Dossier damescompetitie 2018-2019

Dit weekend begint de competitie in de hoogste klasse van het dameshandbal. Handbal Sint-Truiden domineerde vorig seizoen het dameshandbal en pakte de dubbel. De Truienaren, die ook dit seizoen voluit voor de dubbel gaan, gaan zaterdag op bezoek bij DHW Antwerpen. Twee clubs zijn er niet meer bij : de dames van DB Gent degradeerden naar tweede klasse terwijl DHT Middelkerke op het einde van het seizoen ophield te bestaan. Hun plaats wordt ingenomen door DHC Overpelt en HC Eynatten-Raeren.

Bij Handbal Sint-Truiden begint Jo Delpire aan zijn vijfde seizoen als hoofdcoach. De voorbije twee seizoen leidde hij zijn team naar 4 finales waarvan hij er 3 wist te winnen. Eind vorig seizoen kondigde Speelster van het jaar Sarina Leenen haar afscheid aan. “Het is het einde van een tijdperk” zegt Jo Delpire. “Maar tegelijk is elk einde een nieuw begin. Andere speelsters zullen kansen krijgen maar het blijft een uitdaging om haar te vervangen. Niet zozeer op sportief vlak. Daarvoor is er genoeg kwaliteit aanwezig om haar te vervangen. Het mentale aspect is een ander paar mouwen. De invloed van Sarina op de jonge speelsters was enorm. We zullen het ook een tijd zonder Evelien Claessens moeten stellen. Zij kwam eerder deze week ten val met de fiets en heeft haar kruisbanden van haar rechterknie gescheurd. Er wacht Evelien opnieuw een lange revalidatie. Wij zullen er als team alles aan doen om haar zo goed als mogelijk op te vangen, te steunen en te begeleiden op de weg terug. In het tussenseizoen hebben we 4 transfers gedaan waarvan 1 speelsters meteen inzetbaar is. Bettina Budai, de zus van Niki Budai, komt ons op links versterken. De 3 andere speelsters zijn allen talentvolle speelsters die ik, met het oog op de toekomst, er absoluut bij wou hebben. Mijn persoonlijk doel is om 1 van die speelsters klaar te stomen voor de play-offs.”

Rik Stryckers is de nieuwbakken coach van DHW Antwerpen dat zaterdag meteen aan de bak moet tegen titelverdediger Sint-Truiden. “Na een goede voorbereiding wordt die match van zaterdag meteen een test om te zien waar we staan” zegt Rik Stryckers. “Al maak ik me geen illusies, Sint-Truiden is favoriet maar wij gaan in elke wedstrijd voluit onze kans. Dat zullen we ook zaterdag doen. We hebben een kleine en vooral jonge kern die aangevuld werd met Sofie Nouwen die Hubo Initia Hasselt inruilde voor DHW Antwerpen. Dit seizoen willen we strijden voor de play-offs maar de ambitie is om de club klaar te stomen voor de toekomst zodat we snel kunnen aansluiten bij de top én daar een vaste waarde proberen te worden. In dat opzicht is dit seizoen eerder een overgangsseizoen al wil dat niet zeggen dat wij niet onze uiterste best gaan doen.”

Hubo Initia Hasselt schopte het vorig seizoen tot in de finales van de Beker van België en de play-offs maar moest in beide gevallen hun meerdere erkennen in Sint-Truiden. Ryszard Obrusik begint straks aan zijn tweede seizoen als T1 van de Hasseltse dames. “Wij hebben een pittige voorbereiding meegemaakt. Ik merk dat de meisjes wat moe zijn. Vandaar dat we het deze week wat rustiger aan doen. Zaterdag spelen we tegen nieuwkomer DHC Overpelt. Vorig jaar hebben we hen in de kwartfinales van de Beker van België nipt met één doelpunt verslagen. In vergelijking met die match zullen we zaterdag iets agressiever aan de match moeten beginnen. Het grote voordeel is dat ik min of meer met dezelfde ploeg als vorig seizoen kan spelen. Mijn dochter Klaudia is klaar om er nog een seizoen bij te doen. We hebben afscheid genomen van doelvrouw Sofie Nouwen die vervangen werd door Kim Van Den Boorn die overkomt van Fémina Visé. Zij is voorlopig onze enige keepster. Michelle Smekens is herstellend van een polsblessure. Binnen een tiental dagen mag zij opnieuw beginnen handballen maar zij mist sowieso de competitiestart. De ambitie van het bestuur is om dit seizoen opnieuw twee finales te spelen en één prijs te pakken. Die finales spelen is ook mijn doel maar sport is geen exacte wetenschap. Elke wedstrijd moet gespeeld worden.”

