Damescompetitie begint dit weekend

Eén week na de competitiestart van de mannen in de nationale reeksen en in de BENE-League beginnen de vrouwen dit weekend aan hun competitie. Vorig seizoen veroverden de dames van HB Sint-Truiden de titel. De titelverdediger treedt, omwille van Europese verplichtingen, pas volgende week in actie.

De damescompetitie kende vorig jaar een bijzonder spannend verloop. “De dames-ploegsporten gaan in ons land er bijzonder sterk op vooruit, zowel op het gebied van het aantal speelsters als de prestaties van de nationale ploegen” zegt Piet Moons, voorzitter van de Koninklijke Belgische Handbalvereniging. “Ik denk dan aan het voetbal, basket, volley en hockey. Onze sport wil deze positieve trend volgen. Met de start van de nieuwe competitie en met de aanstelling van de nieuwe trainer van de nationale ploeg, Laurent Worm, moeten wij de uitdaging aangaan om het aantal trainingen per week te verhogen en de jongeren op een kwalitatieve wijze te begeleiden. Succes komt niet vanzelf, maar is het resultaat van een combinatie van passie, ambitie en kwalitatief werk. Alvast véél succes aan alle ploegen, speelsters en vrouwelijke scheidsrechters.”

Bekijk hier de trailer nav het nieuwe seizoen

HB Sint-Truiden

Na intense play-offs plaatsten HB Sint-Truiden en Hubo Initia Hasselt zich voor de finale van de play-offs. Sint-Truiden won voor de tweede keer in hun bestaan de landstitel. “Het was de bekroning van een fantastisch seizoen waarin de club zowel op sportief als extra-sportief vlak bijzonder hard gewerkt heeft” zegt Jo Delpire, trainer van HB Sint-Truiden. “De club wil blijven evolueren. We willen professioneler gaan werken en onze meisjes nog beter begeleiden. In aanloop van de competitie hebben we bewust tegen sterke tegenstanders gespeeld. De resultaten zijn van ondergeschikt belang en de ervaring die je opdoet primeert. Het is altijd moeilijk te voorspellen wat een competitie brengt. Persoonlijk denk ik dat er twee favorieten zijn. Achilles Bocholt heeft zich gevoelig versterkt en wij hebben de ploeg samen weten te houden. Evelien Claessens werkt keihard aan haar comeback. Met Niki Budai en Charlotte Castermans hebben we twee ervaren speelsters weten aan te trekken. Onze ambitie is duidelijk. Dit jaar willen we de dubbel realiseren.”

Bekijk hier de ontknoping van de damescompetitie 2016 - 2017 (clipje Speler en Speelster van het jaar)

De dames van HB Sint-Truiden zien hun eerste wedstrijd tegen DHT Middelkerke-Izegem uitgesteld omwille van Europese verplichtingen uitgesteld tot eind oktober. Afgelopen zaterdag verloor HB Sint-Truiden tegen het Duitse HSG Blomberg-Lippe. Zondagnamiddag wordt de return gespeeld.

Wij stellen graag de andere ploegen die deelnemen aan de competitie in alfabetische volgorde aan jullie voor.

Achilles Bocholt 

"De sportieve ambitie van ons dit jaar is uiteindelijk het spelen van minimaal een finale" aldus T1 Mathijs Woolderink. "Er zijn acht speelsters vertrokken en daarvoor zijn er zeven teruggekomen. In eerste instantie zullen we moeten zorgen dat we alle nieuwe speelster inpassen en dat het team als één geheel gaat functioneren. Dat is stap 1. Stap 2 is de Play-offs halen en vanuit daar willen we de finale halen. Ook in de Beker van België willen wij het goed doen. De Beker van België is een doel op zich." 

DB Gent

“Vorig seizoen waren we nieuw in eerste klasse” zegt Jo Bytebier, coach van Don Bosco Gent. “Het was een moeilijk jaar met als rode draad veel langdurig geblesseerden. Ik hoop dat onze ziekenboeg dit jaar minder bevolkt zal zijn al is het niet zo goed begonnen. Helena Bael is na een lange revalidatie twee weken geleden opnieuw uitgevallen met een ernstige knieblessure en Lien Van De Walle zal ook nog even buiten strijd zijn. Maar er is ook goed nieuws want andere speelsters, zoals Barbara Fustos, zijn na een langdurige revalidatie opnieuw fit. Door de vele blessures hebben vorig jaar enkele jonge speelsters hun kans gegrepen. Enkelen onder hen zijn zelfs doorgegroeid tot basisspeelster. Mijn ambitie voor dit seizoen is het behoud veilig stellen.”

