New format speler en speelster van het jaar

De uitverkiezing van de speler en speelster van het jaar krijgt een nieuw format. De prijzen worden voortaan op het einde van het seizoen uitgereikt, na twee stemronde en het zijn de spelers en speelsters zelf die de winnaars zullen aanduiden. ‘Het Gala van de Speler en Speelster van het jaar’ wordt in samenwerking met Het Belang van Limburg georganiseerd op vrijdag 2 juni. De locatie wordt later bekendgemaakt.

Tot dit jaar werd de verkiezing georganiseerd in samenwerking met de Sportvrienden Sus Weyn. Enige tijd geleden werd de VHV op de hoogte gebracht dat de Sportvrienden Sus Weyn,  omwille van uiteenlopende redenen, niet meer kunnen instaan voor de organisatie. De VHV neemt voortaan de organisatie op zich en giet het geheel in een nieuw format. “Ik wil Michel Declercq en iedereen van de Sportvrienden Sus Weyn van harte danken voor hun jarenlange inzet” zegt Linde Panis, secretaris-generaal van de VHV. “Hun initiatief om de spelers te huldigen gaat absoluut niet verloren. Ik hoop hen op 2 juni volgend jaar te mogen begroeten.”

‘Gala Speler en Speelster van het jaar’

“Tot voor kort maakte ik deel uit van zaalvoetbalclub PIBO waar we jaarlijks onze verdienstelijkste spelers in de bloemetjes zetten” zegt Eric Dupain, communicatie- en commercieel manager VHV/KBHB. “Dat format werd enkele jaren geleden ontdekt door Het Belang van Limburg en gebruikt bij de verkiezing van de Provinciale voetballer van het jaar. Nu trekken we samen die lijn door naar het handbal. Het is de bedoeling om het seizoen in stijl af te sluiten. De grote verandering in tegenstelling tot vroeger is dat niemand op voorhand op de hoogte zal zijn van het resultaat. Vroeger werden de winnaars gebeld en werd hen gevraagd om aanwezig te zijn. Daar was weinig spanning en plezier aan. De titel speler en speelster van het jaar verdient spanning, een tikkeltje spektakel, humor en de kanshebbers moeten stijf van de stress staan. Dit moet één van de hoogtepunten van het seizoen worden. Na afloop van het showgedeelte willen we met zijn allen een feestje bouwen om het seizoen op een feestelijke manier te beëindigen. We hebben de ambitie om iedereen van de Belgische handbalfamilie samen te brengen.”

Meerdere prijzen

“De belangrijkste prijzen van de avond zijn speler en speelster van het jaar” zegt projectmanager Laurens Van Geneugden. “Omdat we met twee stemrondes werken kunnen we de spanning opbouwen. Daarnaast zijn er ook nog prijzen voor de beste doelman/doelvrouw, de beste trainer bij de dames en heren, het beste scheidsrechters duo, we verkiezen ook de beste speler en speelster uit de Liga, we hebben aandacht voor G-sport en voor jeugd. De prijs ‘rookie van het jaar’ hebben we bewust laten vallen omdat de laureaten van de voorbije jaren meestal al enkele jaren actief waren. Op die manier kunnen we dan niet meer van beginnelingen spreken.”

Twee stemrondes

Voortaan wordt er gewerkt met twee stemrondes. De eerste reden is dat op die manier de spanning tijdens de showavond wordt opgepookt. De tweede reden heeft te maken met het feit dat er op die manier het geheel eerlijker verloopt. Waar er in het verleden veelal gestemd werd op de protagonisten die tijdens de play-offs sterk speelden komen nu ook spelers en speelsters die in het begin van het seizoen sterk presteren in beeld. Dit nieuwe systeem laat toe dat ook een sterk seizoendebuut beloond kan worden. De twee stemrondes zijn enkel van toepassing op de speler en speelster van het jaar, niet op de andere prijzen.

Geldig stemmen

De eerste stemronde loopt van 19 december 2016 tot en met 21 januari 2017. “Alle spelers van de BENE-League, spelers en speelsters uit eerste en tweede nationale alsook hun trainers ontvangen in de tweede helft van december een email” legt Eric Dupain uit. “Ze geven hun punten en klaar is kees. We doen dit voor de spelers en speelsters. Ik reken erop dat ze massaal hun stem zullen uitbrengen. Zij bepalen of dit initiatief een succes wordt of niet. Zij bepalen of de trofee speler en speelster van het jaar een kleine of een grote prijs wordt. Wij werken alleen ondersteunend.”

De tweede stemronde loopt van 22 april 2017 tot en met 6 mei 2017. Dan kan er gestemd worden voor alle categorieën.