DHC Overpelt speelde vorig seizoen kampioen in tweede nationale en steeg bijgevolg naar de hoogste afdeling bij de dames. Bjorn Timmermans begint aan zijn derde seizoen als T1 bij DHC Overpelt. “We moeten realistisch zijn. De kloof tussen eerste en tweede nationale is gigantisch. Maar dat wil niet zeggen dat we zomaar opgeven. Het doel is om tijdens het seizoen progressie te maken. Ik wil mijn speelsters zien groeien zodat we er tijdens de play-downs zullen staan. Daar moeten we pieken. De uiteindelijke ambitie is om het behoud te verzekeren. Daarvoor moeten we minstens één ploeg achter ons laten. Als we dat kunnen realiseren is die prestatie voor mij persoonllijk evenwaardig aan het behalen van de titel in tweede nationale. De afgelopen jaren zijn we verwend geweest. Nu gaan we moeten leren verliezen. Dat is de realiteit. Maar je kan dat doen op twee manieren: verliezen met opgeheven hoofd of je laten afslachten. Toekomstgericht zal de mentaliteit ook anders moeten. Tijdens de voorbereiding heb ik veel speelsters moeten missen omwille van vakantie, herexamen en/of vakantiewerk. Handbal is nog geen prioriteit maar daar moeten we wel naar toe willen we op het hoogste niveau actief blijven. Dat is een groeiproces waar we door moeten. Maar eerst en vooral moeten we handballen. Met heel veel enthousiasme, inzet en plezier. Als dat lukt komt alles goed.”

HC Eynatten-Raeren is de andere nieuwkomer in eerste nationale. “Na een afwezigheid van vijf jaar zijn we terug in hoogste afdeling“ zegt T1 Kurt Rathmes. “Onze voorbereiding op het nieuwe seizoen is al bezig vanaf mei, sinds het moment dat wij wisten dat wij de plaats van DHT Middelkerke zouden innemen. Vanaf dat moment is ook de zoektocht naar versterking begonnen. Wij hebben onder andere twee doelvrouwen en één linksachter aangetrokken. De eerste doelstelling is het behoud proberen te verzekeren. Elke match willen we progressie maken. Eigenlijk is dit één groot leerjaar en willen we dit seizoen gebruiken om er volgend jaar volwaardig te staan. We openen de competitie tegen Visé. Volgende week spelen we meteen een belangrijke wedstrijd tegen die andere nieuwkomer DHC Overpelt.”

Fémina Visé is zondag dus de allereerste tegenstander van Eynatten op het hoogste niveau. “Net zoals veel andere ploegen hebben ook wij de ambitie om de play-offs te spelen” zegt Edo Delic die straks aan zijn vierde ambtstermijn bij Fémina Visé begint. “Als we eens zo ver zijn willen we zo ver als mogelijk geraken. Alles begint bij het winnen van wedstrijden. Dat is de eerste opdracht voor mijn team. Vanaf dit seizoen veranderen wij het geweer een beetje van schouder. Wij willen voortaan jongeren de kans geven om zich te ontplooien en zo met eigen jeugd aan de toekomst te werken. Transfers in België realiseren is moeilijk: je komt heel vaak bij dezelfde speelsters terecht. Buitenlandse speelsters naar hier halen is onbegonnen werk. Ze zijn te duur en bovendien kunnen wij hen geen profcontract aanbieden. Vandaar de keuze om de eigen jeugd een kans te geven. Zondag spelen we tegen nieuwkomer Eynatten. Zo’n eerste match is altijd speciaal. Op papier zijn wij favoriet maar ik heb veel respect voor Eynatten dat voor het eerst in jaren opnieuw op het hoogste niveau speelt. Mijn team zal er 100 % voor moeten gaan.” 

