WK Handbal voor scholen - slot

Via deze weg willen we jullie dagelijks informeren op basis van de informatie die ons vanuit Qatar bereikt. De recentste info staat altijd van boven. Veel leesplezier en dank aan de coaches die ons deze info bezorgen.

Vrijdag 2 maart

De allerlaatste pagina in ons dagboek van het WK voor Scholen wordt geschreven door Robin Feyen, leerkracht biologie, handbalspeler én coach. “Gisteren was een heel erg lange dag met veel vertragingen. Als ik terugkijk op ons tornooi dan kan ik niet anders dan tevreden zijn.  De meisjes hebben heel veel progressie gemaakt. We wisten op voorhand dat we het zwakke broertje van het tornooi zouden zijn. Ik hoop dan ook dat dit voor België een beetje een wake up call wordt. Er moet meer promotie voor onze prachtige sport komen. Er is heel veel trots en tevredenheid bij speelsters en staf. Ze hebben een ervaring gehad die ze voor de rest van hun leven niet meer gaan vergeten. Een ervaring die ze meenemen naar hun clubs, naar alles wat ze nog gaan doen. Qua spel hebben ze het fantastisch gedaan. Ze hebben gevochten voor elke bal, gevochten voor elk punt. Onze tegenstanders hebben België leren kennen als een warm en fair land. We hebben van iedereen complimenten gekregen. Intussen zijn we terug thuis. We zijn tevreden dat alles goed verlopen is. Bij zo’n inschrijving voor een WK komen er heel veel dingen op je af. Het tornooi ging ook niet om de hoek door maar in Qatar. Het was écht een topervaring. Het was een geweldige groep. Ook een dikke dankjewel aan Martine van SVS die ons geweldig begeleid heeft tijdens het tornooi. Dit krijgt zeker een vervolg. Op naar 2020 in de hoop dat we ons opnieuw kunnen kwalificeren.”

Donderdag 1 maart 2018

Na een intense week in Doha keren de jongens van KA2 Hasselt en de meisjes van het Salvatorcollege terug naar België. Tijd voor een laatste verslag.

“Gisterenavond hebben we de finales bij de meisjes en jongens gezien” zegt Jelle Tack. “Bij de meisjes hadden de Duitsers geen inbreng tegen de Hongaren. Die laatste waren bijzonder sterk. Bij de jongens ging de finale tussen Duitsland en Oostenrijk. Het was een heel spannende wedstrijd. Op een bepaald moment loopt Duitsland 4 doelpunten uit en denk je dat de wedstrijd gespeeld is maar keren de Oostenrijkers, vooral dankzij hun bijzonder sterke doelman, terug in de wedstrijd en eindigt de wedstrijd op een gelijkspel, 24 – 24. Net op de buzzer strandt een schot van de Oostenrijders op de kruising. Shoot outs beslisten over de wereldtitel, die uiteindelijk naar Oostenrijk ging. Nadien was er de sluitingsceremonie gevolgd door een geweldig moment voor onze jongens en meisjes die op zoek gingen naar andere truitjes. Er zijn truitjes uitgewissel met Brazilianen, Qataresen, … het was heel leuk.”

Deze ochtend moest iedereen vroeg uit de veren. “Om 05.00 u zijn we opgestaan om een uurtje later naar de luchthaven te vertrekken. Onze vlucht van Qatar naar Londen had een uur vertraging. Bij aankomst in Londen hebben we nog een hele tijd in het vliegtuig moeten blijven omdat er een probleem was. De vlucht van Londen naar Zaventem was gecanceld vanwege het slechte weer. Die hebben we nog kunnen omboeken. Intussen zijn we terug in België. Einde van het heel lange dag. Iedereen is moe maar voldaan. Het tornooi was leerrijk, vermoeiend maar een absolute meerwaarde. Over twee jaar hoop ik ons opnieuw te kwalificeren voor het WK voor scholen in Servië” besluit Jelle Tack

Woensdag 28 februari

De jongens speelden vandaag tegen Denemarken. Inzet van de 13e of 14e plaats.

