KA2 Hasselt neemt deel aan WK scholen

Vanaf deze week tot en met 3 maart wordt in Qatar het WK voor scholen georganiseerd. België neemt deel met een jongens- en een meisjesteam. Daarnaast zullen ook twee scheidsrechters aanwezig zijn. Vandaag peilen we naar de ambities van de heren van KA2 Hasselt. Morgen laten we de dames van het Salvatorcollege in Hamont-Achel aan het woord en woensdag zetten we de spotlights op scheidsrechters Kristof Gilis en Casper Beulakker.

“Een wereldkampioenschap is het hoogst haalbare in de sport” zegt Jelle Tack, leerkracht handbal KA2 Hasselt. “Ik heb het geluk gehad om als coach de twee vorige edities mee te maken. Ik ben blij dat ik morgen opnieuw met een groep gemotiveerde handballer het vliegtuig op mag stappen. Ik reis straks naar Doha met het doel om mijn team ervaring te laten opdoen. Leren, stelen met de ogen. De bedoeling is om hen van de eerste tot de laatste wedstrijd heel wat progressie te laten maken. Zowel individueel als collectief. Twee jaar geleden eindigden we op de 14e plaats. Als we dat kunnen evenaren of beter doen dan is het tornooi absoluut geslaagd. Op menselijk vlak zal het ook een hele ervaring worden. We komen terecht in een andere cultuur met andere gewoontes. Dit zal ons enorm verrijken.”

Bekijk HIER de reportage betreffende de deelname van KA2 Hasselt aan het WK voor scholen in Qatar.

Sander De Herdt van Uilenspiegel is één van de jongens die mee naar het WK mag. “Van over heel de wereld komen 20 scholen samen in Qatar om onderling uit te maken wie wereldkampioen zal worden. Dit is een unieke ervaring die je misschien één keer, mogelijk twee keer in je leven meemaakt.  Wereldkampioen worden wordt moeilijk. Veel van onze tegenstanders zijn ouder en fysiek sterker. Ze trainen ook écht op topniveau. Dat voordeel hebben wij niet. Wij zijn een topsportschool maar hebben geen topsportstatuut. In vergelijking met veel andere landen trainen wij maar drie keer per week. Alles is uiteraard mogelijk maar we moeten realistisch blijven.”

Bekijk HIER het volledige interview met  Sander De Herdt

Samuel Degbey (Hubo Initia Hasselt) maakte 2 jaar geleden al deel uit van het team dat naar het WK voor Scholen mocht. “Samen met Pieter Strauven heb ik 2 jaar geleden het WK in Rouen meegemaakt. De grootste fout die ik daar toen als speler gemaakt had was dat ik toch wat schrik had en bijgevolg niet veel gespeeld heb. Je moet je echt mentaal voorbereiden en beseffen dat je tegen grote kerels moet spelen. Dit zal me geen twee keer overkomen. Wat onze kansen zijn, dat bepalen we voor een groot deel zelf. Gaat de speler langs mij durven spelen of gaat hij, zoals ik twee jaar geleden, een beetje de kat uit de boom kijken? We moeten lef tonen en acties durven nemen. Als we als ploeg samen spelen en voor elkaar vechten dan kunnen we iets bereiken.”

Bekijk HIER het volledige interview met  Samuel Degbey

Geen vakantie

Een WK in een ver land oogt mooi maar de teams zijn er niet om vakantie te nemen. Elk land zal 7 wedstrijden spelen. “Dagelijks één match, misschien wel twee. De focus zal op handbal liggen en het plezier zal bijkomend zijn” weet Sander De Herdt.

“Niet alleen spelen we 7 wedstrijden maar we moeten ons ook nog eens aanpassen aan het klimaat” pikt Samuel Degbey in. “7 wedstrijden op hoog niveau wordt pittig. Het wordt uitkijken voor blessures. Ik ben nogal blessuregevoelig en heb daarom tips gevraagd aan mijn kiné en krachttrainer om beter te recupereren na een wedstrijd. Rusten na een wedstrijd is ook heel belangrijk.”

De nationale kampioen scholencompetitie mag naar het WK

Een school kan deelname aan het WK afdwingen door nationaal kampioen in de scholencompetitie te worden. “Vorig jaar hebben we zowel de Vlaamse als nationale titel gewonnen. Met de vorige ervaringen in het achterhoofd hebben we daar niet moeten over twijfelen” aldus Jelle Tack. “Dit jaar nemen 20 scholen deel waaronder toplanden zoals Duitsland en Frankrijk. Maar ook landen als Brazilië en India zijn aanwezig net als Turkije, de wereldkampioen van 2 jaar geleden. Het niveau van zo’n WK ligt best hoog. Twee jaar geleden speelden we bijvoorbeeld tegen Duitsland. Van die selectie van toen spelen er nu jongens mee in de Champions League.”

Bekijk HIER het volledige interview met Jelle Tack.

Selectie KA2 Hasselt

- Jarne Arts (Sporting Nelo)
- Nick Deekens (Sporting Nelo)
- Pieter-Jan De Bruyn (Hubo Initia Hasselt)
- Samuel Degbey (Hubo Initia Hasselt)
- Arnout De Greef (Hubo Initia Hasselt)
- Olivier De Greef (Hubo Initia Hasselt)
- Brecht Witkowski (Kreasa Houthalen)
- Sijmen Moors (Pentagoon Kortessem)
- Ruben Vanheusden (Pentagoon Kortessem)
- Robin Geurts (Handbal Bilzen)
- Guillaume Poppe (Handbal Lokeren)
- Sander De Herdt (Uilenspiegel)
- Robbe Merken (Callant Tongeren)
- Nick Carolus (Callant Tongeren)

Begeleider: Yannick Derwae

Trainer: Jelle Tack

Raadpleeg tijdens het WK regelmatig de facebookpagina van de Vlaamse Handbalvereniging :https://www.facebook.com/handbal.be