Bekerfinales dames en heren in Sportoase Leuven

Op Paaszaterdag worden in Sportoase Leuven de finales van de Beker van België bij de dames en heren afgewerkt. Bij de dames krijgen we een heruitgave van de finale van vorig jaar. Bekerwinnaar en landskampioen Handbal Sint-Truiden neemt het op tegen Hubo Initia Hasselt. Bij de heren neemt Achilles Bocholt het op tegen Sporting Nelo.

Vorig jaar won Sint-Truiden met overtuigende cijfers de Beker van België. Dit jaar lijkt het erop dat het een evenwichtigere finale zal worden. Vorige week versloeg Hasselt Sint-Truiden met 26 – 24 waardoor de regerende landskampioen nog geen zekerheid heeft om de finales van de play-offs te kunnen spelen. Een zege die de Hasseltse dames een boost van vertrouwen heeft gegeven. “De bekerfinale is dit seizoen helaas onze enige finale. Door het uitvallen van mijn dochter Klaudia en Laura hebben we een tikje gekregen maar kijk, de twee laatste wedstrijden van de play-offs stonden we er opnieuw. Sint-Truiden speelt al vier jaar samen. Wij zijn vorig jaar beginnen bouwen aan een nieuw team. Het derde jaar is meestal het beste maar als we in ons tweede jaar een prijs kunnen pakken gaan we die niet laten liggen. De twee zeges tegen Visé en Sint-Truiden hebben ons een boost gegeven. Wij gaan de beker winnen” zegt Ryszard Obrusik, coach van Hubo Initia Hasselt. 

“Vorig seizoen hebben wij alles makkelijk gewonnen. Dit jaar moeten wij het doen zonder Sarina Leenen en de geblesseerde Evelien Claessens. Komt daarbij dat ook Nikki Budai geblesseerd is uitgevallen. Het doel blijft hetzelfde: wij gaan de beker winnen. De voorbije weken speelden we niet denderend. Het heeft niets te maken met de tegenstander, wel met onszelf waardoor ik kan zeggen dat wij bepalen wie er zal winnen. Van het moment dat wij als team goed presteren kan niemand ons volgen” zegt Jo Delpire, coach van Handbal Sint-Truiden die vorig jaar een stoute uitspraak deed door de tegenstander toen 0,001 % kans op winst te geven. “Het is altijd moeilijk om daar een percentage op te kleven. Het zal dit jaar een klein beetje meer zijn maar niet veel.” 

Vorig jaar schopte Achilles Bocholt het niet tot in de finale. Dit jaar mag het team van Bart Lenders opnieuw strijden voor ‘de cup’. Met de BENE-League heeft Achilles Bocholt dit jaar al een prijs gewonnen. Dit weekend wordt jacht gemaakt op de tweede prijs, de Beker van België. “De Beker leeft enorm in onze club. Ik krijg dezer dagen heel vaak de vraag hoe het met ons is, wat de verwachtingen zijn. Mensen kopen tickets, organiseren zich om in groep naar de finale te komen” zegt Bart Lenders, trainer van Achilles Bocholt die sinds enkele weken opnieuw een beroep kan doen op Bartosz Kedziora. “Bartosz verlaat straks na acht jaar onze club en komt uit een moeilijke periode. In die periode heeft Wout Winters zich kunnen ontwikkelen. Bartosz speelde een uitstekende FINAL4 en staat er op het juiste moment. Ik hoop dat hij die vorm nog enkel maanden kan aanhouden en ons zo nog twee prijzen kan bezorgen. Ik hoop dat het straks een propagandawedstrijd voor het handbal wordt met Bocholt als winnaar. Wij zijn worden als favoriet naar voor geschoven en daar heb ik geen enkel probleem mee. Bocholt is zo geëvolueerd dat wij die rol toebedeeld mogen krijgen. In dit soort wedstrijden hebben wij heel veel ervaring. We hebben de voorbije jaren veel prijzen gewonnen, we hebben vertrouwen en daarom winnen we morgen de beker.” 

Sporting Nelo is een traditieclub die in een vorig leven als Sporting Neerpelt door het leven ging. Onder die naam won de club uit Neerpelt negen keer de Beker van België. De laatste zege dateert van 2006. “Een bekerfinale spelen is altijd speciaal. Dat dit in mijn eerste jaar bij deze vereniging kan maakt het nog dat tikkeltje specialer” zegt Martin Vlijm, trainer van Sporting Nelo. “Bocholt is al jaren de sterkste ploeg in de BENE-League en het is al jaren geleden dat Sporting Nelo nog eens gewonnen heeft van de buren. Net daarom denk ik dat wij favoriet zijn om hen zaterdag te verslaan. Die keer dat ze gaan verliezen van ons komt dichterbij en het kan best zijn dat dit zaterdag het geval is. Ik heb sowieso een hekel om de underdogpositie aan te nemen. Wie een finale speelt is altijd favoriet. Anders sta je niet in die finale.”