Vooruitblik damescompetitie 1e nationale: Uilenspiegel HV

Coach : Aydin Tekin (3e jaar)
Palmares : 5 nationale titels, de laatste dateert van seizoen 1980 – 1981
Vorig seizoen : kampioen tweede nationale
Belangrijkste inkomende transfers : Britt Laurent, Cleo Marteleur, Ellen Missotten
Ambitie : leren en behoud verzekeren

Uilenspiegel HV verzekerde zich vorig seizoen tijdens de voorlaatste speeldag van de titel in tweede nationale. Na een afwezigheid van vijf seizoenen (Uilenspiegel speelde voor het laatst in eerste nationale in het seizoen 2014 - 2015) keert het team van Aydin Tekin terug naar het hoogste afdeling in het nationale dameshandbal. 

“Ik beschouw dit seizoen als een leerjaar. Een seizoen waarin we willen overleven, ervaring opdoen en af en toe proberen mee te draaien” zegt Aydin Tekin. “Het grote voordeel is dat de ploeg is samengebleven en versterkt is met drie transfers. Daarnaast zijn er ook enkele jongeren doorgestroomd zodat we een iets bredere kern hebben. Over play-offs spreken we niet. We richten ons op de play-downs en moeten daarin zien te overleven.”

We spelen met een nieuw systeem 

“Onze voorbereiding was goed. We hebben veel fysieke arbeid verricht om de meisjes klaar te stomen voor eerste klasse. Daarnaast hebben we veel wedstrijden gespeeld tegen tegenstanders op niveau van de play-downs. Ik vind dat mijn team goed gewerkt heeft en op schema zit. Er ligt wel nog wat werk op de plank, zeker ook omdat ik een nieuw systeem in de ploeg probeer te slijpen. Een systeem gebaseerd op onze kwaliteiten, op het niveau van eerste nationale en op wat ik weet van onze tegenstanders. Spelen met zo’n nieuw systeem vraagt wat tijd. Ik geef het team die tijd tot de play-downs. Dan moeten we er pas echt staan. Toen we het systeem voor het eerst toepasten was het soms een rommeltje, maar dat is niet meer dan normaal. Zoals ik al zei: ik wil het team tijd geven om daarin te groeien. Wanneer iedereen zijn taken uitvoert gaan we er op een dag de vruchten van plukken. Daarvan ben ik overtuigd.”

Zware competitiestart is eerder voordeel

Nieuwkomer Uilenspiegel opent de competitie op bezoek bij Hubo Initia Hasselt. Nadien volgen wedstrijden tegen DHW Antwerpen, HB Sint-Truiden en Fémina Visé. “Dit is zoals ik vooraf gehoopt had” zegt Aydin Tekin. “Tegen alle vier de tegenstanders hebben we niets te verliezen. Op die manier kan ik verder blijven bouwen tot de ploegen eraan komen tegen dewelke we er zouden moeten staan.”