Frankrijk Europees kampioen

Frankrijk is zondag voor eigen volk Europees kampioen geworden. In de finale versloeg het gastland Rusland met 24 – 21. Halfweg de wedstrijd was het 13 – 12 in het voordeel van de thuisploeg. Het brons was voor Nederland dat Roemenië met 24 – 20 versloeg.

14060 supporters daagden er op voor de EK finale, een absoluut record. De fans zagen dat beide teams elkaar geen duimbreed toegaven. Op slag van zorgde Lacrabere voor de krappe voorsprong voor Les Bleus, 12 – 13.

In de tweede helft liep Frankrijk na 6 minuten 3 goals uit. Rusland kreeg nadien de kloof niet meer gedicht. Lacrabere nam op het einde van de wedstrijd alle twijfels weg, scoorde drie keer op rij en bezorgde Frankrijk de eerste Europese titel bij de dames.

Les Bleus begonnen dit EK nochtans met een valse noot. Frankrijk opende het tornooi tegen Rusland met een 23 – 26 nederlaag. Meer nog: Frankrijk had sinds de kwartfinale tijdens het WK van 2011 niet meer van Rusland gewonnen. Bovendien verloren de Franse meisjes hun vier laatste onderlinge duels tegen Rusland, inclusief de finale van de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Nederland moest in hun halve finale vrijdagavond het hoofd buigen voor gastland Frankrijk. De Nederlandse dames toonden mentale weerbaarheid en versloegen in ‘de kleine finale’ Roemenië met 24 – 20. Na de zilveren medaille van twee jaar geleden wint Nederland opnieuw een medaille op het EK.