“Denemarken is echt een topland. Omdat ze enkele wedstrijden nipt verloren hebben zijn ze een beetje weggezakt en moesten ze spelen voor de 13e of 14e plaats” zegt Jelle Tack. “Maar eigenlijk zijn ze veel sterker dan hun ranking laat vermoeden. Dat hebben we ook al heel snel mogen ondervinden. We moesten van meet af aan achtervolgen. Elke fout werd afgestraft. Elke nulworp werd afgestraft met een counter of een tweede snelle fase. Fysiek kregen we het niet meer belopen. De jongens zijn wel de ganse wedstrijd blijven knokken en bleven vol overgave spelen. Maar meer dan een 13 – 29 stand zat er voor de laatste wedstrijd niet meer in. De Servische afgevaardigde heeft ons nog gefeliciteerd over onze manier van spelen, onze fairplay en de inzet die we elke wedstrijd getoond hebben. Vanavond gaan we naar de finales bij de dames en heren kijken waarna er nog een slotceremonie. Ik denk dat we mogen terugblikken op toch wel een geslaagd tornooi. Ik ben als coach heel tevreden. Er was één slechte wedstrijd bij, en die winnen we dan ook nog. De andere wedstrijden waren goed tot heel goed. Naar onze kwaliteiten hebben we het maximale eruit gehaald. Een 14e plaats is ons deel en daar kan ik best mee leven. Elke speler heeft zijn doelpunt kunnen meepikken en dat is toch ook wel belangrijk voor die jongens. Ze hebben heel veel bijgeleerd, heel veel gezien, heel veel handbalkennis opgedaan. Naast het handbal hebben we ook wel iets proberen mee te pikken van het land. Het was een absolute meevaller. Jammer dat het voorbij is. Over twee jaar wordt het WK in Servië gespeeld. Hopelijk kunnen we dan opnieuw deelnemen met een even hongerige groep die wil bijleren. Een dikke proficiat van mezelf en Yannick Derwae voor de spelersgroep. Ze hebben dat echt top gedaan.”

Dinsdag 27 februari

De jongens van KA2 Hasselt wonnen vandaag hun tweede wedstrijd van het tornooi. De meisjes van het Salvatorcollega in Hamont genoten van een welverdiende rustdag.

“Vandaag wonnen we onze tweede wedstrijd. Tegen Roemenië werd het 12 – 19” aldus coach Jelle Tack. “Ik denk dat de score alles zegt. We hebben heel erg sterk verdedigd, er was heel veel beweging en ook veel communicatie. De Roemenen vonden geen oplossing. Het was heel leuk om te zien dat de jongens op een week tijd toch heel wat progressie hebben gemaakt. Het is een mooi resultaat. Morgen spelen we tegen Denemarken onze laatste wedstrijd. Inzet is plaats 13 of 14. Het wordt een hele leuke afsluiter.”

“Vandaag hebben we genoten van een welverdiende rustdag” zegt Robin Feyen. “We hebben lekker lang uitgeslapen en dat was ook nodig. De ene is gaan fitnessen, de andere is gaan zwemmen. Rond de middag zijn we naar het stadion vertrokken om de jongens te gaan aanmoedigen. Het was een leuke wedstrijd en we hebben hen naar de overwinning kunnen roepen. Nadien hebben we nog een stukje van de match Polen – Duitsland gezien. Nadien zijn we iets gaan eten in ons hotel en hebben we het nieuwe gedeelte van de stad bezocht. Als we daar dan toch zijn dan moeten we ook een beetje genieten en ontdekken wat er allemaal te beleven valt. Het is een heel mooie stad, zeker bij avond. Kijk maar eens naar de prachtige foto bij dit artikel. Nadien hebben we genoten van het avondmaal en nog een beetje plezier gemaakt met de jongensploeg die natuurlijk tevreden waren met hun tweede zege. Morgen is het opnieuw vroeg uit de veren voor een wedstrijd om 08.30 u. Vermoedelijk spelen we tegen Israel. We zien we wat het geeft. Dit tornooi is zeer geslaagd. Uit de resultaten valt dat misschien niet af te leiden maar de meisjes zijn gigantisch gegroeid. Ik ben een tevreden coach.”

