BENE-League dit weekend van start

Dit weekend gaat de BENE-League in het handbal van start. De grensoverschrijdende competitie, waarbij zes teams uit België en zes teams uit Nederland aan deelnemen, is toe aan zijn dertiende editie. Van Belgische zijde is Atomix Haacht de nieuwkomer. De Brabanders vervangen Sasja dat dit seizoen is eerste nationale speelt. In Nederland vervangt Handbal Houten het gedegradeerde Quintus. De voorbije drie seizoen won Achilles Bocholt de titel. 

Twaalf teams spelen in totaal tweeëntwintig competitiewedstrijden waarna de top 4 in de Final4 mag strijden voor de titel in de BENE-League. In tegenstelling tot de voorbije jaren start de competitie twee weken eerder. Dat zorgt voor het nodige puzzelwerk want zowel Achilles Bocholt als HC Visé BM spelen dit en volgend weekend Europees. Bocholt treedt in de eerste kwalificatieronde van de EHF Cup aan tegen het Oostenrijkse Westwien. Visé speelt tegen het Ijslandse Hafnarfjordur. Beide teams spelen eerst thuis. 

Achilles Bocholt en Visé speelden vorig seizoen de finale van de Final4. “Als je vorig seizoen de triple hebt gewonnen moet je niet flauw doen en kan je je ook niet wegsteken achter excuses. Uiteraard gaan we dit jaar opnieuw voor de prijzen” zegt Bart Lenders, coach van Achilles Bocholt. “Of dat zal lukken valt te bezien. Die uitspraak is een cliché, ik weet het. Maar ik wil dat cliché wel onderbouwen en toelichten. Van Belgische zijde hebben alle teams zich versterkt. Er zijn financiële en sportieve inspanningen geleverd. Visé steekt er qua concurrentie bovenuit. Het niveau is bij alle clubs flink gestegen waardoor we een hoogstaandere competitie tegemoet gaan.” 

Vorig seizoen deed HC Visé BM mee voor de prijzen. Visé schopte het tot in de finale van de BENE-League Final4 en speelde in België voor de titel. In beide gevallen was Achilles Bocholt te sterk. “Vorig seizoen was goed maar dit seizoen moet beter” aldus Korneel Douven, coach van HC Visé BM. “De ambitie is duidelijk: we willen een prijs pakken. De eerste prijs die je kan pakken is de BENE-League. Het eerste objectief is de Final4 halen. Vervolgens moeten we onze eerste wedstrijd op zaterdag winnen en daarbij niet teveel krachten verspelen zodat er op zondag nog genoeg benzine in de tank zit om te knallen.” Pittig detail. In het tussenseizoen verliet Bartosz Kedziora na 10 seizoen Achilles Bocholt voor HC Visé BM. “Als coach zie je dat niet graag gebeuren, zeker niet wanneer hij naar een rechtstreekse concurrent gaat. Iedereen kan een speler als Bartosz gebruiken.  Na zijn blessure heeft hij hard gewerkt om terug te keren. In alle prijzen die wij vorig seizoen gewonnen hebben had hij meer dan een bepalende vinger in de pap. Als mens begrijp ik het waarom hij Bocholt verlaat. Ik respecteer zijn beslissing en wens hem alle succes” zegt Bart Lenders

Atomix Haacht treedt voor het eerst sinds seizoen 2010 – 2011 aan in de BENE-League. “De voorbije maanden is er binnen de club en op alle niveaus heel hard gewerkt” zegt Lars Bertels. “We zijn blij dat we mogen deelnemen aan de BENE-League maar het gaat verder dat alleen maar blijdschap. Gezien de financiële en sportieve inspanningen die de club heeft geleverd moet er ook gepresteerd worden. De ambitie is om te bevestigen. Een ticketje retour wil iedereen vermijden. Als het kan mag het ook iets meer zijn, maar laat ons eerst maar proberen te bevestigen. Ik wil dat doen met de spelers met dewelke ik vorig jaar de titel heb behaald. Iedereen is gebleven. Dat we de groep hebben kunnen samenhouden is onze beste transfer. Daarnaast zijn er nog drie buitenlandse spelers die ons vervoegd hebben. Een doelman, een spelverdeler en een rechteropbouwer. We moeten het samen gaan doen. Het collectief is belangrijk. De groep toont zich ook hongerig, gretig en nieuwsgierig. Ze staan te popelen om er dit weekend aan te beginnen.” 

Hubo Initia Hasselt beleefde vorig seizoen een rotseizoen dat. Voor het nieuwe seizoen kreeg de groen-witte brigade een ‘new look’ te beginnen met Jo Delpire als hoofdcoach. Delpire ruilt de damesploeg van Sint-Truiden in voor de heren van Hubo Initia Hasselt. In zijn zog volgden onder ander internationals Jeroen De Beule en Nicholas Plessers. Bart Köhlen verliet na jaren trouwe dienst Hasselt en trekt naar het Sporting Nelo van Martin Vlijm. De Amsterdammer wil, in het seizoen dat de club zijn 50 jarig bestaan viert, zijn team naar de Final4 proberen te loodsen. De zesde Belgische ploeg die aantreedt in de BENE-League is Handbal Tongeren. Na enkele jaren in het buitenland te hebben doorgebracht keren internationals Arber Qerimi en Nathan Bolaers terug naar hun vertrouwde club. Samen met Florian Glesner krijgt het team van Vladimir Tomanovic heel wat ervaring aan boord. 

De reguliere competitie van de BENE-League begint dit weekend en eindigt op 7 maart 2020. Eén week later, in het weekend van 14 en 15 maart, wordt de Final4 georganiseerd. 

Enkele cijfers 

Van de Belgische clubs zijn er 130 spelers ingeschreven bij de BENE-League waarvan 97 (75%) Belgen en 33 (25%) buitenlanders.

Buitenlanders bij Belgische clubs (9 verschillende nationaliteiten)

- 18 Nederlanders
- 4 Portugezen
- 2 Roemenen
- 2 Slovenen
- 2 Fransen
- 2 Kroaten
- 1 Griek
- 1 Litouwer
- 1 Hongaar

Buitenlanders per club

 

- Achilles Bocholt : 24 spelers, 4 buitenlanders (16%)
- Atomix : 19 spelers, 4 buitenlanders (21%)
- Handbal Tongeren : 24 spelers, 6 buitenlanders (16%)
- HC Visé BM : 19 spelers, 4 buitenlanders (21%)
- Hubo Initia Hasselt : 22 spelers, 5 buitenlanders (22%)
- Sporting Nelo : 22 spelers, 10 buitenlanders (45%)

Cijfers KBHB