Jeroen De Beule wordt prof in Frankrijk

Jeroen De Beule verlaat Callant Tongeren en trekt naar de Franse tweedeklasser Selestat waar hij vanaf 1 oktober ploegmaat wordt van Thomas Cauwenberghs. De Beule moet bij Selestat de geblesseerde Yohan Herbulot vervangen. De Beule speelde de voorbije 8 seizoenen bij Callant Tongeren. Het is al de 7e Red Wolve die de BENE-League inruilt voor een profbestaan in Frankrijk.

De overgang van Jeroen De Beule naar Selestat is een complete verrassing. “Niet in het minst voor mezelf” zegt Jeroen De Beule. “Maar ik ben blij dat ik deze stap kan zetten. Eigenlijk is de transfermarkt gesloten maar deze overgang wordt aanzien als een medische transfer. Wanneer een speler zich blesseert en langdurig out is mag een Franse club één keer tijdens het seizoen meteen ingrijpen. Net voor de start van de BENE-League nam Selestat contact op. Vorige week dinsdag ben ik gaan testen. Woensdagavond had ik een persoonlijk akkoord. Tijdens het weekend zijn de clubs eruit geraakt. Selestat degradeerde vorig seizoen naar tweede klasse en wil volgend seizoen opnieuw op het hoogste niveau spelen. Met deze transfer zetten ze die ambitie kracht bij. Ik heb een contract tot einde van het seizoen ondertekend. Dat heb ik eigenlijk zelf gevraagd om dan alles te kunnen evalueren. Mijn vriendin Sarah speelt zelf ook handbal en blijft in België. Ik ben Callant Tongeren enorm dankbaar dat ze mij in de gegeven omstandigheden naar Frankrijk laten gaan. Het is een groots gebaar en ik besef dat het een zeer moeilijke beslissing is. Ik ben dan ook iedereen binnen Callant Tongeren bijzonder dankbaar.”

Voor Callant Tongeren is deze plotse transfer sportief toch wel een opdoffer. Eind vorig seizoen verlieten Arber Qerimi en Nathan Bolaers Callant Tongeren om prof te worden in Frankrijk. Met Jeroen De Beule verliest Tongeren in enkele maanden tijd een derde ervaren en spelbepalende speler. “Ik zit dan ook met gemengde gevoelens” zegt Luc Tack, voorzitter van Callant Tongeren. “Enerzijds gun ik Jeroen deze transfer. Hij heeft de voorbije seizoenen altijd bijzonder hard gewerkt en alles gegeven voor onze club. Hij moet deze stap zetten want voor hem is het een uitgelezen kans. Anderzijds verliezen wij tijdens het seizoen een spelbepalende speler. Van Qerimi en Bolaers wisten we dat ze zouden vertrekken. Deze transfer is helemaal anders en dit vangen we niet zomaar op. Ik vrees dan ook dat we onze ambities zullen moeten bijstellen. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Het enige positieve dat ik nu zie is dat er andere spelers kunnen opstaan en de kans krijgen om zich op het hoogste niveau te tonen. De voorbije jaren hebben we heel wat goede spelers afgeleverd. Callant Tongeren was hofleverancier van de nationale ploeg en uiteraard waren en zijn we daar fier op. Alleen blijven wij nu met lege handen achter. Ook voor de BENE-League is het verloop van zoveel talent niet goed. De competitie verliest aan kwaliteit en dat is jammer.”

Jeroen De Beule speelt nog twee wedstrijden voor Callant Tongeren. Op zaterdag 30 september neemt hij tijdens de thuiswedstrijd tegen OCI Lions afscheid van zijn club en fans.