Serge Spooren speler, Edel Robyns speelster van het jaar

Vrijdagavond zijn Serge Spooren (Achilles Bocholt) en Edel Robyns (Achilles Bocholt) tijdens het jaarlijkse Gala van de Speler en Speelster van het jaar in Sint-Truiden door hun medespelers verkozen tot speler en speelster van het jaar. Achilles Bocholt won nog meer prijzen. Afscheidnemend coach bij de dames Mathijs Woolderink werd verkozen tot trainer van het jaar bij de dames, Bart Lenders voor het derde jaar op rij tot trainer van het jaar bij de heren. Nog meer prijzen voor Achilles Bocholt met Clem Leroy die bij de heren tot doelman van het jaar werd verkozen. Edith Cochici (Handbal Sint-Truiden) won de trofee van beste doelvrouw. Damian Kedziora en Edel Robyns werden door de journalisten verkozen tot hun speler en speelster van het jaar. Zij brachten het aantal trofeeën voor Achilles Bocholt op zeven! Stéphane Cappa en Eric Schreder werden verkozen tot scheidsrechtersduo. 

Net als de voorbije jaren zakten enkele honderden mensen af naar Sint-Truiden om er in het multifunctionele Stayen de uitreiking van de Speler en Speelster van het jaar te volgen.  In een ruim anderhalf durende show doorspekt met handbalbeelden werden er meerdere prijzen uitgedeeld. Spelers, speelsters en stafleden konden in twee stemronden, halfweg het seizoen en halfweg de play-offs, hun stem uitbrengen in de diverse categorieën. 

De eerste trofee ging naar Edith Cochici, doelvrouw van Handbal Sint-Truiden. Ze won eerder dit jaar met haar ploeg de Beker van België maar greep naast een derde opeenvolgende titel. Afscheidnemend doelvrouw bij Achilles Bocholt Jilly Achten eindigde tweede in het referendum. Clem Leroy werd door zijn collega’s met grote overtuiging verkozen tot doelman van het jaar. 

Voor het derde jaar op rij werd Bart Lenders verkozen tot trainer van het jaar. Korneel Douven eindigde op de tweede plaats. Lenders won dit jaar voor de tweede keer in drie jaar tijd de treble: de BENE-League, de Beker van België en de landstitel. Geen derde opeenvolgende prijs voor Jo Delpire als trainer bij de dames. Delpire eindigde tweede na Bocholt trainer Mathijs Woolderink die Achilles Bocholt naar hun eerste landstitel bij de dames loodste. 

En nog wat het Bocholtse feest niet voorbij. Serge Spooren werd voor het eerst in zijn carrière verkozen tot Speler van het jaar. De international had dit jaar een groot aandeel in het succes van Achilles Bocholt. Bij de dames ging de prijs naar Edel Robyns, ook al Achilles Bocholt, die de prijs overhandigd kreeg door broer Tom Robyns, vorig jaar laureaat bij de mannen. Edel Robyns werd door haar medespeelsters beloond voor een sterk seizoen dat bekroond werd met een eerste titel voor Achilles Bocholt. Edel Robyns verlaat, samen met haar zus Sam Robyns, Achilles Bocholt en speelt volgend jaar opnieuw voor Hubo Initia Hasselt. 

Eric Schreder en Stéphane Cappa mochten een trofee komen halen van beste scheidsrechtersduo van het seizoen. Pierre en Lauranne Brixe werden gekozen tot beloftevol scheidsrechtersduo van het jaar. Kevin Jacobs werd met de Lifetime Achievement Award bekroond voor zijn mooie carrière. 

Voor het eerste werd er ook een prijs door journalisten uitgereikt. Bij de heren won Damian Kedziora, speler van Achilles Bocholt. Bij de dames ging de trofee ook naar Bocholt en werd Edel Robyns door de journalisten beloond met de persprijs. Achilles Bocholt mocht in totaal met zeven trofeeën naar huis. 

Ook de G-Sport werd tijdens het gala niet vergeten. Zo waren er delegaties aanwezig van Handbal Sint-Truiden, Uilenspiegel Wilrijk en Beyne. Bij de Liga Speler van het jaar was er een gelijk aantal stemmen voor Jona Boiten en Door Vandebeeck. Beide jongelingen kregen elk een trofee overhandigd. 

De Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue Handball Francophone hadden ook nog prijzen voor de beste jeugdwerking. Aan Vlaamse zijde vielen maar liefst negen teams in de prijzen: Apolloon Kortrijk, Hubo Initia Hasselt, Uilenspiegel Wilrijk, Sporting Nelo, United Tongeren, HBC Izegem, Handbalclub Roeselare, HC Schoten en Achilles Bocholt. Aan Waalse zijde werd HC Visé BM gehuldigd voor hun jeugdwerking.