DHC Waasmunster

“Vorig jaar sneuvelde DHC op enkele centimeters voor de streep. We wisten ons niet te plaatsen voor de play-offs maar de ontgoocheling ebde al snel weer weg door de wetenschap dat de ploeg van zichzelf wist dat zij quasi het ganse seizoen op playoff-niveau geacteerd had” aldus Mario Verschuuren, voorzitter van DHC Waasmunter. “Eén van de regisseurs was toen Nele Antonissen. Op het eind van het seizoen werd ze terecht bekroond met de titel Speelster van het jaar.  Dit jaar moeten we het zonder Nele doen. Haar vertrek is zeker een aderlating, maar zij laat geen verweesd DHC achter. Integendeel,  zij trok DHC mee op een hoger niveau en op dit elan gaan we dit jaar verder.”

“Naast de sportieve begeleiding heeft DHC reeds jaren aandacht voor andere aspecten, zoals fitness, voeding, recuperatie … en dit jaar wordt daar ook nog externe mentale begeleiding aan toegevoegd. In het vorig seizoen werden teveel punten verspild in ‘money-time’ en hieraan werd  tijdens de voorbereiding reeds intens gewerkt via individuele begeleiding om zo het geheel van de ploeg te versterken. DHC heeft zich niet op de transfermarkt begeven, maar wel uit de eigen opleiding weer een aantal speelsters kunnen laten doorstromen naar de eerste. Of het dit jaar een weergaloze opera wordt, zullen we u op het einde van het seizoen weten te zeggen. Hoofdzaak dit seizoen is om iedere speelster haar individuele doelstelling zo goed mogelijk te laten benaderen en op deze manier de ploegprestatie naar een zo hoog mogelijk niveau te brengen” besluit een gemotiveerde voorzitter.

DHW Antwerpen

"Een verjongd DHW Antwerpen ambieert, zoals steeds, in 1e instantie een ticket voor de Play-Off's. Daarnaast hebben we de ambitie om zolang als mogelijk mee te spelen in de bekercompetitie. Iedereen weet dat een tikkeltje geluk bijde loting, een rol kan spelen" aldus Eric Dubois, voorzitter DHW Antwerpen.

DHT Middelkerke

“Vorig jaar is Laurent Worm als coach aan de play-downs begonnen. Straks begint hij aan zijn eerste volledige seizoen” zegt Fien Dessauvage, bestuurslid van DHT Middelkerke-Izegem. “Onze coach heeft een positieve invloed op onze spelersgroep en zorgt ervoor dat wij helemaal anders spelen als voorheen. Daardoor krijgen we nieuwe inzichten en ontdekken wij bij wijze van spreke dagelijks nieuwe dingen. Laurent heeft ook twee spelers meegenomen van zijn vorige club waardoor we toch wel positief en ambitieus naar het nieuwe seizoen uitkijken. De ambitie is om ons te plaatsen voor de play-offs.”

Fémina Visé

“We beginnen de competitie met een nieuwe en sterk verjongde ploeg” zegt Edo Delic, coach van Fémina Visé. “Ik ben blij dat we veel jonge speelsters uit het Luikse mogen verwelken. Enkelen van hen maken deel uit van de W18. We gooien het vanaf nu over een andere boeg en we willen op lange termijn werken. Dat is de enige manier om opnieuw een ploeg te bouwen. Jaar na jaar de transfermarkt afschuimen is niet de beste optie. We hebben nu een jonge, kwaliteitsvolle groep kunnen samenstellen. Het is een talentvolle generatie maar wie met jongeren werkt weet dat je vaak geduld nodig hebt. Toch blijft mijn ambitie dezelfde als altijd. We willen elke match winnen. De ene keer lukt dat, de andere keer niet. Volgens mij is de competitie dit jaar meer uitgebalanceerd en zijn er veel kandidaten voor de play-offs. Ook wij willen die play-offs halen.”

Hubo Initia Hasselt

"Hubo Initia Hasselt start met een quasi volledig nieuw team vermits er zeven basisspeelsters van vorig seizoen niet meer bij zijn (4 gestopt en 3 vertrokken)" aldus Roger Janssens, verantwoordelijke damesteam Hubo Initia Hasselt. "We hebben dus onze uiterste best gedaan om toch opnieuw een volwaardige ploeg tussen de lijnen te brengen. Het is niet makkelijk om ambities uit spreken voor dit volledig vernieuwd team. De eerste ambitie is om ons te plaatsen voor de play-offs. Nadien zien we wel."

De foto van Hubo Initia Hasselt bereikte ons niet op tijd. Vandaar deze archieffoto.

Het programma van de eerste speeldag ziet er als volgt uit:

16/09/2017 16.00 DHW Antwerpen - DB Gent
16/09/2017 16.00 Achilles Bocholt - Fémina Visé
16/09/2017 18:00 DHC Waasmunster - Hubo Initia Hasselt
28/10/2017 20:15 DHT Middelkerke - HB Sint-Truiden