Black Arrows staan centraal tijdens damesdag

Aanstaande zondag gaat in De Bist in Wilrijk de jaarlijkse damesdag door. Tijdens de damesdag in het handbal wil de Vlaamse Handbalvereniging de focus leggen op de damessport in zijn geheel. De Black Arrows vormen zondag de rode draad. Daarnaast is er nog een M14 tornooi en wordt de finale bij de beloften gespeeld.

In aanloop van de damesdag hadden we een leuk gesprek met de zusjes Verschuuren. Beiden spelen ze bij DHC Waasmunster, de club waar papa Verschuuren voorzitter is. Clara stuurt vanuit haar doel oudere zus Marlies aan. Met één blik verstaan ze elkaar. Maar de zusjes Verschuuren maken ook deel uit van de Black Arrows. Hun droom is om ooit deel te mogen nemen aan een EK of WK kwalificatiecampagne. Het zou zo maar eens kunnen dat die droom snel werkelijkheid wordt.

Een damesdag. Waarom is dat belangrijk want er is toch ook geen herendag. Het is een eerste pittige vraag waarop een goed onderbouwd antwoord komt. “Wij vinden het belangrijk dat onze sport af en toe in de spotlights staat” zegt Clara Verschuuren. “Wij willen aan een groter publiek tonen dat ook wij doelen hebben, dat wij hard willen werken om onze ambities waar te maken. Tijdens de damesdag hebben wij ook aandacht voor de jeugd en willen we hen enthousiasmeren om ofwel toe te treden tot het handbal ofwel hard te blijven werken om een carrière en/of hobby uit te bouwen. Kinderen hebben idolen nodig. Wij willen met de Black Arrows hun inspiratiebron zijn.”

Vorig jaar in maart kreeg de nationale dameshandbalploeg een eigen identiteit. Er werd werk gemaakt van een logo en de dames zouden voortaan als Black Arrows door het leven gaan. In september werden Laurent Worm en Conny Schepers aangesteld als T1 en T2. “Het is Linde Panis die in november 2015 de nationale dameshandbalploeg nieuw leven heeft ingeblazen” zegt Clara Verschuuren. “Sinds september vorig jaar hebben we een versnelling hoger geschakeld. We hebben een aantal keren getraind, enkele oefenwedstrijden gespeeld en gesprekken gevoerd over waar we naar toe willen met dit project. Wij hebben allemaal de ambitie om deel te nemen aan een officieel kwalificatietornooi. Achter de schermen wordt op dit moment hard gewerkt om die doelstelling te realiseren. Mogelijk komt daar snel nieuws over. Om te kunnen deelnemen hebben we steun nodig. De Red Flames, de Yellow Tigers zijn damesploegen die ons inspireren. Ik hoop dat wij op een dag in hun voetsporen kunnen treden.”

Het programma van de damesdag van aanstaande zondag is goed gevuld. “We beginnen ’s ochtends met een open training waarna de M14 een tornooi spelen” zegt Marlies Verschuuren“Na onze training gaan wij de verschillende teams coachen, adviseren en zullen we ook de wedstrijden in goede banen proberen te leiden. Om 15.00 u is het uitkijken naar de beloften finale. Achilles Bocholt neemt het op tegen DHW Antwerpen. Beide ploegen hebben een competitie afgewerkt en hebben het zo tot in de finale geschopt. Zondagnamiddag kennen we de kampioen bij de beloften. Vanaf 17.00 u is er het Hand Star Game. Wat dat allemaal is vertellen we later deze week. De damesdag heeft sowieso een boeiend en gevarieerd programma in de aanbieding. Weet je zondag niet wat te doen, kom naar De Bist!”

Clara en Marlies Verschuuren zijn zondag uiteraard ook aanwezig. Beide zussen vormen een tandem in hun team, in de Black Arrows en spreken daarnaast thuis ook nog heel veel over handbal. Ze kunnen als het ware met elkaar spreken zonder te praten. “We handballen al 18 jaar samen” zegt Clara Verschuuren. “Ik zou me het niet kunnen voorstellen om zonder Marlies te handballen. Wij spelen en trainen samen. Wij praten over het spelletje en als het moet, dan naaien we elkaar ook op en bekritiseren we elkaar. Dat is onze manier om elkaar beter te maken.”

“Clara stuurt mij in de verdediging ook bij” pikt Marlies Verschuuren in. “Ik vertrouw haar blindelings. En zoals je zegt, we communiceren met elkaar zonder te spreken. Aan een blik of een duim heb ik genoeg om te weten hoe zij denkt en wat ik moet doen. Daardoor vertrouw ik haar ook blindelings. Clara kan ook goed het werk van de andere doelvrouw lezen waardoor er op aanvallend vlak directe communicatie is. In vergelijking met de andere speelsters communiceren we zo sneller omdat we zussen zijn, elkaar aanvoelen, elkaar begrijpen en heel veel over handbal praten.”

“Hetzelfde doen wij bij de Black Arrows” vervolgt Marlies. “Er waait daar een nieuwe wind en er is heel veel goesting aanwezig. Goesting om te trainen, wedstrijden te spelen en om deel te nemen aan een kwalificatietornooi. De spelerskern is al lang samen en op dat vlak loopt ons verhaal parallel met dat van de Red Wolves die ook al lang samen optrekken. Net zoals dat bij de Red Wolves het geval is komen er ook bij ons speelsters met kwaliteiten, ambities en goesting aansluiten. Neem nu Sarina Leenen en Sofie Nouwen. Zij hebben heel veel ervaring, geloven in het project en geven ons ook vertrouwen. En extra-sportief zijn er ook enthousiaste mensen aan het werk om het project van de Black Arrows meer kleur te geven.”

Programma :

09.00 u – 10.30 u : training Black Arrows
10.30 u – 13.30 u : tornooi M14
15.00 u : beloften finale
17.00 u : Hand Star Game Black Arrows