Arnaud Calbry bondscoach Red Wolves

Arnaud Calbry wordt de nieuwe bondscoach van de Belgische nationale handbalploeg de Red Wolves. De 43 jarige Fransman combineert de job van bondscoach met die van sportief directeur en assistent trainer van de Franse eersteklasser Duinkerke. Calbry treedt in de voetsporen van Yérime Sylla die begin dit jaar, na de nederlaag tegen Nederland en de uitschakeling voor de barragewedstrijden in aanloop van het WK 2019, zijn ontslag aanbood.

Met Arnaud Calbry kiest de KBHB opnieuw voor een Franse bondscoach. Eentje die gepokt en gemazeld is in het handbal. In 1992 werd Arnaud Calbry prof bij het Franse Falaise. Drie jaar later stapte hij over naar Duinkerke waarmee hij in 1998 de titel pakte in derde nationale en in 2000 de bekerfinale speelde. Vervolgens verhuisde hij één seizoen naar het Spaanse Portland San Antonio om dan nog eens terug te keren naar Duinkerke waarmee hij in 2004 de finale van de Europese Challenge Cup bereikte. Calbry sloot zijn spelerscarrière af bij Valenciennes. Van 2002 tot 2004 verzamelde hij 19 caps. In 2002 maakte hij deel uit van de Franse nationale ploeg die de wereldtitel won.

Na zijn spelerscarrière werd Arnaud Calbry trainer en technisch coördinator van het opleidingscentrum van Duinkerke. In die periode pakte hij de titel in derde nationale en de Beker van Frankrijk (2011). Sinds 2011 is hij assistent trainer bij Duinkerke. Een functie die hij sinds 2013 combineert met die van sportief directeur.

“Met Arnaud Calbry verwelkomen wij een talentvolle trainer, met internationale ervaring zowel als speler en als trainer” zegt Piet Moons, voorzitter van de KBHB. “Ik ben ervan overtuigd dat hij de juiste persoon is die de Red Wolves naar een hoger niveau kan brengen. Als ervaren sportief directeur zal Arnaud Calbry ook mee de lijnen helpen uitzetten voor alle jeugdselecties van het Belgische handbal richting van een deelname aan het EK 2022. Een EK dat hopelijk in eigen land, meer bepaald in Antwerpen, zal doorgaan.”

Na het ontslag van Yérime Sylla schreef de technische directie een profiel uit waaraan de nieuwe bondscoach moest voldoen. “Tot half maart kon men zich kandidaat stellen voor de functie van bondscoach” weet Jelle Vonckx, lid van de technische directie. “In totaal hebben we 28 kandidaturen ontvangen. We hebben alle 28 kandidaturen uitgebreid besproken in een werkgroep waarna we 7 mensen weerhouden hebben. Die  

7 personen hebben een persoonlijkheidsanalyse ondergaan via een sportpsycholoog waarna we 3 coaches weerhouden hebben. Met hen hebben we een persoonlijk gesprek georganiseerd waarna de keuze op Arnaud Calbry is gevallen. Hij is jong, enorm gemotiveerd en hij heeft een plan hoe de Red Wolves resultaten kunnen behalen. Hij heeft dat met heel veel overtuiging gebracht.”

Arnaud Calbry wordt tijdens Het Gala van de Speler en Speelster van het jaar (8 juni, Sint-Truiden, Stayen) aan het grote publiek voorgesteld. Eén week later organiseert hij zijn eerste stage. Over de verdere samenstelling van de sportieve staf wordt bericht van zodra er nieuws is.

De eerste officiële wedstrijd van Arnaud Calbry wordt de kwalificatiewedstrijd tegen Servië op woensdag 25 oktober of donderdag 26 oktober. In het daarop volgende weekend spelen de Red Wolves hun eerste thuiswedstrijd in aanloop van het EK 2020 tegen Kroatië.