Dossier BENE-League 2018 - 2019

Dit weekend begint de competitie in de BENE-League. Zes Belgische en zes Nederlandse teams nemen het, verspreid over 22 speeldagen, tegen elkaar op. De vier beste teams strijden tijdens de Final 4 voor de oppergaai, de titel in de BENE-League. Vorig seizoen won Achilles Bocholt voor het tweede jaar deze internationale competitie.

De BENE-League is toe aan zijn twaalfde seizoen. Ook dit jaar strijden twaalf ploegen enkel en alleen voor de sportieve eer. Aan de BENE-League titel is geen vette prijzenpot verbonden en de kampioen mag niet deelnemen aan een Europese competitie. Wie zich voor de voorrondes van de Champions League wil plaatsen moet in eigen land de titel pakken. En toch wil elke deelnemende ploeg zo graag die titel pakken.

Net als vorig seizoen spelen zes Belgische en zes Nederlandse teams de BENE-League. Dé grote verandering is dat er van elk land een rechtstreekse daler en stijger is. In België spelen de twee minst goed geklasseerde Belgische ploegen een minicompetitie van vijf wedstrijden tegen elkaar. Het team dat drie keer verliest zakt naar eerste nationale. In Nederland zakt de zesde en laatste ploeg naar de eredivisie.

Van Belgische zijde nemen de volgende teams deel: Achilles Bocholt, Handbal Tongeren, HC Visé BM, Hubo Initia Hasselt, KV Sasja, Sporting Nelo. In onderstaand dossier laten we alle coaches aan het woord.

Sasja HC

In 2008 won Sasja de allereerste BENE-League. De competitie beperkte zich toen tot een weekend waarin de top twee van België en Nederland op zaterdag de kwalificatie speelden en op zondag de finale. Vanaf de allereerste BENE-League heeft Alex Jacobs de sportieve touwtjes in handen. 

“Nadien is de competitie geëvolueerd en zijn de Luxemburgse ploegen erbij gekomen waardoor we met 12 ploegen speelden en het eigenlijk een completere competitie werd” zegt Alex Jacobs. “Luxemburg kwam en ging waardoor we weer naar een competitie van acht ploegen gingen. Op dat moment was het een zeer sterke competitie. Weinig wedstrijden eindigden met 3 à 4 doelpunten verschil. De voorbije jaren hebben we terug een competitie met 12 teams."

"Als ik de balans opmaak dan vind ik dat door de jaren heen het niveau gedaald is. Ik zie hiervoor twee oorzaken : door de sterkte prestaties zijn er nogal wat Belgische en Nederlandse  spelers naar het buitenland verhuisd. Uiteraard is dat een uitstekende zaak voor de desbetreffende spelers maar als club vang je dat niet meteen op. Daar gaat wat tijd over heen.Een tweede oorzaak is dat de clubs bij elkaar gaan shoppen en elkaar op die manier eigenlijk leeg plunderen. Vorig jaar kenden wij een moeilijk seizoen en dit jaar zal het niet anders zijn. We hebben onze kern in de breedte uitgewerkt. Dat wil zeggen dat er jongeren zijn bijgekomen die kansen krijgen. Net zoals we dat altijd hebben gedaan wil ik jongeren opleiden, hen beter maken. Alleen hoop ik dat ze onze club ook trouw zullen blijven en dat andere clubs stoppen met onze talenten zomaar weg te plukken. De basis van onze ploeg staat er alleen ontbreekt het nogal wat spelers aan ervaring.  Mijn zoon Kevin doet er nog een jaartje bij. Hij is mijn verlengstuk op het terrein en een motivator voor de jonge spelers. Met of zonder Kevin, het is een wereld van verschil. Vorig jaar spelen we bij Bevo een geweldige wedstrijd en hebben we de match in handen tot het moment dat Kevin geblesseerd naar de kant moet. Het gevolg was dat we in de laatste 10 minuten van de wedstrijd het noorden kwijt waren en de wedstrijd alsnog uit handen gaven. Als Kevin dit jaar blessurevrij kan blijven en hij de lijnen kan uitzetten kunnen onze jongeren groeien. Ik zal de momenten zorgvuldig moeten kiezen om hem te brengen."