Maandag 26 februari

De jongens van KA2 Hasselt hebben er lang op moeten wachten maar uiteindelijk is de eerste overwinning een feit. Na één van hun mindere wedstrijden wonnen de Belgen van Georgië. 

“Vandaag hadden we twee wedstrijden. Eentje in de voormiddag tegen Tsjechië en eentje in de namiddag tegen Georgië” zegt Jelle Tack. “Het werd een dag van uitersten waarin we onze beste en onze slechtste wedstrijd van het tornooi speelden. Tegen Tsjechië, die gisteren vrij nipt van Duitsland verloren, speelden we een schitterende wedstrijd. Iedereen overtrof zijn niveau. We zaten constant in de wedstrijd, maakten goede acties en ook het samenspel was prima. Uiteindelijk verliezen we met 27 – 19. Na afloop van de wedstrijd gingen we terug naar het hotel om te eten en te rusten. Enkele uren later speelden we tegen Georgië die net als wij al hun wedstrijden hadden verloren. Dit was veruit onze slechtste wedstrijd. We pasten ons aan hun aan. Halfweg was het 11 – 11. In de tweede helft kunnen we dan toch onze wil opleggen en is er meer overtuiging, meer agressiviteit in de verdediging en vooral meer tempo. Uiteindelijk winnen we die wedstrijd vrij vlot met 28 – 19. Het leuke aan deze wedstrijd was dat we konden spelen in de hal die speciaal gebouwd werd voor de WK finale van enkel jaren geleden. Frankrijk en Qatar speelden toen de finale. De hal biedt plaats aan maar liefst 10000 mensen. De match was ook te volgen via livestream. Minpunt aan deze wedstrijd is dat ik met twee geblesseerden zit. Hopelijk kan ik hen snel recupereren. Het is duidelijk dat de vermoeidheid begint door te wegen. We hebben 5 matchen op 5 dagen gespeeld. Morgen spelen we tegen de Roemenen. Overmorgen volgt nog een wedstrijd. Het is best zwaar maar we blijven er voor gaan.”

Ook voor de meisjes was van het Salvatorcollege was het een zware en lange dag. “Tegen Griekenland hebben we onze beste wedstrijd van het tornooi gespeeld” weet Robin Feyen. “Het team speelde heel volwassenen. De Grieken zijn een aantal keer goed geschrokken. In functie van de tweede wedstrijd later op de dag hebben we goed door gewisseld om zo te voorkomen dat de meisjes te diep zouden moeten gaan. Tegen Zweden begonnen we sterk en hielden we een tijdlang gelijke tred. Maar in de tweede helft speelde de vermoeidheid ons parten waardoor we de match compleet uit handen gaven. Morgen hebben we gelukkig een rustdag. Woensdag spelen we onze laatste wedstrijd.”

"Als eerste wedstrijd hadden we de kwartfinale tussen Brazilië en Kroatië bij de meisjes om 10 uur. Dit was een zeer intense en spannende match. Die hoe kon het ook anders bij ons eindigde op een gelijkspel, met als gevolg op dit wk shoot-outs. Uiteindelijk won Brazilië" zegt Kristof Gilis. "Na deze intense match moesten we weer een hele tijd wachten want onze 2de wedstrijd begon pas om 15:15 uur. De wedstrijd ging tussen Marokko en Bulgarije. Bulgarije won uiteindelijk met duidelijke cijfers. Na deze wedstrijd hebben we opnieuw een wedstrijd van de Belgische jongens meegepikt en zagen ze winnen van Georgië. Om 21 uur hadden we de meeting van vandaag, met een presentatie en filmpjes over de laatste 30 seconden regel en de rode en blauwe kaart. Op het einde van de meeting kregen we de nominaties voor morgen en we hebben de wedstrijd om 12:30 uur tussen de meisjes van Roemenië en Slovenië die beide hun kwartfinale verloren in de Aspire dome (de enige arena waar we nog niet zijn geweest), dit zou dus ook een interessante match kunnen worden en kan eventueel opnieuw uitdraaien op shoot-outs. We will see."

