Van start met een vrijwilligersbeleid. Hoe behoud je je vrijwilligers?

Vrijwilligers…iedere club heeft ze nodig, iedere club heeft het niet gemakkelijk om ze te vinden en ze te behouden.
Gisterenavond organiseerde de VHV, in samenwerking met het Dynamoproject, de bijscholing ‘Van start met een vrijwilligersbeleid. Hoe behoud je je vrijwilligers?’ in Hoboken. 15 deelnemers van 13 verschillende clubs (HBC Izegem, Achilles Bocholt, HBC Evergem, HC Schoten, HV Uilenspiegel, HB Lokeren, HC Aarschot, HC Eeklo, HK Waasmunster, Sasja HC, HC Rhino, HB Lummen, Kunstschaatsclub Turnhout) volgden aandachtig en met veel enthousiasme de interactieve workshop onder leiding van Marianne Cap.


Welke zijn de belangrijkste componenten van een vrijwilligersbeleid? Hoe zit het met de visie binnen de club rond vrijwilligers? Hoe wordt er omgegaan met recruteren, onthalen, coachen, evalueren en de exit van vrijwilligers? Vaak gaat er heel veel tijd naar het zoeken en recruteren, terwijl er te weinig tijd gaat naar de andere componenten. Die andere componenten zijn echter essentieel binnen het vrijwilligersbeleid en zorgen dat een vrijwilliger zin heeft om nog meer te doen. De regel van drie is hierbij belangrijk, want de vrijwilliger van vandaag is niet dezelfde als die van vroeger : laat mensen kiezen wat ze doen, zorg dat ze vrijwilligerswerk kunnen verrichten in een aangename context en waardeer ze persoonlijk voor wat ze doen. Deze en andere tips en inzichten werden besproken binnen de verschillende componenten.
Willen jullie nog meer weten en begeleid worden bij het opstellen en in werking brengen van jullie vrijwilligersbeleid?
Dan kunnen jullie nog aansluiten bij het traject ‘vrijwilligersvriendelijke sportclub’ van Dynamo.


Inschrijven kan vanaf 1 november, er zijn verschillende trajecten verspreid over heel Vlaanderen, dus is er wel eentje in de buurt.

Klik op deze flyer voor meer informatie