"Op termijn wil ik met dit Sasja terug naar de middenmoot maar daar zullen enkele jaren over heen gaan. Zaterdag spelen we tegen Quintus. Als je de middenmoot ambieert dan mag je die wedstrijd niet verliezen. We moeten er dus meteen staan. De wedstrijd van zaterdag zal volgens mij voor een groot deel het vervolg van de competitie bepalen. Voorlopig moeten we het stellen zonder Hans Lamberights. Een rugblessure houdt hem tot nieuwjaar aan de kant.”

HC Visé BM

Vanaf dit seizoen heeft Korneel Douven de sportieve leiding in handen, bijgestaan door T2 Pieter Vanloo.  Het duo ruilde in het tussenseizoen Hubo Initia Hasselt voor HC Visé BM. De staf is aangevuld met fysiektrainer Dimitri Chevremont die waakt over de fysieke paraatheid van de spelersgroep.   HC Visé BM begint de competitie met de verre verplaatsing naar Zwartemeer nabij Emmen waar ze Hurry Up partij zullen geven.

“We kunnen terugblikken op een goede voorbereiding” zegt Korneel Douven. “In samenspraak met de fysiektrainer hebben we een programma opgesteld waarin gewaakt werd over een evenwicht tussen trainingen, wedstrijden en stages. Alle spelers zijn ook individueel getest zodat we een goed beeld hebben over hun fysieke paraatheid. Alles is prima verlopen. Mijn team heeft hard gewerkt. Van spelers en bestuurders vernam ik dat er een groot contrast is met het verleden. Als je een bepaald niveau wil behalen dan moet je daarvoor werken. De consequenties van de trainingsarbeid zijn blessures. Vincent Bellot is een talentvolle Franse rechteropbouwer. Ik ben fier dat hij voor ons project gekozen heeft. Fysiek heeft hij alle trainingen meegemaakt. Alleen heeft hij nog geen wedstrijden gespeeld. Hij herstelt van een vervelende blessure aan de rechterpink maar is bijna speelklaar. Danesi heeft een groot deel van de voorbereiding meegemaakt maar liep dan een knieblessure op die nu bijna achter de rug is. Hij raakt fit voor de competitiestart. Dat is niet het geval voor de Portuguse opbouwer Nuno Carvalhais. Hij is nog even out met een blessure aan de adductoren.” 

“In vergelijking met vorig seizoen hebben we een ruime kern waarbij alle posities dubbel bezet zijn” vervolgt Korneel Douven. “Aan alles en iedereen die ik spreek, die ik zie trainen en wedstrijden spelen merk ik ambitie. De club is hongerig. Dat bleek uit de individuele gesprekken die ik met de spelers voerde, dat bleek uit de contacten en aanwezigheid van bestuurders op trainingen en wedstrijden. In het verleden was het vaak net niet. De club speelde twee keer een bekerfinale, waaronder vorig jaar tegen het Hasselt dat ik samen met Pieter trainde. Ze willen hier graag een prijs winnen maar alles begint met het bereiken van finales. De eerste doelstelling wacht ons in december wanneer we instappen in het bekerverhaal. In de kwartfinales willen we doorstoten naar de halve finale en als het kan de finale. Vervolgens willen wij in het voorjaar de Final4 van de BENE-League spelen en ja, we willen ook de play-offs van de Belgische competitie halen. Belangrijk daarbij is dat speler zich goed voelen, fysiek in orde zijn en gespaard blijven van blessures. Ik kan tijdens trainingen en wedstrijden ook beroep doen op een kiné en dokter. Ik sta er enorm van te kijken hoe hier in Visé alles tot in de puntjes geregeld is. De voorzitter werkt keihard en de coördinator regelt alles. Van water op de trainingen tot de uitrusting en verplaatsingen. Zaterdag spelen we tegen Hurry Up na een busreis van heen en terug zo’n 6 uur zou ik graag de punten mee naar Visé nemen. Maar kijk, iedereen wil die eerste match winnen.”