Zondag 25 februari

De jongens namen het vandaag op tegen de Grieken. De inzet van deze wedstrijd was de derde plaats in de poule. Helaas hebben de Belgen ook deze wedstrijd niet kunnen winnen. Eindstand 26 – 17.  De meisjes leden een zware 43 - 10 nederlaag tegen Kroatië.

“In het begin van de wedstrijd waren we niet gediend door een aantal scheidsrechterlijke beslissingen” zucht Jelle Tack. “In de eerste 10 minuten kregen we 3 tijdstraffen. In geen tijd stond het 8 – 1. Die kloof hebben we nooit gedicht gekregen maar die eerste 10 minuten buiten beschouwing gelaten hebben we het echt wel goed gedaan. We speelden vol overgave. Vooral op verdedigend vlak zijn we gegroeid en dat zowel collectief als individueel. Op aanvallend vlak hebben we kansen gecreëerd, de afwerking was veel beter en er was heel veel beweging.  Ook al hebben we verloren, er zijn toch heel wat positieve dingen te noteren.”

“Deze namiddag hebben we een culturele activiteit en gaan alle delegaties samen genieten van lokale specialiteiten. Het is mogelijk om met kamelen en met buggy’s te rijden. We laten ons een beetje verrassen. Alle landen gaan daar een beetje verbroederen. Wij hebben chocolade en speculaas bij om ui te delen. In aanloop van de tweede fase die morgen begint zijn we heel even weg van het handbal. Morgen wacht ons een zware dag met een wedstrijd in de voormiddag en eentje in de namiddag"  besluit Jelle Tack.

“Vandaag keken we Kroatië in de ogen. De wedstrijd werd al om 08.30 u gespeeld waardoor we om 06.00 u naar het stadion moesten vertrekken” zegt Robin Feyen. “We weten dat de tegenstand gigantisch sterk is maar opnieuw hebben de meisjes het goed gedaan, ook al laten de cijfers dat anders uitschijnen. Ik zie ze dag op dag groeien in het tornooi. Ik kijk niet naar het resultaat, wel naar de vooropgestelde doelen en die hebben ze gehaald. In verdediging worden we sterker. In de aanval worden we volwassener. Ook al eindigde de wedstrijd op 43 – 10, toch moet ik zeggen dat ze het goed gedaan hebben. De sfeer zit fantastisch. Iedereen weet intussen waar België ligt en hoe onze meisjes plezier kunnen maken. Dat is voor mij minstens even belangrijk. Enig minpuntje is dat één van onze speelsters een enkelblessure heeft opgelopen. Morgen spelen we twee wedstrijden. Eerst tegen Zweden en vervolgens tegen Slovenië. Woensdagochtend in alle vroegte spelen we nog een wedstrijd. De tegenstander kennen we nog niet.”

“Vandaag zijn we ook nog op een culturele activiteit geweest. Alles speelde zich af in een tentenkamp in het midden van de woestijn. Het was een mooie verbroedering. Het was de moeite” besluit Robin Feyen.

Scheidsrechters Kristof Gilis en Casper Beulakker leiden morgen de kwartfinale bij de meisjes tussen Brazilië en Kroatië.

Zaterdag 24 februari

De jongens van KA2 Hasselt verloren vandaag met stevige 31 - 13 cijfers. Het was een wedstrijd met twee gezichten. Een eerste helft om snel te vergeten en een tweede helft waar het team van Jelle Tack bijzonder veel karakter toonde. De Limburgse meisjes stootten op een bijzonder sterk Frans blok.

