Red Wolves nemen revanche op Nederland

BOCHOLT - In een vriendschappelijke handbalinterland hebben de Belgische mannen vrijdag in Bocholt met 31-29 gewonnen van Nederland. De Red Wolves namen zo revanche voor de 22-26 nederlaag die ze woensdag in Groot-Bijgaarden leden tegen de noorderburen.

De Belgen maakten het verschil in de eerste helft. Bij de rust was het 17-11. Tot 4-5 in de 10e minuut namen de Nederlanders het voortouw, maar dan kwamen de Belgen  in een uitverkochte en sfeervolle Damburg langszij en gingen ze erop en erover. Vancosen (7-6), Nathan Bolaers (8-6), Qerimi (9-6), Cauwenberghs (10-6), Danse (11-6), Vancosen (12-6), Damian Kedziora (13-6) en nogmaals Vancosen (14-6). De kloof was geslagen mede dankzij een sterke doelman Jef Lettens en met hun beproefde zevenmanstactiek, waarbij er in de aanval met zeven veldspelers en dus zonder doelman gespeeld wordt. De Nederlanders hadden daarop geen antwoord en keken na 25 minuten tegen een 16-8 achterstand aan. Minpunt was wel dat de Belgische kapitein Arber Querimi in de 23e minuut met een knieblessure uitviel. Verder onderzoek moet de ernst van de blessure uitwijzen.

In de tweede helft konden de Wolves hetzelfde spelpeil niet aanhouden. Ze misten scherpte voor doel en Nederland kon zo terugkomen tot op één punt: 30-29 op 1:40 van het einde. Op de counter stelde Thomas Cauwenberghs toch nog de 31-29 zege veilig. In de slotseconde pakt Jef Lettens nog eens uit met een fabuleuze redding.

Zaterdag nemen de Belgen het op tegen de Franse club Nancy in de Hall des Sports in Doornik. Van 12 tot 15 januari gaan de Belgische handballers op stage in het Franse Rennes.

Interview Yérime Sylla