Sporting Nelo

Martin Vlijm is de nieuwe T1 bij Sporting Nelo. De Limburgers gaan zaterdag op bezoek bij Greenpark Aalsmeer. De ervaren Nederlander wil zijn team dit seizoen richting top 6 van de BENE-League loodsen. “Dat lijkt me een realistische ambitie en eigenlijk zijn we dat aan onze stand verplicht. Als je de top 6 ambieert dan kan de top 4 uiteraard ook. Met Lions en Bocholt zijn twee plaatsen meteen ingevuld. Dan blijven er nog twee plaatsen over waar een handvol ploegen voor gaan bikkelen. Sporting Nelo is daar één ploeg van. Vorm van de dag, af en toe een portie geluk en de fysieke paraatheid spelen daarbij een rol.”

“Vorig jaar eindigde Sporting Nelo op de negende plaats. Dat was grotendeels te wijten aan de beperkte kern. We zijn erin geslaagd om de spelersgroep samen te houden en hebben in het tussenseizoen enkele transfers gedaan waardoor ik nu kan putten uit een bredere selectie. Robin Schoenaker komt over van Arnhem. Hij is een 23 jarige linkerback zoals ze dat hier in België zeggen. Met Adam Barnyak en Andreas Kittel krijgt ik meer ervaring in het team. Die ervaring is belangrijk om de jongelingen te gidsen. Louis Vandebeeck is een écht talent. Maar hij is nog maar 19 jaar. Hij heeft de 7 weken voorbereiding goed verteerd en ik denk, hoop, dat hij stappen gaat maken. Hij past zich goed aan maar heeft nog nooit op dit niveau gespeeld. Maar je moet er ook rekening mee houden dat jonge spelers ook wel eens een mindere periode kennen. Wanneer dat gebeurt moeten de ervaren spelers opstaan en de rest van de ploeg op sleeptouw nemen. Wat Louis betreft hoop ik dat hij stappen gaat maken. De 7 weken voorbereiding heeft hij goed verteerd” zegt Martin Vlijm.

“Sporting Nelo is een traditieclub. Toen ik vroeger nog bij Hechtel speelde hebben wij nog tegen het grote Neerpelt van destijds gespeeld. Dit is een traditieclub die in het verleden veel prijzen heeft gewonnen. De club heeft de ambitie om opnieuw aan te knopen met de successen van weleer. Morgen is dat niet mogelijk maar ik geloof er wel in dat dit overmorgen wél kan.”

Joop Fiege van Hubo Initia Hasselt en Martin Vlijm zijn twee Nederlanders die in België komen trainen. “Een aantal jaren geleden was het niet zo aantrekkelijk voor Nederlandse coaches om in België te komen werken. Nu ligt dat anders. De ploegen trainen veel harder en er zijn bijgevolg meer mogelijkheden. Dan is het ook aantrekkelijk om hier te komen werken” besluit Martin Vlijm.

Hubo Initia Hasselt

Hubo Initia Hasselt onderging een ware metamorfose. Niet minder dan 6 kernspelers, waaronder Speler van het Jaar Tom Robyns, verlieten de club net als de T1 en T2. Voorzitter Bruno Willems haalde Joop Fiege, ex-bondscoach van Nederland naar de hoofdstad van de smaak. Hasselt speelt zaterdag thuis tegen het Bevo van Jo Smeets.

“Dat wordt meteen een heel belangrijke wedstrijd” zegt Joop Fiege. “Met Bevo treffen we een team dat goed ingespeeld is op elkaar. Wij hebben heel wat kwaliteit maar we zijn nog aan het bouwen. De voorbereiding was goed en de nieuwe jongens willen allemaal hard werken. Ik zie de spelers groeien waardoor ook het collectief progressie maakt. Maar je kan natuurlijk niet verbloemen dat je heel wat kwaliteit de club hebt zien verlaten. Spelers als een Robyns en Houbrechts vervang je niet met een vingerknip. Vorig jaar werd er hier intuïtief gehandbald. De spelers van vorig jaar hadden aan een knipoog genoeg om te weten wat ze moesten doen. Die automatismen zijn er nu nog niet ingeslepen bij het nieuwe Hasselt. Dat heeft tijd nodig. Geef met 7 à 8 speeldagen om mijn team te laten groeien. Of het harde werk van de voorbereiding genoeg was moet zaterdag blijken. Jo Smeets is ook nieuwsgierig. Ik zag hem zaterdag in de tribunes. De competitie beginnen met een thuiswedstrijd tegen een coach die het huis door en door kent is boeiend.”