“Vandaag hebben we een vrij zware nederlaag geleden. De wedstrijd tegen Brazilië eindigde op 31 - 13” begint Jelle Tack, coach van KA2 Hasselt, zijn analyse. “De eerste helft waren we gewoon nergens. Getuige daarvan de 17 – 2 stand halfweg. Aanvallend geraakten we er niet door en wanneer dat wel lukte dan botsten we telkens op een uitstekende Braziliaanse doelman. De eerste helft was er eentje om snel te vergeten. Voor hun tweede helft moet ik mijn team écht wel proficiat wensen. Knap hoe ze zich herpakt hebben. De tweede helft spelen we uiteindelijk 14 – 11. We speelden echt mooi handbal, met heel veel agressiviteit, heel veel wil en overgave. Morgen spelen we tegen Griekenland die, net als wij, ook hun eerste twee wedstrijden verloren. Inzet van de wedstrijd is de 3e plaats in de groep. Nu is het kwestie om ons voor te bereiden op morgen. De voorbije dagen hebben we enkele zieken gehad. Ik hoop dat ze snel weer fit zijn en dat we de licht geblesseerde spelers snel weer fit zullen zijn.”

“Zoals verwacht werd het ook vandaag een moeilijke wedstrijd. Frankrijk is een heel stevige ploeg” zegt Robin Feyen, coach en leerkracht van het Salvatorcollege Hamont. “Maar eigenlijk hebben de meisjes het goed gedaan. Ze zijn heel volwassen begonnen aan de wedstrijd en speelden toch heel wat kansen bij elkaar. Op basis van de prestatie zie je dat ze groeien in het tornooi. Maar Frankrijk heeft natuurlijk veel meer ervaring en, zoals eerder gezegd, het is een heel stevige ploeg. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 35 – 10. Verdedigend was het beter dan gisteren en onze keepster Julie heeft heel was ballen uit haar kooi geranseld. Uiteraard zijn er nog wat werkpunten, zowel verdedigend als aanvallend. Maar eigenlijk kan ik niet ontevreden zijn. Frankrijk is ook een heel leuke ploeg om tegen te spelen.”

Op zondag is er een culturele uitstap. “De meisjes zijn samen met de jongens hun dansje voor morgen aan het inoefenen” weet Robin Feyen. “We gaan morgen een tentenkamp bezoeken in de woestijn, met kamelen en met buggy’s rijden. Het wordt iets om naar uit te kijken maar eerst is er de wedstrijd tegen Kroatië. Die match wordt al om 08.30 u gespeeld dus zullen we vanavond vroeg onder de wol liggen. Om 05.30 u gaat de wekken af en om 06.30 u nemen we de bus naar het stadion. We krijgen dagelijks politiebegeleiding en dat is nodig. Het verkeer hier in Doha is echt een heel avontuur. De sfeer in de ploeg is optimaal en daar krijgen we ook complimenten voor van de andere landen. We zijn dan misschien het zwakker broertje van de groep, we blijven wel voor elke bal gaan én ... we blijven goed gezind.”

Vrijdag 23 februari

Vandaag kwam er maar één ploeg in actie. De scheidsrechters genoten van een beetje vrije tijd, de jongens hadden een training op het programma staan en gingen nadien de meisjes aanmoedigen die het opnamen tegen Denemarken. De Deense meisjes waren enkele maatjes te groot en versloegen de Belgen met 45 – 10. En toch werd het een onvergetelijke ervaring voor de meisjes van het Salvatorcollege in Hamont.

