Noren nog een maatje te groot voor België

De Belgische nationale handbalploeg heeft zijn eerste kwalificatiewedstrijd in en tegen Noorwegen verloren met 35 – 26. Halfweg stond het 20 – 14 in het voordeel van de thuisploeg. Aanstaande zondag nemen de Red Wolves het in Luik op tegen wereldkampioen Frankrijk, die morgen hun eerste groepswedstrijd tegen Litouwen spelen.

België scoorde via Thomas Bolaers het eerste doelpunt en speelde nadien aardig mee. Na 10 minuten stond het 7 – 5. Maar dan kwam de Noorse machine onder stoom en als snel keken de Belgen tegen een kloof van 5 doelpunten aan. Een sterk keepende doelman Sittrup Bergerud verijdelde daarenboven enkele doelpogingen. België nam risico’s en speelde al snel met 7 veldspelers waardoor de Noren enkele makkelijke doelpunten wisten te scoren. Halfweg was het 20 – 14.

Ook in het begin van de tweede helft speelden de Belgen met 7 veldspelers met de bedoeling om de Noorse verdediging onder druk proberen te zetten. Maar ook nu buitten de Noren dat maximaal uit. Na 10 minuten in de tweede helft keken de Belgen tegen een onoverbrugbare 28 – 16 stand aan. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd op 35 – 26.

“Uiteraard zijn we een beetje ontgoocheld. Tegen een concurrent wil je altijd winnen” begint Yérime Sylla zijn analyse. “De Noren speelden op een zeer hoog niveau. Wij zijn er even in geslaagd om hun spel te verstoren door gebruik te maken van de nieuwe regel maar nadien hebben wij er onszelf misschien een beetje in verloren. In het begin van de tweede helft zijn we er niet in geslaagd om in positie te blijven en een aanval tot op het einde te volbrengen. De kloof werd zeer snel uitgediept waardoor we vergeten zijn om te handballen. We hebben ons spel niet kunnen spelen. In de tweede helft hebben we ook veel balverlies geleden waardoor we opnieuw op 6 veldspelers zijn overgeschakeld. Defensief haalden we nooit ons niveau. De lijnverdediging waarvan we dachten dat ze tactisch gezien de beste keuze zou zijn slaagde er nooit in om hun aanvallen te verstoren. Zonder echt moeite te doen hebben ze ons hun wil opgelegd. Wat we van deze wedstrijd voor de terugwedstrijd in juni moeten onthouden is dat het andere verdedigingssysteem wel werkte. Naar het einde van de wedstrijd toe speelden we wat agressiever waardoor we ook wat minder doelpunten slikten en de kloof verkleinden. We zijn hier om te leren en we hebben nog veel werk. Toch heb ik ook positieve dingen gezien. Het feit dat we tegen Noorwegen 26 doelpunten kunnen scoren geeft toch een zekere voldoening. De komende dagen moeten we hard werken want er wacht ons een zware opdracht.”

Na 10 minuten: 7 – 5
Na 20 minuten: 13 – 8
Na 30 minuten: 20 – 14
Na 40 minuten: 28 – 16
Na 50 minuten: 32 – 20
Einde wedstrijd: 35 – 26