Red Wolves ambiëren zege tegen sterke Zwitsers

Aanstaande woensdag nemen de Red Wolves het in hun derde groepswedstrijd in aanloop van het EK 2020 in groep 2 op tegen Zwitserland. De Zwitsers verloren eind vorig jaar van Kroatië maar hielden tegen Servië de punten thuis. De Belgen verloren thuis van datzelfde Kroatië dat na twee wedstrijden aan de leiding staat in groep 2 maar ze namen vanuit Servië één punt mee naar huis. Met de heen- en terugwedstrijd tegen Zwitserland in één week staan de Red Wolves voor een cruciaal tweeluik. Willen de Belgen hun kansen op EK kwalificatie gaaf houden dan moet er gewonnen worden. In een ideale wereld zelfs twee keer. 

Winnen is de ambitie, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zwitserland staan bekend als een stugge ploeg met als draaischijf Andy Smid. “De Zwitsers vormen een solide ploeg die zeer hoog speelt en behalve een stugge verdediging ook een uitstekende doelman heeft” zegt Arnaud Calbry, bondscoach van de Red Wolves. “Zwitserland beschikt, voor mijn gevoel, met Andy Schmid over de beste speler van de wereld.  Hij is de draaischijf van de ploeg die alles beslist. We moeten hem proberen uit de wedstrijd te houden. Woensdag spelen we onze derde wedstrijd en is de campagne bijgevolg halfweg. Alles is nog mogelijk in deze groep. Als we in juni nog een mondje willen meespreken moeten we nu punten sprokkelen. Over de twee wedstrijden heen moeten we zeker één keer winnen.” 

De Red Wolves moeten het deze week zonder Serge Spooren (verstuiking), Quinten Colman (verstuiking) en Benoit Neuville (knie) doen. De ervaren Bartosz Kedziora is er na een lange blessure wel opnieuw bij. Bondscoach Calbry omschrijft hem als ‘La Surprise du Chef’ omdat de Zwitsers hem weinig tot niet hebben zien spelen. “Als de Zwitsers de voorbije interlands analyseren zullen ze inderdaad niets van mij terug vinden omdat ik lange tijd out ben geweest. Ik ben blij dat ik terug bij de groep ben. Ik heb ook net mijn eerste training met de nieuwe coach en met de nieuwe generatie achter de rug.  Als sportman wil je altijd winnen en dat is nu niet anders al besef ik dat het niet makkelijk zal zijn. Zwitserland is een sterke ploeg en heeft met Schmid de beste handballer van het moment wereldwijd in de rangen.” 

“We zijn als groep super gemotiveerd omdat we beseffen dat er mogelijkheden zijn” zegt Simon Ooms. “Als we deze twee wedstrijden kunnen winnen gaan we wellicht naar het EK. Het is nu of nooit. We zijn er klaar voor. Zij hebben een sterk collectief maar wij hebben ook bewezen dat we tegen topteams boven onszelf kunnen uitstijgen. Kijk maar naar onze prestatie tegen Servië. Nu woensdag kunnen we thuis al een eerste mooie stap zetten. Als dat lukt gaan ze misschien twijfelen en valt er in Zwitserland misschien ook nog iets te rapen.

Net zoals Bartosz Kedziora keert ook Thomas Bolaers terug uit blessure.  “Ik ben heel blij dat ik opnieuw bij de ploeg hoor. We staan voor een belangrijke internationale week waar er kansen zijn om een mooi resultaat neer te zetten tegen een sterkte tegenstander. Er zijn ook wel wat verwachtingen van fans, federatie en media. Dat zorgt voor positieve stress want ook wij hebben ambities en willen winnen. We zijn er ons van bewust dat het om de kwalificatie kan gaan.” 

Stand groep 2 

  1. Kroatië 2 2  0  0    61:53    8     4 punten
  2. Zwitserland 2 1  0  1    57:55    2     2 punten
  3. België 2 0  1  1    52:57    -5    1 punt
  4. Servië 2 0  1  1    51:56    -5    1 punt