorwegen is een grote handbalnatie die vorig jaar tijdens het EK hun beste resultaat boekte. Ik zie mogelijkheden om hen het leven zuur te maken en om hen te verrassen. We gaan die uitdaging aan. In België waait een nieuwe wind. Zowel sportief als extra-sportief boeken we vooruitgang en dat doet mij plezier. Deelnemen aan een kwalificatiecampagne is nieuw voor ons maar je ziet dat er ook aan de structuur gewerkt wordt. Er is nog veel werk maar ik ben heel tevreden met wat er allemaal gebeurt.”

“Ik keek er echt naar uit om terug te komen bij de nationale ploeg” zegt doelman Jef Lettens. “Het zijn jongens waar je een aantal jaar tegen gespeeld hebt. We zijn vrienden en deze groep kan heel goed met elkaar opschieten. Yérime Sylla is niet alleen mijn bondscoach maar ook mijn trainer bij Cesson. Ik kan altijd op hem rekenen en hij zal me ook altijd bijsturen, me nooit op mijn lauweren laten rusten. Dat is belangrijk voor mij, zeker op het hoogste niveau.  De competitiestart met Cesson was moeilijk. We verloren drie keer op rij maar nu hebben we drie wedstrijden na elkaar gewonnen en denk ik dat we terug op de goede weg zijn. Dit is  belangrijk voor ons vertrouwen omdat we toch een nieuwe ploeg zijn met enkele jonge spelers. Deze week wacht ons Noorwegen en Frankrijk. Dat zorgt niet voor druk wel voor gretigheid. We hebben heel veel zin om die wedstrijden te spelen. De voorbije campagne hebben we ploegen geklopt om op dit niveau te komen. We verdienen het om aan deze campagne deel te nemen. Ik denk dat deze groep er klaar voor is. En om bij te leren én om wedstrijden te winnen. Ik kijk met veel ambitie naar deze wedstrijden uit. In tennis kunnen spelers die lager op de ranglijst staan ook toppers kloppen. Waarom zouden wij geen resultaat kunnen neerzetten? Er zijn 3400 tickets verkocht en dat geeft ons een enorme boost. Het handbal in België begint te leven. Het zou fantastisch zijn mochten we zondag voor een uitverkochte zaal kunnen spelen. Dat zou voor ons spelers een topmoment zijn maar dat heeft ook de nodige uitstraling naar de partners. Dit is eveneens een opsteker voor het vele werk dat de mensen rondom ons leveren. Wij doen het op het terrein maar rond ons staat een hele omkadering.”

Youri Denert, doelman van Sporting Nelo, maakt zijn debuut bij de nationale ploeg. “Je krijgt zo’n selectie niet zomaar, je moet er hard voor werken. Ik vind het fantastisch dat de bondscoach mij selecteerde.  Gisterenavond zijn we samengekomen in het hotel maar nerveus was ik niet. Ik ken de meeste spelers en trainde begin dit jaar al eens met de selectie. De sfeer in de groep is goed en we proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden op de dubbele interland. Ik krijg heel veel tips en ik leer heel veel van mijn collega doelman Jef Lettens. Hij heeft heel veel ervaring en ik ben blij dat ik met al mijn vragen bij hem terecht kan. Voor een jonge doelman als ik is dat belangrijk voor het verdere verloop van mijn carrière. Woensdag spelen we tegen Noorwegen. De Noren eindigden op het EK van vorig jaar vierde. Ze beschikken over enkele spelers die in de Bundesliga spelen.  Het wordt moeilijk maar we gaan onze huid duur verkopen.

Het slotwoord is aan Thomas Cauwenberghs. “Sinds de loting kijken we al uit naar de start van deze campagne. Dit is een week waar we met zijn allen naar toe hebben geleefd. Eerst is er de verplaatsing naar Noorwegen en zondag ontvangen we Frankrijk. De groep is enthousiast en blessurevrij. Voorlopig gaat alles prima. Ik speel al twaalf jaar voor de nationale ploeg. De wedstrijden die eraan komen speel je zelden of nooit. We moeten ervan genieten maar de wil om iets neer te zetten is zeker aanwezig. In Noorwegen iets gaan halen wordt zeer moeilijk want zij beschikken over een zeer sterkte lichting met heel getalenteerde spelers. Zondag wacht ons bijna een vol huis. Iedereen wil deze match zien. Een vol huis heel belangrijk voor het Belgisch handbal maar ook voor onze spelers. Ons team verdient dit. Ik dank alle partners die dit project steunen. Zowel Ethias als hoofdsponsor, de andere trouwe sponsors maar ook de nieuwe. Ze maken allemaal deel uit van de Belgische handbalfamilie. Het toont aan dat ons werkt op het terrein maar ook dat van de federatie begint te lonen. Dit is heel belangrijk voor de toekomst van onze nationale ploeg.”