Achilles Bocholt Liga kampioen in Liga 1

Achilles Bocholt beleeft een écht boerenjaar. Het team van Bart Lenders won eerder dit jaar de BENE-League en de Beker van België. De Damburgers zijn ook nog in de running voor de landstitel. Ook bij de dames doet Achilles Bocholt nog mee voor de titel. Ze moeten daarvoor wel nog een perfect parcours afleggen en Handbal Sint-Truiden twee keer over de knie leggen. In Liga 1 is de titel al enkele weken een feit. Het team van coach Frank Torfs pakte met groot overwicht de titel. 

Frank Torfs begon dit seizoen als coach bij de heren in Liga 1. De opdracht was om binnen de twee jaar de titel te pakken. “Als je aan een seizoen begint dan wil je winnen en wanneer je veel wint kan je kampioen spelen. Het is was dus een doel maar niet zo eentje waarvan het is van moeten. Ik had twee jaar de tijd om de ploeg naar de titel te loodsen. De missie is nu vroeger dan voorzien geslaagd. Waar de andere ploegen links en rechts punten verloren bleven wij altijd op schema. We hebben twee keer gelijkgespeeld waarvan één keer in de openingswedstrijd van het seizoen. Halfweg de partij tegen Roeselare hadden wij een bonus van tien goals. In de tweede helft kroop de angst in de ploeg,  gebeurde er iets onverklaarbaars en kregen we alsnog het deksel op de neus.” 

Vriendschap is volgens Torfs hét bindmiddel van de ploeg. “Ik heb al enkele ploegen getraind maar wat ik het voorbije seizoen heb meegemaakt is enorm. Kameraadschap is de motor van de ploeg. Er wordt niet gekankerd maar plezier gemaakt. Uiteraard moeten je kunnen handballen, daar draait het om want anders speel je geen kampioen. De jongens willen niet voor elkaar onderdoen en peppen elkaar op. Er is ook een grote onderlinge concurrentie maar op een aparte manier. Ze willen een ander niet uit de ploeg spelen. Neen, ze willen elkaar net beter maken. Ik vind dat een zeer opmerkelijke zaak. Eigenlijk is het fantastisch.” 

Volgend jaar telt Achilles Bocholt niet alleen een damesploeg maar ook een herenploeg op nationaal niveau, de heren van de BENE-League buiten beschouwing gelaten. “De bedoeling is ons te handhaven en om de jeugd een kans te geven. We willen hen integreren in de ploeg, hen inwijden zeg maar, om op een dag van het grote BENE-League werk te kunnen proeven. Ik heb daarover al gesprekken gevoerd met Bart. Zelf was hij 16 jaar toen hij in de eerste ploeg zijn debuut maakte. Dat was toen in nationale. Ik neem aan dat er wel nog een verschil is met dat niveau en de BENE-League. Zo vlot zal het nu niet gaan. De voorbereiding op wat komen gaat is belangrijks. De jongens kunnen ook af en toe een training met de BENE-Leagueploeg meemaken. Dat motiveert.”

Foto met dank aan Achilles Bocholt