“Als we het over de ambities hebben dan reken ik dit team bij de top 4 van België. De play-offs van de Belgische competitie zijn het doel. Op dat moment begint een nieuwe competitie en spelen we voor de Belgische titel. De Final4 van de BENE-League lijkt mij te hoog gegrepen. Daar ben ik vrij realistisch in. Los daarvan moet elke wedstrijd gespeeld worden. Ik wil deze ploeg verder zien groeien. De voorbije weken zijn er nieuwe spelers bijgekomen, veelal buitenlanders. Dat hoeft geen nadeel te zijn en dat is volgens mij ook geen verarming van de competitie. Integendeel. De spelers die bij ons zijn bijgekomen zijn een versterking voor het team en voor de competitie. De BENE-League zal verder groeien en nog sterker worden omdat de teams ook kunnen terugvallen op een bredere kern. Met alleen maar Belgen en Nederlanders lukt dat niet meer. Die buitenlanders zorgen er nu wel nog voor dat de voertaal op training Engels is. Ze krijgen tot Kerstmis om dat om te gooien naar het Nederlands.”

Achilles Bocholt

Achilles Bocholt is in België uitgegroeid tot een absolute topploeg. De Limburgers speelden de voorbije twee seizoen vijf finales en wonnen die allemaal. Ook dit seizoen is het team van Bart Lenders ambitieus. “De club is ambitieus net als de spelers en de staf. Uiteraard willen we dit jaar opnieuw prijzen pakken maar het is niet omdat je iets wil dat je dat ook krijgt. Elk seizoen begint een nieuwe competitie waarin je niets cadeau krijgt. Hard werken loont, dat is niet anders in Bocholt. Ik verwacht mij aan een spannendere competitie waarbij de verschillen veel kleiner gaan zijn. De voorbije twee jaren pakten wij de BENE-League titel. Ook dit jaar is dat de ambitie maar het wordt jaar na jaar moeilijker om te bevestigen. We gaan meer op de tippen van onze tenen moeten lopen waardoor de wedstrijden niet alleen voor de fans maar ook voor ons spannender zullen worden. In België zie ik naast Bocholt Visé en Sporting Nelo meedoen voor de Final4. In Nederland kan je dat eigenlijk van alle 6 de ploegen zeggen.” 

“Een voorbereiding is was ze is” blikt Bart Lenders terug op de voorbije weken. “Er waren een aantal matchen waarvan ik dacht dat we beter konden als datgene wat we toonden. Maar ach, je moet dat plaatsen in de voorbereidingsmodus. Daarmee bedoel ik dat een speler niet altijd tot het uiterste gaat, dat de motivatie mogelijk wat minder is. Alles samengevat hou ik aan de voorbije 5 à 6 weken een goed gevoel over. We hebben hard gewerkt. De nieuwe jongens zijn goed ingeburgerd en de fysieke paraatheid is wat ze moet zijn. Als al die parameters die ik net benoemd heb positief zijn dan kan je niet anders dan concluderen dat de voorbereiding in orde was.” 

