Laurent Worm nieuwe bondscoach Black Arrows

Laurent Worm wordt de nieuwe bondscoach van de nationale dameshandbalploeg, de Black Arrows. Worm volgt Linde Panis op die eind vorig seizoen haar afscheid als bondscoach aankondigde. De 42 jarige Fransman was tot vorig seizoen trainer bij Lomme Lille Métropole Handball en is momenteel hoofdcoach bij DHT Middelkerke-Izegem.  Eind september maakt Worm kennis met zijn internationals.

“Een nationale ploeg is het uithangbord van een sport. Jonge meisjes die handballen dromen er van om ooit deel uit te maken van die nationale ploeg. Ik ben blij dat Linde Panis in november 2015 de nationale ploeg nieuw leven in blies” zegt Lauren Worm. “De eerste wedstrijd die ze toen speelde was tegen mijn ploeg Lomme Lille Métropole Handball. Toeval bestaat niet.” 

Laurent Worm is nog maar 42 jaar en toch is hij al 22 jaar trainer. “Tot mijn 20e heb ik zelf handbal gespeeld. Toen ik op een bepaalde dag een gesprek had met mijn toenmalige trainer Patrick Passemard vroeg ik hem op de man af hoe hij mijn toekomst in het handbal zag en of ik sterk genoeg was om de top te bereiken. Zijn antwoord was hard maar eerlijk. Neen, je bent niet goed genoeg voor de top. Ik veranderde het geweer van schouder en ik ben me gaan toeleggen op het trainerschap. In 1995 ben ik trainer geworden van de dames van Lomme Lille Métropole Handball. Van de allerlaagste klasse hebben we het tot in tweede nationale geschopt. Ik heb de voorbije jaren al mijn trainersdiploma’s behaald en ontmoette zo Guy Petitgirard. 22 jaar later ben ik een professionele handbaltrainer voor de stad Lomme, train ik sinds maart van dit jaar de dames van DHT Middelkerke-Izegem en combineer ik dat vanaf nu met de job van bondscoach.” 

Enkele maanden geleden schreef de Koninklijke Belgische Handbalbond een vacature voor bondscoach bij de dames uit. “We hebben heel wat vacatures ontvangen en hebben vervolgens met enkele mensen gesproken” zegt Jelle Vonckx, topsportcoördinator van de KBHB. “Laurent Worm beantwoordt volledig aan het profiel dat wij zochten. Het is een ervaren coach die dichtbij de Belgische grens woont, de Belgische competitie kent en daarenboven dit jaar een damesploeg op het hoogste niveau zal coachen. Op 30 september en 1 oktober organiseert hij twee trainingsdagen waarna het uitkijken is naar de eerste wedstrijd. Mogelijk komt die er eind dit jaar. Gesprekken met andere landen zijn lopende.”

Net als de Red Wolves krijgen de Black Arrows nu ook een Franse coach. “Ik kende drie personen in België. Fien Dessauvage van DHT Middelkerke-Izegem, Linde Panis en Jean-Luc Dessart. Linde Panis werd destijds getraind door Jean-Luc Dessart, huidig voorzitter van de Ligue Francophone Handball” aldus Laurent Worm. “Toen ik stopte als coach van Lomme contacteerde ik Fien Dessauvage die mij een voorstel deed om trainer te worden van DHT Middelkerke-Izegem. Ik heb de interlands België – Groot-Brittannië bijgewoond en achteraf raakte ik aan de praat met Linde Panis. Ik had vernomen dat ze zou stoppen als bondscoach en dat er weldra een vacature zou worden uitgeschreven. Al de rest is geschiedenis. Mijn grootste ambitie is om haar werk verder te zetten en uit te bouwen. Door matchen te organiseren dwingen we bestaansrecht af. De volgende stap is toe te werken naar een kwalificatie voor een tornooi. Ik wil dat in alle rust en sereniteit doen. Een datum kleef ik er niet op. Laat me in alle rust en ernst werken om vervolgens te bouwen aan een ploeg. Ik geloof rotsvast in dit project maar we staan aan het begin van de weg en sport is geen exacte wetenschap. Het gaat met vallen en opstaan. Als je durft te dromen kan je in het leven alles bereiken. Geef ons alleen nu wat tijd om een beetje te kunnen dromen. Ik kijk nu al uit de twee trainingsdagen eind september en begin oktober.”