Litouwen is opnieuw te sterk voor de Red Wolves

VILNIUS – De Red Wolves hebben ook hun vierde kwalificatiewedstrijd op weg naar het EK handbal van 2018 in Kroatië niet kunnen winnen. In de eerste helft leek een afstraffing in de maak toen Litouwen 9 doelpunten uitliep maar de Red Wolves milderden halfweg tot 18 – 11. De Belgen begonnen uitstekend aan de tweede helft en verkleinden de kloof tot 4 goals. Heel even was er hoop op een definitieve terugkeer maar dat was zonder de Litouwers gerekend die uiteindelijk de wedstrijd makkelijk uitspeelden en de Red Wolves voor een tweede keer op één week versloegen. Eindstand 33 – 28.

De Belgen passen ook in Litouwen hun geliefkoosde tactiek toe waarbij ze hun doelman inruilen voor een extra veldspeler maar krijgen al snel het deksel op de neus.  De Litouwse verdediging staat goed opgesteld en profiteert meermaals van balverlies en foute passes waardoor ze tot 9 doelpunten uitlopen. Iets over het kwartier staat het 12 – 3. De overtaltactiek wordt dan opgeborgen waardoor de Belgen meer in de wedstrijd komen. In het tweede kwartier van de eerste helft loopt het verdedigend iets minder voor Litouwen waardoor de Belgen hun achterstand bij de rust kunnen verkleinen tot 18 – 11.

In het begin van de tweede helft hebben de Litouwers moeite met de Belgische verdediging en sluipt er heel even twijfel in de groep. De thuisploeg heeft bijna vier minuten nodig om te scoren. Onder impuls van Thomas Bolaers en Damian Kedziora knokken de Red Wolves zich terug in de wedstrijd en verkleinen ze de kloof tot 4 goals, 20 – 16. De Belgen kunnen die goede lijn niet doortrekken en al snel loopt Litouwen opnieuw 8 doelpunten uit tot 26 – 18.  In de laatste 10 minuten scoort Nathan Bolaers 4 keer maar het mag niet baten. Litouwen wint na de heenwedstrijd eerder deze week in Leuven ook de terugwedstrijd en komt samen met Frankrijk aan de leiding in groep 7. Eindstand 33 – 28.

“We hebben twee keer tegen Litouwen gespeeld en jammer genoeg heb ik slechts twee speelhelften mijn team herkend” zegt Yérime Sylla, bondscoach van de Red Wolves. “De twee andere speelhelften waren zeer slecht. Vandaag werden we in 10 minuten afgemaakt. Met onze overtaltechniek van 7 tegen 6 kunnen we beter. We slikken 5 of 6 tegengoals op een moment dat het doel leeg is. Op het einde is het verschil 5 doelpunten. Met deze speelstijl is het heel belangrijk om balverlies te vermijden. Maar dat wisten. In de tweede helft scoren we 17 goals en eerder deze week scoorden we in onze thuiswedstrijd in de eerste helft 18 keer. Dit is jammer want we hebben hard gewerkt en na onze prestatie tegen Frankrijk hoopten we in de dubbele confrontatie met Litouwen op een goed resultaat. Het heeft niet mogen zijn. Het niveau in onze groep is hoog. We moeten hard blijven werken en blijven progressie maken. Ik wens Litouwen veel geluk in het verdere verloop van deze campagne. Ik ben er zeker van dat ze zich kunnen kwalificeren.”

“We beginnen bijzonder slecht aan de wedstrijd en het duurde bijna 40 minuten vooraleer we ons terug in de wedstrijd wisten te knokken” aldus Nathan Bolaers. “Zowel defensief als offensief zat het niet goed. We leden teveel balverlies en daar maakten de Litouwers dankbaar gebruik van door een zestal keer in een leeg doel te scoren. We hadden ons deze twee wedstrijden tegen Litouwen helemaal anders voorgesteld. We verliezen twee keer maar met het oog op de twee resterende wedstrijden zullen we hard blijven werken om zo toch punten te kunnen scoren.”