Aanstaande zaterdag begint Achilles Bocholt de competitie tegen Handbal Tongeren. “Na een voorbereiding blijft het toch altijd even afwachten hoe het er tijdens het echte werk aan toe gaat. Thuis moeten we in staat zijn om van iedereen te winnen. Dat is het uitgangspunt, de theorie. Zaterdag zullen we zien of dat ook in de praktijk het geval zal zijn. Tongeren is een moeilijke ploeg, altijd geweest. De moeilijkheidsgraad, bij alle ploegen behalve met de onze, is dat er veel nieuwe gezichten zijn. Onbekende en vaak buitenlandse spelers. Van Tongeren heb ik één video gezien. Eerlijk, ik ben er niet veel wijzer van geworden. Zoals dat zo vaak het geval is wordt het de eerste weken voor iedereen toch wat aftasten. Over enkele weken hebben we al een betere kijk op hoe de kaarten liggen” aldus Bart Lenders

Begin oktober speelt Achilles Bocholt Europees. “Sinds zondag kennen we onze tegenstander. We nemen het op tegen Luxemburgse Handball Käerjeng. Dat moet een ploeg naar onze mogelijkheden zijn. De volgende ronde lijkt me haalbaar maar onderschatten, neen geen sprake van. De motivatie om de volgende ronde te halen is groot want dan kunnen we tegen enkele sterke tegenstanders geloot worden.” 

Achilles Bocholt moet het al sinds begin 2018 zonder Bartosz Kedziora doen. “Bartosz is volop met zijn revalidatie bezig maar ik wil ab-so-luut geen druk zetten. Ik wil hem pas brengen wanneer hij daar fysiek en mentaal klaar voor is. Bartosz beslist zelf wanneer hij zich fit acht. Hij kent zijn lichaam als geen ander. Een datum op zijn terugkeer prik ik niet want dan ga ik druk zetten en dat wil ik niet” besluit Bart Lenders.

 

Handbal Tongeren

Vladimir ‘Tommy’ Tomanovic nam in de loop van vorig seizoen de sportieve leiding in Tongeren. Dit seizoen kon hij tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn eigen stempel drukken op zijn team. “De voorbereiding verliep volgens plan. Het allerbelangrijkste is dat we gevrijwaard van blessures bleven. In de loop van vorig seizoen heb ik uiteraard het team leren kennen maar ik ben echt opnieuw van nul moeten beginnen. Twee jaar geleden speelden Qerimi en Bolaers hier nog. Vorig jaar nam De Beule afscheid en intussen hebben ook doelman Schenk en Meyer andere oorden opgezocht. Dat is heel wat kwaliteit en vooral ervaring die de ploeg heeft laten gaan. Ik heb een analyse gemaakt van wat we wel en niet hadden. Nadien ben ik beginnen bouwen. Dat is moeilijk maar het is een mooie uitdaging. In totaal hebben we 8 nieuwe spelers aangetrokken. Daar zitten ook buitenlanders bij omdat er in België niet zoveel mogelijkheden meer zijn. Die buitenlanders hebben kwaliteiten maar het zijn veelal jonge spelers die ook nog moeten groeien. De gemiddelde leeftijd van onze ploeg is 23.5 jaar. Dat is piepjong. 70 % van mijn ploeg bestaat uit spelers van het geboortejaar 1996. Het voordeel om met jongeren te werken is dat ze nog kneedbaar zijn. Buitenlandse topspelers zijn gewoonweg niet haalbaar voor ons. Zeker niet nadat we in aanloop van het seizoen het nieuws kregen dat onze hoofdpartner het opeens voor bekeken hield. Dat is bijzonder jammer maar ook daar komen we wel door. We maken nu een heel proces door. De eerste wedstrijden was het zoeken. Week na week zag je daar een mooie lijn in komen. Die lijn willen we doortrekken in de competitie. Zaterdag gaan we meteen weten hoever we staan want we gaan op bezoek bij de BENE-League kampioen van de voorbije twee seizoenen.”

Handbal Tongeren begint ambitieus aan het seizoen. “We moeten proberen om bij de vier beste Belgische ploegen te eindigen. Daar geloof ik rotsvast in! Meer mag natuurlijk altijd maar dit lijkt me een reëel maar tegelijk ook moeilijke ambitie. Ik maak me geen illusies: we gaan geen cadeaus krijgen. Dat hoeft ook niet: we willen er vol voor gaan.”

