Red Wolves gaan voluit voor winst tegen Griekenland

De Belgische nationale handbalploeg begint aan een belangrijke periode. Tussen donderdag 4 januari en zondag 14 januari spelen de Red Wolves vier WK kwalificatiewedstrijden. Op 4 januari nemen de Belgen het in Sportoase Leuven op tegen Griekenland. Zondag 7 januari volgt de return in Thessaloniki. Turkije zakt op op 10 januari af naar Sportoase Leuven. Op 14 januari tenslotte spelen de Red Wolves hun laatste kwalificatiewedstrijd in en tegen Nederland. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de dubbele barragewedstrijd in juni. Belgen staat op dit moment 3e in groep 5 met 1 punt.

De opdracht van de Red Wolves is zeer eenvoudig. De Belgen moeten hun volgende twee kwalificatiewedstrijden tegen Griekenland winnen om kans te blijven maken op groepswinst. “De Grieken hebben nogal wat nieuwe spelers moeten inpassen” weet bondscoach Yérime Sylla. “We moeten op onze hoede blijven want die nieuwe spelers hebben ook hun kwaliteiten, anders zouden ze niet voor de nationale ploeg spelen. Wij moeten van onze kant klaar zijn. We hebben alles in huis om hen te verslaan maar we moeten het goed aanpakken. Er zit nogal wat druk op deze wedstrijd die we niet mogen verliezen. Eigenlijk hebben we maar één doel en dat is winnen. De manier waarop doet er niet toe. In een ideale wereld winnen we donderdag zonder al te veel energie te verspillen zodat we fris en zonder blessures naar Griekenland kunnen afreizen. We zijn nu in het voordeel dat we de zwaarste verplaatsing achter de rug hebben. Dat geldt niet voor de andere landen die toch nog wat moeten reizen. Op 10 dagen zou dat wel eens een rol kunnen spelen. Bartosz Kedziora zit omwille van professionele redenen niet in de selectie. Dat is bijzonder jammer maar het biedt tegelijkertijd ook kansen aan de spelers die er wel zijn.”

“Dit is een scharnierweek. Iedereen weet wat hem te doen staat en begrijpt hoe belangrijk de 2 wedstrijden tegen Griekenland zijn” zegt Thomas Cauwenberghs. “We moeten winnen en om het dan in twee ‘belles’, thuis tegen Turkije en in Nederland, proberen af te maken. We zijn sinds 29 december, met uitzondering van oudejaarsavond, op stage in Elewijt. Zo’n stage is een groot voordeel om ons voor te bereiden op ons doel. De Griekse ploeg is, vergeleken met onze ontmoetingen in 2015, sterk verjongd. Dat we eerst thuis spelen is toch wel een voordeel.”

In hun eerste wedstrijd tegen Turkije dwongen de Belgen een gelijkspel af. Tegen Nederland werd nipt verloren. In 120 minuten handbal hadden drie doelpunten meer eveneens drie punten meer opgeleverd. “In beide wedstrijden zat de zege er telkens in” zegt Serge Spooren. “In Turkije gingen we rusten met 6 doelpunten verschil en toch gaven we het bijna nog weg. Tijdens onze thuiswedstrijd pakten de Nederlanders het net iets leper aan waardoor we nu slechts 1 punt hebben. We moeten er nu volle bak voor gaan. Donderdag volgt de eerste afspraak en die moeten we meteen winnen. Griekenland heeft afscheid genomen van enkele ervaren spelers. Zij zijn vervangen door enkele talenten. Wij zijn als team professioneler geworden. We werken met spelers die naar het buitenland zijn getrokken om prof te worden. Dat helpt om samen sterker te worden en om elkaar nog meer uit te dagen op training.”

De wedstrijd tegen Griekenland wordt nu donderdag om 20.05 u gespeeld in Sportoase Leuven. Tickets in voorverkoop kunnen besteld worden via de websites van de Vlaamse en Waalse federatie.

Stand groep 5

 

  1. Nederland 4 punten
  2. Turkije 3 punten
  3. België 1 punt
  4. Griekenland 0 punten

Er zijn nog steeds tickets te koop aan 12.5 € OF een duoticket voor Griekenland EN Turkije aan 20 €.  Donderdag betaal je 15 € aan de kassa.