Vlaamse week tegen pesten – Pesten in de Vlaamse Sportsector

Recent onderzoek naar verschillende vormen van psychisch geweld in de Vlaamse sportwereld, geeft aan dat 11% als jongere slachtoffer is geweest van pestgedrag.

Toch blijft het pestprobleem nog teveel onder de radar en is er nog heel wat werk aan de winkel. Een verhoogde aandacht voor pestgedrag is ook noodzakelijk omdat gepeste kinderen zelf moeilijk hierover praten en vaak in stilte lijden. Het slachtoffer kan door de pester onder druk worden gezet om hierover te zwijgen, of kan het risico lopen de groepsnorm te verbreken door ‘uit de school te klappen’.

Sportclubs hebben er alle belang bij een aanpak voor pestgedrag uit te werken, zodat gepeste jongeren ondersteund worden en pestgedrag in de toekomst kan vermeden worden. Dit pestgedrag tackelen, vereist een dan ook een structurele aanpak binnen de hele club. Dit betekent dat zowel de coaches, de teamgenootjes, de vrijwilligers, de officials, de jongeren als de ouders hierbij betrokken moeten worden.

Als Vlaamse Handbalvereniging zeggen wij NEEN tegen pesten!

Handbalclub Hades Hamont bezorgde ons onderstaande foto.
Neem jij of jouw club initiatieven tegen pesten? Laat het ons weten en bezorg ons ook een foto via eric.dupain@handbal.be

Voeg een boodschap toe aan de foto en we publiceren alles via onze Facebookpagina. Vergeet onderstaande hashtag(s) er niet aan toe te voegen.

#stipit
#samentegenpesten
#pestenhoortnietthuisinmijnsport