Dagboek M18 #slot - Interpôle Vaulx-en-Velin (FRA)

De M18 nemen deze week deel aan een tornooi in Franrkijk, Interpôle Vaulx-en-Velin. Dagelijks brengen we jullie via dit dagboek op de hoogte van nieuwtjes, wedstrijdinfo, 

Zaterdag 10 maart – slot

Op vrijdag verloren de Belgen met 27 – 30 waardoor ze vandaag voor de 11e en 12e plaats moesten spelen. De M18 speelden verloren zaterdagochtend die wedstrijd en eindigden als 12. Halfweg stond het 17 – 17. De wedstrijd eindigde op 35 – 32 in het voordeel van Antilles.

“Op vrijdag kwamen we moeilijk in ons spel” zegt Thomas Pennelle. “Het was echt een wedstrijd met twee sterke doelmannen. Onze jongens waren ook wat vermoeid. Er waren dus nogal wat omstandigheden waardoor we ons gebruikelijk spel niet konden spelen.” 

De M18 gaan later dit jaar nog naar Slovakije waar ze twee vriendschappelijke wedstrijden zullen spelen ter voorbereiding van het EK later dit jaar. 

Spelers en staf zijn intussen (zaterdagmiddag) onderweg naar België waar ze tegen middernacht zullen aankomen.

Donderdag 8 maart 2018

Zoals aangekondigd was vandaag een rustdag om alle kleine kwetsuren en stramme spieren rust te gunnen. Deze namiddag hebben we Lyon bezocht.

Woensdag 7 maart 2018

Onze jongens namen het vandaag op tegen Ile de France. De wedstrijd eindigde op 30 – 38 voor de Fransen. De stand halfweg was 14 – 23.

“Na het ontbijt zijn de jongens enkele uren in de boeken gedoken” begint teammanager Alex De Brauwer het verhaal van de dag. “Na de lunch zijn we begonnen met de wedstrijdvoorbereiding. Eerst was er een videoanalyse. De focus was er meteen en de goesting om te spelen nam toe.  Op weg naar de zaal gaven de coaches nog wat duiding en ook toen zag je dat de concentratie hoog was. De coaches hadden iedereen gevraagd om zich zo goed mogelijk voor te bereiden omdat er ons toch wel een zware match te wachten stond. Ile de France is de grootste leverancier van de nationale ploeg M18 waar we in oktober laatstleden nog tegen speelden. Vandaag zaten we meteen in de match. Het eerste kwartier slaagden we erin om gelijke tred te houden. Nadien leden we enkele keren balverlies en sloegen de Fransen een kloofje. In de tweede helft hebben we zonder complexen gespeeld. We hadden niets meer te verliezen en net daardoor slaagden we erin om leuke dingen te laten zien. Hier en daar waren er nog wat slordigheden maar de eerste helft buiten beschouwing gelaten winnen we met 16 – 15. Dat wil zeggen dat we toch hebben meegespeeld en toch ook wat weerwerk hebben kunnen bieden. Vrijdagavond om 17.00 u spelen we onze volgende wedstrijd die dan zal bepalen of we voor de 9e of 10e plaats of voor de 11e of 12e plaats zullen spelen. Die wedstrijd wordt zaterdagochtend gespeeld.”

Op donderdag staat er dus geen wedstrijd gepland. “Na 3 zware dagen krijgen de jongens morgen wat extra rust zodat ze iets langer kunnen slapen. We ontbijten om 09.00 u. Nadien kunnen ze nog wat studeren en hier en daar nog wat huiswerk afwerken. Om 11.30 u lunchen we waarna we Lyon gaan verkennen. Om 19.00 u zijn we terug in het hotel en beginnen we met de wedstrijdvoorbereiding van de volgende match.”

Dinsdag 6 maart 2018

Het team van Thomas Pennelle en Frank Platteeuw speelden vandaag hun tweede wedstrijd van het tornooi. Tegen Occitanie werd het 36 – 26 voor de Fransen.

“Het begin van de wedstrijd was eerder ontgoochelend omdat de spelers de gemaakte afspraken niet zijn nagekomen en niet genoeg strijdlust toonden” zegt Thomas Pennelle. “Op het kwartier zijn we eigenlijk pas écht aan onze match begonnen. Dat is jammer, zeker als je weet dat we in de tweede helft gelijke tred hielden met Occitanie en die helft op een gelijkspel eindigde. Occitanie is ook echt wel een goede ploeg. Ze verdedigen zeer efficiënt en geven de tegenstander weinig ruimte. Ik denk niet dat stress een rol heeft gespeeld. Ik hoop dat de meerderheid van de groep die kaap al genomen heeft. Ik denk eerder dat de stugheid van hun defensie hun helemaal uit hun spel gehaald heeft waardoor ze eigenlijk niet meer wisten wat te doen. Ik kan alleen maar vaststellen dat ze de richtlijnen niet gevolgd hebben, dat ze moesten improviseren en daar niet in slaagden.”