Achilles Bocholt opent de competitie tegen DHC Waasmunster. Coach Mathijs Woolderink begint bij de Noord-Limburgers aan zijn tweede seizoen als T1. In het tussenseizoen verlieten maar liefst 7 speelsters de club. “Dat opvangen was wel even spannend. Vooral omdat er toch ook enkele bepalende speelsters stopten waaronder Sofie Geutjens. Jarenlang hebben die speelsters hier de kar getrokken. Uiteindelijk hebben we een nieuw team kunnen samenstellen waarin iedereen stilaan zijn plaats heeft gevonden. Er is heel wat veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Speelsters zijn opgestaan, hebben hun verantwoordelijkheid genomen en we spelen in trainen in een opperbeste sfeer. In de voorbereiding kenden we heel wat blessureleed. Zelfs vorig weekend waren enkele speelsters niet inzetbaar tijdens een sterk bezet tornooi in het Duitse Kamp Linfort. De ambitie was om tegen onze tegenstanders te schade proberen te beperken. Maar kijk: we speelden gelijk tegen de Nederlandse kampioen VOC Amsterdam. Eenzelfde resultaat behaalden we tegen de beloften van Leverkusen. En tegen TuS Linfort, een ploeg uit de tweede Bundesliga, wonnen we met één goal verschil. Uiteindelijk won Achilles Bocholt het tornooi. Dat was een heel sterke prestatie van onze ploeg. De kracht van mijn team is dat we een heel brede selectie hebben en dat er bij wissels heel weinig of niet aan kwaliteit wordt ingeboet. De ambitie van dit seizoen is om finales te halen. Vorig jaar is dat er net niet van gekomen. Dit jaar moet dat beter. We willen onze verantwoordelijkheid niet ontlopen. We hebben één van de twee beste ploegen van het land en de opdracht is duidelijk: winnen en finales halen.”

DHC Waasmunster heeft in het tussenseizoen een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Conny Schepers heeft na 5 seizoenen de sportieve fakkel doorgegeven aan Stijn Van Caenegem die promoveert van T2 naar T1. “Onze ambitie is en blijft dezelfde als de voorbije jaren: we willen nu eindelijk eens die play-offs halen. Makkelijk zal dat niet zijn want in het tussenseizoen is Clara Verschuuren naar Dalfsen getrokken en zijn Kim Dieleman, Athena Hillaert en Jolien Haazen allen gestopt met handballen. In hun plaats hebben we drie speelsters van DHT Middelkerke-Izegem aangetrokken: Carmen Lips, Sophie Calu en Ilse Snauwaert zijn toegetreden tot onze ploeg. Daarnaast staan er nog enkele jeugdspeelsters te trappelen om zich in eerste nationale te bewijzen. Dat zorgt ervoor dat we in het begin van de voorbereiding toch een beetje hebben moeten zoeken. Maar daar dient een voorbereiding ook voor. De meisjes zijn allen gemotiveerd en stilaan komen er meer automatismen in de ploeg. Zaterdag gaan we op bezoek bij Achilles Bocholt, een stevige ploeg die net als veel andere ploegen toch ook wat wijzigingen heeft ondergaan. Op dat vlak blijft het vooralsnog koffiedik kijken hoe dit jaar de kaarten zullen liggen.”

Eerste speeldag

08/09/18 20.15 Achilles Bocholt - DHC Waasmunster
08/09/18 18.00 Hubo Initia Hasselt - DHC Overpelt
08/09/18 20.15 DHW Antwerpen - HB Sint-Truiden
09/09/18 17.00 HC Eynatten-Raeren - Fémina Visé

Play-offs beginnen weekend van 2/3 maart 2019

Play-offs finales vanaf 4 mei

Gala Speler en Speelster van het jaar vrijdag 7 juni