Handbal XTra enkel nog digitaal

Het handbalmagazine Handbal X-Tra dat 4 keer per jaar uitgegeven wordt zal voortaan alleen nog digitaal te lezen zijn. Het belangrijkste argument heeft te maken met de grote financiële kost van het magazine. 

‘Handbal X-Tra is dood … Lang leve Handbal X-Tra’

De eerste Handbal X-Tra viel in december 2006 in de Vlaamse brievenbussen. Het magazine telde toen 19 pagina’s. Naast het nieuws uit de verschillende regio’s was er onder andere ook aandacht voor de kwalificatie campagne van de nationale ploeg in aanloop van het EK handbal 2008.

Handbal X-Tra ontwikkelde zich door de jaren heen tot een zeer divers magazine met als rode draad onze geliefde handbalsport. In de lente van 2016 onderging Handbal X-Tra een grondige facelift. Meer kleur, meer foto’s en een groter aanbod zorgden voor een moderne look zonder daarbij de aandacht voor de sport te verliezen. 

De voorbije 11 jaar verschenen 43 magazines op papier. Daar komt nu een einde aan. Vanaf volgende week is Handbal X-Tra alleen nog digitaal te lezen via de website van www.handbal.be

“Ik begrijp dat de meningen verdeeld zullen zijn” zegt Wim Vos, voorzitter van de Vlaamse Handbalvereniging. “De belangrijkste reden om te stoppen met een gedrukte versie is de financiële impact op ons budget. Een besparingsmaatregel dus. Jaarlijks werden 20000 nummers gedrukt. Reken daar nog eens de verzendkosten en het inpakken bij, dan kom je aan een bijzonder groot bedrag. Vandaar dat we besloten hebben om Handbal X-Tra alleen nog digitaal uit te brengen. Mensen die vasthouden aan de papieren versie die kunnen zelf het magazine downloaden en printen en het zo doorbladeren.”

Lezen waar je wil en op eender welke drager

Handbal X-Tra kan je voortaan lezen waar je maar wil en op eender welke drager. Op je smartphone, je tablet, je desktop en/of je laptop. Van de bus over het strand tot op kantoor. “Een groot voordeel van het digitale magazine is dat we kunnen spelen met de deadline” aldus Linde Panis, Secretaris-Generaal van de Vlaamse Handbalvereniging. “We kunnen een magazine iets vroeger of iets later uitbrengen afhankelijk van een evenement en/of wedstrijd. We hebben geen beperking op het aantal pagina’s en kunnen in de toekomst nog meer foto’s publiceren. Ik doe dan ook een warme oproep naar de clubs om ons nog meer foto’s te bezorgen zodat we die eventueel kunnen publiceren. Zorg er wel altijd voor dat het je eigen foto’s zijn zodat we geen problemen met auteursrechten krijgen. Een laatste voordeel is dat we in de nasleep van een groot evenement, zoals bijvoorbeeld de Speler en Speelster van het jaar, een extra editie kunnen uitbrengen. Ik heb begrip voor de emotionele impact van deze beslissing maar met het vrijgekomen budget kunnen we nog meer projecten doen die ook afstralen op onze sport.”

De eerste Handbal X-Tra digitaal verschijnt vrijdag 6 oktober. 

Hierbij een kleine handleiding waar je het kan lezen en hoe je het kan downloaden:

  • Surf naar handbal.be
  • In de gele balk bovenaan klik je op PUBLICATIES
  • Vervolgens klik je op Handbal X-Tra
  • Handbal X-Tra september
  • Klik op BEKIJKEN en doorblader het magazine door met je muis te klikken
  • Downloaden kan door op het icoon met de pijl te klikken, centraal onderaan het magazine

Veel leesplezier!