“Toch heb ik ook positieve dingen gezien” vervolgt Thomas Pennelle. “Onze keepers staan er vanaf het begin van het tornooi en in de tweede helft zag ik heel veel goesting, heel veel grinta en strijdlust. Op aanvallend vlak duurde het even vooraleer we er door kwamen. We zijn evenwel zeer geduldig gebleven waarna het beter liep. Dat is positief. In de stand blijft iedereen zowat op zijn plaats en zal het nadien opnemen tegen dezelfde in de stand, maar dan van een andere poule.”

“Als ik onze spelers in de Belgische competitie voor dezelfde leeftijdscategorie vergelijk, kan ik m.b.t. dit interscholentornooi enkel vaststellen dat in Frankijk meer op fysiek potentieel en gestalte wordt geselecteerd.  Hun spelers trainen elke dag samen.  Het volume, de intensiteit en de trainingsarbeid zijn van heel hoog niveau.  De spelers kennen elkaar door en door, hetgeen  de snelheid van uitvoering ten goede komt.  Laat ons niet vergeten dat afgevaardigden van de FFHB dit tornooi ter plaatse volgen met het oog op de detectie van potentiële profielen voor hun nationale ploeg.  Bijgevolg streeft elke speler ernaar goede prestaties te brengen om zichzelf te laten opmerken“ aldus Frank Platteeuw.

De derde wedstrijd wordt gespeeld op woensdagavond 17.00 u. Tegenstander is Ile de France. Inzet is de tweede plaats. 

Er is een livestream voorzien, mogelijk via http://www.aura-handball.fr/ 

Maandag 5 maart 2018

Op zondag maakte de selectie de verplaatsing naar Frankrijk. Het werd een lange dag met hier en daar enkele vertragingen. Om 19.00 u werd er gegeten. Om 21.00 u werd er ingecheckt in het hotel waarna het niet lang duurde vooraleer iedereen onder de wol lag want op maandag stond de eerste wedstrijd op het programma.

België neemt voor het eerst deel aan zo’n tornooi waar de Franse toppers van morgen gevormd worden. “We zijn hier op uitnodiging en dat is écht wel een opportuniteit voor ons allen” zegt coach Thomas Pennelle. “We gaan hier kennismaken met sterke spelers én sterke begeleiders. Hierdoor krijgen we een beter zicht op ons eigen niveau en de weg die we nog af te leggen hebben.”

“Sinds vorig jaar zijn we met deze groep aan het werken en we zien toch duidelijke progressie” pikt T2 Frank Platteeuw in. “Binnen de bestaande mogelijkheden willen we zoveel als mogelijk gebruik maken om deel te nemen aan evenementen, bijeenkomsten organiseren en opportuniteiten aan te nemen om internationale ervaring op te doen tijdens buitenlandse tornooien en interlands. Al deze dingen dragen bij aan de progressie van de spelers.”

Die eerste wedstrijd werd meteen een succes. De M18 versloegen Reunion met 35 – 24. “Het is fijn om op zo’n manier aan het tornooi te beginnen” aldus Thomas Pennelle. “We zitten in een moeilijke poule met twee échte topploegen, Occitanie en Ile de France, die we morgen en overmorgen bekampen. Vandaag speelden we tegen Reunion. Als er één match was die we konden winnen dan was het deze. In het begin was het een beetje zoeken maar de jongens hebben het goed gedaan. Het doet deugd om het tornooi met een zege te beginnen. Dag geeft ons toch een boost om het morgen en overmorgen op te nemen tegen die twee topploegen.”

“Eén van de doelstellingen is verder werken aan efficiëntie, zowel aanvallend als verdedigend” zegt Frank Platteeuw. “Op een klein dipje na zijn we daar goed in geslaagd. Er staan ons nu twee moeilijke wedstrijden te wachten. Ile de France is toch de grootste kweekvijver van de Franse nationale ploeg. Makkelijk wordt het niet maar dat neemt niet weg dat we een pak ervaring kunnen en zullen opdoen.”

Herbeleef via DEZE LINK de wedstrijd van vandaag.

De J18 spelen morgen hun tweede wedstrijd om 11.00 u. Tegenstander is Occitanie.