Sportoase Leuven vaste uitvalsbasis Red Wolves

De nationale mannenhandbalploeg speelt vanaf 2017 al hun EK en WK-kwalificatiewedstrijden in Sportoase Leuven. De Koninklijke Belgische Handbalbond, Stad Leuven, de vzw Tofsport en Sportoase ondertekenden vandaag een samenwerkingsovereenkomst voor drie jaar. In die periode zullen ook de finales van de Beker van België voor mannen en vrouwen in Sportoase georganiseerd worden.

“Omdat levenslang sportende mensen essentieel zijn voor het Leuvense stadsbestuur, investeert de stad sinds jaren in kwaliteitsvolle sportaccommodaties” zegt burgemeester Louis Tobback. “Dat is geen overbodige luxe, want met ruim 300 actieve sportverenigingen op haar grondgebied is er in onze stad een grote behoefte aan degelijke infrastructuur. Ook voor de passieve sportbeoefenaar. Naast de infrastructuurinvesteringen, brengt het stadsbestuur graag topsport naar de mensen omdat het onze vaste overtuiging is dat het organiseren van dergelijke sportieve manifestaties mensen aanzet tot sporten. Beide schakels dragen ertoe bij dat Leuven zich sterk profileert als sportstad, waar zowel de topsporter als de recreant zich thuis voelt. Ik ben dan ook uiterst opgetogen dat Leuven de volgende drie jaren de thuishaven wordt van de Belgische handbalsport. Met het ter beschikking stellen van sportinfrastructuur enerzijds en financiële ondersteuning anderzijds, via de vzw Tofsport, willen we graag bijdragen aan een opwaardering van de handbalsport en tegelijkertijd de Leuvense sportliefhebber live laten genieten van topsport. Ik hoop van ganser harte dat in navolging van de Yellow Tigers, voor wie het allemaal begon in Leuven, de Red Wolves de Leuvense sportliefhebber zal enthousiasmeren en dat we hier in Leuven de basis zullen leggen van een prachtig succesverhaal!”

Leuven wil de komende drie jaren sterk inzetten op de promotie van de handbalsport. We zijn bijzonder verheugd om mee bij te dragen aan de uitbouw van het internationale en nationale handbal” zegt Erik Vanderheiden, schepen van Sport – voorzitter vzw Tofsport. “Voor de stad is dit een unieke gelegenheid om, na andere topsportevenementen  (Yellow Tigers, EK Badminton, …) opnieuw topsport naar Leuven te halen. Op deze manier kan Leuven een nog bredere  waaier aan dergelijke evenementen aanbieden.  Bovendien gaat het om topsport die zeker nationale media-aandacht zal krijgen, o.a. van de VRT.”

“De stad Leuven en de vzw Tofsport verwelkomen bijgevolg van ganser harte de keuze van de Koninklijke Belgische Handbalbond om gedurende de volgende drie jaar de EK- en WK- kwalificatiewedstrijden van onze nationale handbalploeg, de Red Wolves, in Leuven te laten doorgaan” vervolgt Erik Vanderheiden zijn uitleg. “Daarnaast zullen ook de finales van de Beker van België Handbal 2017-2019 doorgaan in Leuven. Onze stad is, net als tal van andere steden, sterk bezig met topsport. Topsporters en hun prestaties hebben immers een zeer positieve impact op de profilering van de stad en de uitstraling voor de sport. Zij zijn een sterke stimulans en geven een aanzet tot sporten en bewegen. Zij geven “goesting” om te bewegen. De laatste uitslag van onze nationale handbalploeg, waarbij erg nipt verloren werd van wereld- en vice-Olympisch kampioen Frankrijk, versterkt ons in de overtuiging dat de Belgische handbalsport aan het begin staat van een erg succesrijke periode.”

