Derby met als inzet barragewedstrijden

 

Aanstaande zondag spelen de Red Wolves hun 6e en laatste WK kwalificatiewedstrijd in en tegen Nederland. In deze derby der Lage Landen staat groepswinst, en de daaraan verbonden dubbele barragewedstrijd om definitief de deur naar het wereldkampioenschap open te trappen, op het spel. Bondscoach Yerime Sylla kan rekenen op een gemotiveerde en volledig fitte spelerskern. De voorbije weken hebben de Nederlanders een zware reis gehad naar Turkije en vandaag komen ze terug van Griekenland. 

“Om 13.00 u spelen is toch anders dan wat we gewoon zijn” zegt bondscoach Yerime Sylla. “Het is aanpassen maar dat is het ook voor de Nederlanders die daarenboven een dag minder kunnen recupereren. Je mag dat toch niet onderschatten. Dat speelt een rol. Dat hebben wij in de heenmatch tegen Nederland zelf ondervonden. Ik merkte toen dat de Nederlanders op het einde frisser waren dan wij. We kwamen toen terug van een marathonreis van 28 uur naar en van Turkije. Uiteindelijk verloren wij met één doelpunt verschil. De fysieke frisheid gaat dus absoluut een rol spelen. We komen van ver en hebben de hele tijd moeten achtervolgen. Zelfs nu staan we nog achter Nederland. We weten wat we ervoor hebben moeten doen om tot deze unieke situatie te komen. De energie, de goesting en de grinta is er. Dat zagen we de afgelopen wedstrijden en dat wil ik zondag ook zien. Ik besef ook dat er andere dingen een rol zullen spelen zoals bijvoorbeeld de rivaliteit tussen België en Nederland. De achtste man zal zondag zijn rol spelen. Ik verneem dat er veel Belgen zullen zijn. Dat is enorm belangrijk. Wanneer een speler scoort kan hij zich tot zijn fans richten die hem en het team dan steunen waardoor iedereen een boost krijgt. Op het einde van een zware campagne kunnen spelers dan door de grens gaan en door die steun de vermoeidheid niet meer voelen. We moeten alles op alles zetten, het publiek erbij betrekken, een goede match spelen waarna we ons hopelijk kunnen kwalificeren voor de barrages.

“We mogen ons opmaken voor een wedstrijd waar beide ploegen er vol voor zullen gaan” zegt Tom Robyns. “Beide teams kennen elkaar door en door. Ik denk dat we twee vergelijkbare ploegen zijn die zowel snelheid, lengte en techniek hebben. Objectief bekeken zijn Nederland en wij de twee sterkste teams in groep 5. Dat uit zich ook in het feit dat wij nu onder elkaar mogen uitmaken wie er doorstoot naar de barrages in juni. Er zal heel veel emotie en passie bij komen kijken. Zowel op als naast het veld. We hebben de kwaliteit om te winnen maar dan zal er een supersterk België moeten staan en zal het af en toe ook een beetje moeten meezitten. Het team en de supporters zijn er klaar voor.”

“We gaan langzaam maar zeker naar de ontknoping van deze campagne. Wat het zondag wordt is moeilijk te voorspellen. Alles ligt open en natuurlijk hopen wij op een positieve ontknoping maar zo zullen de Nederlanders ook denken” aldus Youri Denert. “Iedereen beseft wat er op het spel staat. Na drie zeges willen wij ook deze wedstrijd winnen. De spelersgroep merkte afgelopen week dat de interesse van alle kanten toenam. Op sociale media leven de fans enorm mee. Dat doet ons als spelers heel veel deugd. We zijn daar zeer dankbaar voor en hopen dat de mensen ons blijven steunen. Te beginnen nu zondag in en tegen Nederland.”

De wedstrijd wordt zondag in Sittard gespeeld (Fitland, Milaanstraat in Sittard). De opgooi is om 13.00 u. Via de website van het Nederlands handbalverbond kunnen er tickets besteld worden aan 12.5 €. Kinderen tot en met 15 jaar betalen 6 €.

De VRT heeft voor België de exclusieve uitzendrechten voor deze interland en zal de wedstrijd uitzenden via livestream ( www.sporza.be ). Ook de RTBF zal de wedstrijd via haar website streamen.  Daarnaast is de wedstrijd ook live te volgen via Radio 1 met commentaar van Dirk Gerlo. Na het BK veldrijden zendt de VRT een ruime samenvatting uit. ’s Avonds zullen beide zenders in Sportweekend en Weekend Sportif aandacht besteden aan deze derby der Lage Landen.