“De BENE-League is een mooie en zeer belangrijke competitie voor een handballer. Maar de ontwikkelingen zijn niet hoopgevend. De beste spelers worden weggeplukt er vervangen door buitenlanders. Dat vang je niet zomaar op. Het is goed dat die jongens erbij komen en dat we spannendere wedstrijden te zien krijgen. Maar ik vind dat er te weinig gebeurt op organisatorisch vlak. De clubs moeten steeds meer geld genereren en de toeschouwers blijven weg. Daar maak ik me soms zorgen om want als de toeschouwers wegblijven is er minder beleving en zijn er minder inkomsten” aldus Vladimir Tomanovic.

Herpertz Bevo HC

Tot slot laten we ook Jo Smeets aan het woord. Vorig seizoen zorgde de Hasselaar voor een primeur door als eerste Belgische coach ooit een prijs in het buitenland te winnen: de Beker van Nederland. De T2 van de Red Wolves begint zaterdag aan zijn tweede seizoen op rij als T1 van Bevo. 

“Onze voorbereiding was er eentje met hoogtes en laagtes” blikt Jo Smeets terug. “Polman werd aan de voet geopereerd en is volop bezig met de revalidatie. Augustinus en Van Den Beucken sukkelen met een ontsteking van de knie. Met de nodige rustperiodes hebben ze toch wat kunnen spelen en trainen. Zo’n ontsteking is een vervelende blessure die tijd nodig heeft. Dat kan je niet forceren. Beide spelers lijken er stilaan door te komen. De keerzijde van die pechmedaille is dat er andere, veelal jonge spelers, zijn opgestaan. Ik heb die uit noodzaak moeten brengen en die hebben aardig hun streng getrokken. Je ziet ze zo progressie maken. De voorbereidingswedstrijden waren prima. Nu zaterdag begint het echte werk met meteen een topwedstrijd tegen Hasselt. We zijn er klaar voor maar het is afwachten hoelang en of ik bepaalde sleutelspelers zal kunnen inzetten.” 

“De ambitie is dezelfde als vorig seizoen. We willen de Final4 halen. Vorig seizoen eindigden we vierde met een gelijk aantal punten als Aalsmeer. Op doelpuntensaldo hebben we toen de Final4 gemist … 3 goals op een volledig seizoen, het was een wereld van verschil. Ook in het Nederlands kampioenschap schopten we het net niet tot in de finale omwille van 1 verliesmatch teveel. Eindwinst in de Beker heeft veel goedgemaakt voor onze vereniging.” 

Vereniging … het woord is gevallen. In België spreekt men over een club daar waar Nederlanders het over een vereniging hebben. “In een vereniging ligt alles veel dichter bij elkaar” verklaart Jo Smeets. “We zijn familie van elkaar. De club heeft een goede jeugdwerking en telt 500 leden. Bij een wedstrijd zitten er 800 mensen in de tribunes. Heel de club draagt die eerste ploeg op handen. Het is één lijn van de jongste tot de oudste. Zoiets zie ik in België niet. De spelers van de eerste ploeg geven gasttrainingen aan eigen jeugd én aan teams uit de buurt. Iedereen ademt hier handbal.” 

Terug naar de ambities van Jo Smeets en Bevo. “We willen dit seizoen finales spelen. Voor de BENE-League wil dat zeggen dat je het tot in de Final4 moet schoppen. Dàt is de eerste ambitie. Makkelijk is anders. Sporting Nelo, Achilles Bocholt, OCI Lions, Hurry Up en Aalsmeer hebben zich stevig versterkt. In België is er een grote inbreng van buitenlanders. Ik schrik daar eigenlijk een beetje van. Het beperkt zich niet tot één club. Het is een rode draad bij de meeste clubs. De BENE-League 2018-2019 belooft wel een bijzonder sterkte competitie. Eentje die veel spannender zal worden dan vorig jaar omdat de verschillen tussen de clubs kleiner zijn geworden. Ik kijk er alvast naar uit!”

Programma speeldag 1

OCI Lions - Kras Volendam
Green Park Aalsmeer - Sporting Nelo
JMS Hurry Up - HC Visé BM
Sasja HC - Wematrans Quintus
Hubo Initia Hasselt - Herpertz Bevo HC
Achilles Bocholt - Handbal Tongeren