Vooruitblik damescompetitie 1e nationale: DHC Waasmunster

Coach : Stijn Van Caenegem (2e seizoen)
Vorig seizoen : vijfde
Belangrijkste inkomende transfers : Carmen Lips is gebleven
Ambitie : ervaring opdoen met jonge speelsters en behoud verzekeren

Stijn Van Caenegem is enkele weken geleden begonnen aan zijn tweede seizoen als hoofdcoach van DHC Waasmunster. “Vorig jaar heb ik de stap gemaakt van assistent naar hoofdcoach en ik heb daar nog geen moment spijt van gehad. Als assistent geef je dingen aan, help je. Als hoofdcoach moet je beslissingen nemen. Soms ben je de boeman die mensen moet ontgoochelen. Ik heb daar geen moeite mee om die verantwoordelijkheid te dragen. Als coach moet je soms moeilijke beslissingen nemen maar je bent ook de persoon die speelsters naar een hoger niveau kan tillen, die hen sterker kan maken. T1 zijn blijft ongemeend boeiend.”

Het jaar na Marlies 

Wie DHC Waasmunster zegt zegt meteen ook de familie Verschuuren. Mario Verschuuren is de voorzitter die tot voor kort beide dochters in zijn club zag spelen. Vorig seizoen zette Clara Verschuuren de stap naar het buitenland. Dit seizoen is zus Marlies Verschuuren haar gevolgd. “Marlies heeft ook de stap naar het buitenland gezet. Zij speelt voortaan bij VNL in Geleen. Marlies was de spilfiguur van onze ploeg. Samen met haar zijn er nog vijf andere speelsters gestopt en/of naar een andere club overgestapt. Dat zorgt ervoor dat DHC Waasmunster er dit jaar helemaal anders zal uitzien. We hebben zes nieuwe speelsters waarvan de oudste 19 jaar is. Beschouw het als wissels op de toekomst die dit seizoen ervaring kunnen, mogen en moeten opdoen. Dit wordt een overgangsseizoen, een wissel op de toekomst. Onze belangrijkste inkomende transfer is Carmen Lips. Ze wou naar het buitenland maar heeft uiteindelijk die stap niet gezet en blijft ons trouw. Zij wordt de speelster die de lijnen moet uitzetten en de jeugd op sleeptouw moet nemen” aldus Stijn Van Caenegem.


Behoud verzekeren 

“Wanneer je met jeugd werkt dat weet je dat het niet altijd loopt zoals je het wil. Jonge speelsters moeten fouten mogen maken maar tegelijk moet er ook gepresteerd worden. Het doel is om op het einde van de rit het behoud te kunnen verzekeren” zegt Stijn Van Caenegem. “De kracht van dit team is het team zelf. Ze zijn enthousiast, leergierig, positief ingesteld en gaan voor elkaar door het vuur. Maar ze zijn jong en missen wat ervaring. In de voorbereiding speelden we tegen veelal Nederlandse ploegen en enkele Franse teams. De voorbereiding was goed. We gaan inzetten op het kweken van automatismen. Als je zegt kweken, dan weet je dat dit tijd vraagt. Maar het komt goed met DHC Waasmunster. De kracht van deze ploeg is dat ze nooit opgeeft en er altijd voor gaat. Er zijn dan speelsters weg maar de ziel die is behouden.”