“Het handbal zit duidelijk  in de lift, ook bij de toeschouwers. Tijdens de wedstrijd België-Frankrijk van 6 november jl. waren er ruim 4.000 toeschouwers. Ook in Leuven hopen we op een grote publieke belangstelling. Door de stijgende attractiviteit van de handbalsport  vinden ongetwijfeld meer jongeren de weg naar deze sport. Bijkomend brengt de Federatie handbal op school, in samenwerking met de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS).  En we mogen nooit het adagium vergeten:  “Sporters beleven meer!” besluit de Schepen van Sport.

“Sportoase Tongeren is al jaren de uitvalsbasis van handbalclub Callant Tongeren” zegt Michael Schouwaerts, operationeel directeur van Sportoase. “De handbalfederatie contacteerde ons enkele maanden geleden en informeerde naar de voorwaarden van Sportoase Leuven. Vervolgens zijn alle partijen aan tafel gaan zitten. Ik werd echt wel gecharmeerd door de professionele aanpak van de federatie en het duurde dan ook niet lang vooraleer we tot een overeenkomst kwamen.”

“Sportoase Philipssite Leuven is ideaal qua ligging en de zaal bezit 3400 vaste zitjes, ze ligt aan de rand van de Ring, ze heeft een grote parking en er is nog uitbreiding mogelijk van faciliteiten voor de handbalbond” vervolgt Michael Schouwaerts zijn uitleg. “We beschikken over VIP-ruimtes, er zijn cateringmogelijkheden, vergaderlokalen kunnen gebruikt worden voor meetings. Op die manier is het voor ons ook interessant dat de naam Sportoase een nog grotere bekendheid verwerft. Dat gebeurt natuurlijk ook door de samenwerking met de Rode Duivels (in Knokke-Heist), met de Yellow Tigers (nationale damesvolleybalploeg) en nu met de Koninklijke Belgische Handbalfederatie in Leuven. Ik ben gewoon trots op onze realisaties en ik hoop dat deze samenwerking voor alle partijen tot een positief resultaat kan leiden.”  

“Ik ben bijzonder verheugd met dit samenwerkingsakkoord” zegt Piet Moons, voorzitter van de Koninklijke Belgische Handbalfederatie. “Ik wil Stad Leuven, Sportoase en de vzw Tofsport dan ook van harte bedanken voor het in ons gestelde vertrouwden. De centrale ligging van Leuven is interessant voor onze fans die nu niet meer van de ene naar de andere kant van het land moeten rijden om de Red Wolves aan te moedigen. De accommodatie biedt ons sportief en extra-sportief heel veel mogelijkheden. Het team van Michael Schouwaerts draagt bovendien kwaliteit hoog in het vaandel. Ik ben tevreden dat we Sportoase voortaan als onze ‘thuis’ mogen beschouwen. Nu we een thuisbasis hebben kunnen we verder werken aan ons ambitieus plan ‘Handbal 2.0.22’. We willen dit met alle betrokken partijen verder uitbouwen. We hebben eveneens de intentie om clinics te organiseren in scholen en voor kansarme jongeren. Dit project wordt in de komende weken verder uitgewerkt.”

EK 2012 – stand van zaken

Tijdens het EHF congres, dat in november in Wenen georganiseerd werd, sloot de KBHB een principeakkoord met de Spaanse en Franse handbalfederaties om in 2022 samen het EK te organiseren. “We hebben onze ambities besproken met Joël Delplanque, voorzitter van de Franse handbalfederatie, en met de Spaanse voorzitter Francisco Blazquez. De volgende stap in het dossier is het ontwikkelen van een haalbaarheidsstudie. De beslissing of we het EK toegewezen krijgen valt op het EHF congres van Edinburgh in 2018. De goede internationale contacten die Patrick Garcia, secretaris-generaal van de KBHB, als jaren heeft vergemakkelijken de gesprekken. Ik beschouw hem als een bruggenbouwer die zowel de Franse als de Spaanse taal spreekt” zegt Piet Moons.