De KBHB werkt aan de toekomst

Tijdens een vergadering van het paritair uitvoerend comité (PUC) van de Koninklijke Belgische Handbalbond werden de krachtlijnen voor de toekomst besproken. De KBHB dankt Yérime Sylla en Michel Kranzen voor hun baanbrekend werk en hoopt in de toekomst hun professionele werkwijze verder uit te bouwen. In 2020 mikt de KBHB op rechtstreekse kwalificatie voor het EK. Er wordt verder werk gemaakt om het EK in 2022 samen met Frankrijk en Spanje te organiseren. Daarnaast mikt de KBHB op een stabiele uitbouw van de nationale selectie, op continuïteit en op de vorming van trainers.

De KBHB is ambitieus en kijkt met vertrouwen naar de toekomst. Dat is de conclusie na de vergadering van het paritair uitvoerend comité van gisterenavond. “Uiteraard werd gisteren het beëindigen van de samenwerking met Yérime Sylla en Michel Kranzen als T1 en T2 van de Red Wolves besproken” zegt Piet Moons. “Wij willen hen in eerste plaats van harte danken voor het baanbrekend werk dat zij beiden, samen met Jean-Christophe Hougardy (kiné) en Marc Dongleur (teammanager), hebben geleverd om de werking van de nationale ploeg te professionaliseren richting van  internationale handbal-standaards. Uit waardering en respect voor deze aanpak van de gewezen T1 en T2, met het gekende positief resultaat, wenst de KBHB naar de toekomst toe deze professionele werkwijze nog verder uit te bouwen met als doel om maximale kansen te bieden aan spelers om zichzelf ook individueel (semi)professioneel te ontwikkelen. Wij danken hierbij ook alle clubs die reeds de keuze hebben gemaakt om het handbal op een kwalitatieve, en intensieve wijze, te helpen onderbouwen.”

Over een nieuwe bondscoach is er momenteel geen nieuws. “Voor de functie van de T1 gaan wij in de eerste plaats op zoek naar een trainer met een internationale ervaring die afkomstig is uit Europees tophandbal land. Op dit moment is er geen enkele informatie betreffende eventuele kandidaten en/of timing van de nieuwe bondscoach. De KBHB wenst dit dossier op een professionele en discrete manier te behandelen. Wanneer er informatie beschikbaar is zullen wij hierover communiceren” aldus Piet Moons.

De KBHB wenst een verdere stabiele uitbouw van de nationale selecties, met inbegrip van de jeugdselecties, te realiseren zodanig dat deze selecties, en elke speler individueel, méér internationale wedstrijdervaringen kunnen opdoen.  Bij het doorvoeren van een hervorming van de technische directie van de KBHB zal de hoofdopdracht van deze directie er in bestaan om o.a. een duidelijke sporttechnische en organisatorische “rode draad” te trekken voor alle 

(M+V) nationale selecties, met inbegrip van de jeugd. Een bijzonder aandachtspunt is de (internationale !) vorming van onze trainers, dit vanuit initiatieven die genomen worden door de VHV en de LFH. “In aanloop van de EK kwalificatiecampagne nu goed anderhalf jaar geleden had ik het over onze langetermijnvisie, in concreto over de hinkstapsprong van het handbal. We zijn nu toe aan de eerste stap, aan de hink. Op korte termijn willen wij aansluiting krijgen bij de top 20 van handballanden en ons plaatsen voor het EK 2020 (24 ploegen) dat zal doorgaan in Oostenrijk, Zweden en Noorwegen. Extra sportief werken wij verder aan ons dossier om samen met Frankrijk en Spanje het EK in 2022 te organiseren. Als het project doorgaat zal Antwerpen als gaststad fungeren. De uiteindelijke toewijzing van dit EK zal plaatsvinden tijdens het Congres van de Europese Handbal Federatie (EHF) in Glasgow. (19 en 20 juni 2018)” zegt Piet Moons.

De leden van het PUK/CEP danken alle actoren, met name de clubs, spelers, club- en selectietrainers,… overheden en commerciële partners, om hun verdere steun aan, en samenwerking met de KBHB en beide liga’s, verder uit te bouwen opdat ons land spoedig kan evolueren tot een subtop-handballand in Europa.