Vooruitblik damescompetitie 1e nationale: Hubo Initia Hasselt

Coach : Ryszard Obrusik (3e jaar)
Palmares : 12 nationale titels, de laatste dateert van seizoen 2015 - 2016
Vorig seizoen : play-offs
Belangrijkste inkomende transfers : Edel Robyns, Sam Robyns, Elien Noten, Kristien Leonaers, Stefanie Van den Abeele
Ambitie : play-offs

Twee jaar geleden nam Ryszard Obrusik het roer over bij Hubo Initia Hasselt. De sympathieke en ambitieuze coach stond voor een moeilijke opdracht. Een aantal speelsters hadden de club verlaten en Obrusik moest beginnen bouwen. Hij deed dat met verve en speelde in twee seizoenen drie finales. Twee jaar later mag Obrusik opnieuw beginnen bouwen. 

Bouwwerf 

“In het tussenseizoen zijn nogal wat speelsters vertrokken. De ene stopte terwijl de andere naar een andere club trok. Van alle basisspeelsters blijft enkel Linda Vallen over. Ik bevind mij opnieuw op een bouwwerf maar dat schrikt me allerminst af” zegt Ryszard Obrusik. “De voorbije twee jaar had niemand verwacht dat we finales zouden spelen. Ok, we hebben geen enkele kunnen winnen maar we hebben het wel tot in die finales geschopt. Ik sta nu voor dezelfde opdracht en heb er écht wel heel veel goesting in. Eind juli mocht ik de zusjes Robyns opnieuw op training verwelkomen samen met Elien Noten, Kristien Leonaers en Stefanie Van Den Abeele. Stuk voor stuk speelsters met ervaring én kwaliteiten. Dat de Speelster van het jaar terugkeert naar het oude nest is belangrijk maar zij kan het niet alleen. We moeten haar goed omringen. De kwaliteit om dat te doen is zeker aanwezig alleen moeten we geduld oefenen. Mijn opdracht bestaat er nu in om van alle kwaliteitsvolle speelsters één gehaal te maken. Handbal is en blijft een ploegsport. Individuele kracht is belangrijk maar het collectief is nog belangrijker.”

Play-offs zijn mooi doel

“In de voorbereiding hebben we heel wat oefenwedstrijden gespeeld. Negen om exact te zijn. Een stage hebben we niet ingelast. We zijn één dag naar Duitsland gegaan om daar twee wedstrijden te spelen. In de opbouw naar het seizoen was de ene wedstrijd al beter dan de andere. Wanneer je in en langere periode niet tot scoren komt weet je dat er nog werk op tafel ligt en dat je bepaalde dingen moet aanpassen. Het was eigenlijk een typische voorbereiding, met vallen en opstaan. Als je naar mijn ambities vraagt dan is het eerste doel de play-offs. Als we dit jaar opnieuw een finale zouden kunnen spelen zou ik dolblij zijn.”

 

Zonder dochters 

Ryszard Obrusik is het seizoen begonnen zonder dochters. Patricia Obrusik stapte onlangs met Dylan Vossen in het huwelijksbootje en is gestopt met handballen. Klaudia Obrusik herstelt van een tweede zware blessure in drie jaar tijd. “Ik ga hen zeker missen. Ze hadden en hebben nog steeds de kwaliteit om mee te draaien in de ploeg. Of Klaudia nog terugkeert weet ik niet. Ze werkt op dit moment heel hard. Ik heb het gevoel dat de goesting nog steeds aanwezig is. We zullen zien. Een carrière sluit je best op een mooie manier af” knipoogt Ryszard Obrusik.