Red Wolves op hun hoede voor sterk Litouwen

Aanstaande woensdag nemen de Red Wolves het in hun derde kwalificatiewedstrijd voor het EK handbal op tegen Litouwen. Het wordt de eerste wedstrijd van de Belgische nationale handbalploeg in hun nieuwe thuisbasis Sportoase Leuven. Litouwen is een stugge tegenstander die in november vicewereldkampioen Noorwegen versloeg.

Bondscoach Yérime Sylla verwelkomde zondagavond zijn groep in Elewijtcenter. Na de oefenstage van januari was het een blij weerzien. Maandagochtend werd er voor het eerst getraind in Sportoase Leuven. “Omdat de meeste spelers zaterdag nog aan de bak moesten hebben we zondag zeer licht getraind om de vermoeidheid van de wedstrijd uit de benen te krijgen. Maandagvoormiddag was een eerste tactische training in functie van de wedstrijd van woensdag. We kunnen ons nog kwalificeren voor het EK van volgend jaar. De motivatie is groot en we zullen er alles aan doen om er woensdag te staan. Dit kan een historische wedstrijd worden. We beschikken over de nodige kwaliteiten om even goed te presteren zoals we dat tegen Frankrijk hebben gedaan. Mijn groep is er klaar voor. Uiteraard zijn er wat kleine blessures maar niet van die aard om ons zorgen te maken. Het seizoen was lang en is nog niet voorbij. Bij sommigen zal er ook wel wat mentale schade zijn maar mijn groep is ervaren genoeg om daarmee om te kunnen gaan. Litouwen heeft Noorwegen verslagen waardoor wij onze kansen op eventuele kwalificatie gaaf houden. Ze hebben bewezen dat ze een resultaat kunnen neerzetten. Wij hebben dat in deze groep nog niet kunnen doen. Dus ja, het is een sterke en goede tegenstander maar wij hebben ook onze kwaliteiten. Als we kunnen scoren zoals we dat tegen Frankrijk deden en defensief een tikkeltje beter zijn dan toen dan zijn er mogelijkheden om deze wedstrijd te winnen. Als we woensdag winnen komen we op gelijke hoogte van Litouwen en ligt de druk bij hun want zondag moeten zij dan absoluut de terugwedstrijd van ons winnen. Met onze maken we een kans maar dan moeten we net zo goed zijn als tegen Frankrijk en dat twee keer kunnen realiseren. Er staat veel op het spel voor ons maar er zijn mogelijkheden.”

“In november hebben we een referentiematch tegen Frankrijk gespeeld en ik denk dat het nu tijd is om te bevestigen” zegt Serge Spooren. “Met Litouwen hebben we op papier een beter bespeelbare tegenstander dan de andere tegenstanders in onze groep, Frankrijk en Noorwegen. Maar laat ons Litouwen toch maar niet onderschatte. Het is niet alleen een stugge maar ook een gevaarlijke tegenstander. Iedereen heeft ons zien spelen tegen Frankrijk dus onze tactiek van 7 tegen 6 is wel al gekend al moet ik zeggen dat we het toch nog wat geperfectioneerd hebben. De Litouwers zijn groot en zwaar. Wanneer we snel spelen en goed omschakelen liggen er kansen. De dubbele interland 

tegen Litouwen en de kans op kwalificatie leeft in onze groep. Nadat we vorig jaar Turkije versloegen en ons plaatsten voor de kwalificaties was het doel om tegen de grote landen te kunnen spelen. Nu is het volgende doel om een kwalificatiewedstrijd te kunnen winnen. Als dat woensdag lukt en we dat zondag kunnen overdoen dan blijft alles mogelijk, zeker als we nadien nog eens zouden kunnen stunten tegen Noorwegen en of Frankrijk. We moeten er gewoon in geloven.” 

“Ik kijk vol ongeduld uit naar de dubbele interland tegen Litouwen” zegt Julien Devisch. “Na de zege van Litouwen tegen Noorwegen moeten we op onze hoede zijn maar er zijn wel mogelijkheden en we gaan er alles aan doen om de twee wedstrijden te winnen.” 

“We zijn zeer gemotiveerd en zullen er alles aan doen om de wedstrijd van woensdag te winnen” zegt Damian Kedziora. “Litouwen heeft een zeer onorthodoxe speelwijze. Hun spel is zeer fysiek. Dat zal ook wel duidelijk worden tijdens de videoanalyses die nog zullen volgen. Woensdag hoop ik op een vol huis en ik zou het heel leuk vinden dat er veel mensen naar Leuven afzakken, zeker ook van onze Duitstalige gemeenschap. We kunnen alle steun gebruiken.” 

Aanstaande woensdag spelen de Red Wolves voor het eerst in Sportoase Leuven. Yérime Sylla hoopt op de massale steun van de fans. “Sportoase is een autoriteit op het vlak van sportaccommodaties in België. Ik ben hen en de Stad Leuven dankbaar dat ze een samenwerkingsakkoord hebben gesloten met de Koninklijke Belgische handbalbond. Geografisch gezien is dit ook een voordeel voor de supporters want Leuven ligt echt centraal. Ik kijk uit naar de première op woensdag maar ik wil en kan mag vooral Luik niet vergeten. In november hebben we daar handbalgeschiedenis geschreven en eerder hebben we er Turkije verslagen en de poort naar de EK kwalificaties geopend. Die prestaties staan voorgoed in ons geheugen gegrift. Eerder hebben we in Gent en in Hasselt ook al mooie momenten beleefd. Nu is het aan Leuven.”   

“Ik heb de finale van de Beker van België in Sportoase gespeeld” zegt Serge Spooren. “Het is een fantastische zaal waar heel veel volk in kan. Ik hoop dat onze fans woensdag, maar ook tegen Noorwegen halfweg juni, massaal afzakken om ons te komen steunen. Het handbal in België groeit en moet blijven groeien. Ik ben blij dat we in Leuven een vaste thuisbasis hebben gevonden, zowel op clubniveau bij de bekerfinales als voor de nationale ploeg.”

Stand in groep 7 

  1. Frankrijk                     2 2  0  0  75:57          18        4
  2. Noorwegen                2 1  0  1  64:58            6        2
  3. Litouwen                    2 1  0  1  52:66         -14        2
  4. België                          2 0  0  2  63:73         -10       0