“We hebben vandaag tegen Denemarken gespeeld” begint Robin Feyen zijn verhaal. “Wat een ploeg! Niet normaal! Dit is voor mij een kandidaat wereldkampioen. De meisjes begonnen heel zenuwachtig aan de partij. We speelden vandaag in The Women’s Theater. Een gigantisch complex met aardig wat supporters. Ze waren echt wel onder de indruk. Dat liet zich ook wel in de score zien. Ik denk dat het halfweg 20 – 4 was. Onder de rust hebben we dan even samen gezeten, goede peptalk gegeven en de meisjes duidelijk gemaakt dat in zo’n wedstrijd niets moet en dat ze moesten proberen te genieten van elke bal die ze speelden. Ze hebben dat heel goed opgepikt. De Denen reageerden op een bepaald moment echt gefrustreerd. Ballen die naast gingen, sjots die gemist werden enz. Onze meisjes zijn toen echt op een wolk beginnen spelen. De sfeer in het stadion was echt fantastisch. We werden gesteund door de Belgische jongensploeg. Dikke pluim aan hen. Ze hebben echt iets laten zien op de tribunes. Na de wedstrijd hebben we gesproken met de Deense supporters die serieus onder de indruk waren van de sfeer in onze ploeg. Ze vonden het geweldig dat we bij elke goed zeer enthousiast juichten. Ik denk dat de wedstrijd op 45 – 10 geëindigd is. Maar het was een geweldige dag. Echt heerlijk.”

Kristof Gilis en Casper Beulakker konden vandaag een beetje langer uitslapen. Na een vroege meeting genoten ze van de zon. In de namiddag moesten ze twee wedstrijden observeren. Morgen leiden Casper en Kristof twee wedstrijden bij de jongens. Denemarken – Marokko en Bulgarije – Servië.

Tot morgen.

Donderdag 22 februari

Vandaag werden de eerste wedstrijden op het WK voor Scholen gespeeld. De meisjes van het Salvatorcollege in Hamont verloren met 18 – 15 tegen Georgië. Bij de heren verloren de jongens van KA2 Hasselt met 31 – 16 van Turkije, de wereldkampioen van 2 jaar geleden. Ook onze scheidsrechters Kristof Gilis en Casper Beulakker kwamen vandaag in actie. Zij kregen de wedstrijd Frankrijk – Bulgarije toegewezen. De Fransen wonnen met overtuigende cijfers, 39 – 22.

“India is niet komen opdagen waardoor het wedstrijdschema een beetje overhoop gehaald is” zegt Joris Tack. “Daardoor moesten we op deze eerste wedstrijddag meteen Turkije in de ogen kijken. Het was een zware wedstrijd maar ik hou er toch een goed gevoel aan over. In de eerste helft hebben we veel kansen gecreëerd maar waren we niet scherp genoeg voor doel. We gaan rusten met een 14 – 5 stand. Een te zware score die helemaal niet strookt met wat ik gezien heb. In de tweede helft houden we een tijdlang gelijke tred met Turkije en spelen we heel goed handen. Naar het einde van de match toe diepten ze de kloof dan toch weer uit waardoor we met 31 – 16 verloren. Gelukkig zeggen cijfers niet alles. Op vrijdag hebben we een vrije dag. We gaan trainen en nadien pikken we de wedstrijd van de dames mee.”

“In onze eerste wedstrijd van het WK namen we het op tegen Georgië” aldus Robin Feyen. “We zijn heel sterk aan de wedstrijd begonnen en liepen  meteen een paar punten weg. Ik denk dat ze op dat moment een beetje onder de indruk van zichzelf zijn geraakt want we hebben alsnog de wedstrijd verloren met 3 doelpunten. Maar eerlijk, ze hebben een heel sterke wedstrijd gespeeld. De wedstrijdleiding was niet altijd consequent en dat is jammer. Sommige beslissingen waren heel zwaar in ons nadeel. Laat ons het erop houden dat de beste ploeg niet gewonnen heeft. Georgië speelde heel defensief, echt geen mooi handbal en er werd altijd geprobeerd om een penalty uit te lokken. Met 11 strafschoppen zijn ze daar ook in geslaagd. Als je weet dat we met 18 – 15 verliezen zegt dat alles. Maar ik wil positief eindigen en zeggen dat deze prestatie een mooi begin van het WK is. Morgen spelen we tegen Denemarken. Dat is één van de favorieten.”

Groeten uit Qatar, Robin en Joris.