Vooruitblik damescompetitie 1e nationale: HB Sint-Truiden

Coach : Richard Curfs (1e jaar)
Palmares : 3 nationale titels, de laatste dateert van seizoen 2017 - 2018
Vorig seizoen : verliezend finalist play-offfinales
Belangrijkste inkomende transfers : Milou Janssen, Annika Noordink en Diane Houben
Ambitie : meedoen voor de prijzen

HB Sint-Truiden is een club die zich de laatste jaren ontpopt heeft tot een topclub die jaarlijks meedoet voor de prijzen. De voorbije drie seizoenen leidde Jo Delpire zijn Truiense dames naar de Beker van België, de dubbel en opnieuw de Beker van België. In het tussenseizoen ruilde Jo Delpire HB Sint-Truiden in voor de een BENE-League avontuur met Hubo Initia Hasselt. En dus moest er een nieuwe coach gezocht worden. 

Delpire zocht opvolger 

Delpire zou Delpire niet zijn mocht hij ook daar voor gezorgd hebben. “Eind vorig seizoen kreeg ik een telefoon van Jo Delpire met de duidelijke vraag om in zijn voetsporen te treden” zegt Richard Curfs, coach bij HB Sint-Truiden. “Eigenlijk had ik er niet veel zin in en dus zei ik neen. Enkele dagen later belde Delpire me terug en vertelde mij dat de dames behoorlijk onrustig werden en dat ze graag zouden weten wie de nieuwe coach zou worden. Ik stapte in mijn auto, reed naar Sint-Truiden waar ik een gesprek bij het bestuur had aangevraagd. Dat werd een absolute meevaller waarna we er snel uit waren.” 

Er wordt gewerkt in heel korte lijnen 

Richard Curfs is 44 jaar en woonachtig in Beek. In het dagelijkse leven is hij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van technische installaties. Curfs is intussen 11 jaar trainer. De voorbije twee jaar was hij aan de slag bij VNL in Geleen. “Ik ben intussen 7 weken aan de slag als trainer. Wat me het meeste bevalt is de communicatie. Er wordt gewerkt met heel korte lijnen. Er wordt geluisterd naar je verhaal en wanneer je een vraag stelt krijg je ook altijd een antwoord. Niet meteen, dat niet en net dat vind ik prima. Er wordt nagedacht vooraleer je een antwoord krijgt. In die zeven weken heb ik de groep leren kennen. De ploeg is grotendeels dezelfde als vorig jaar met dat verschil dat ik drie spelers heb meegenomen. Op die manier is de kern iets breder en dat is nodig. Wanneer je meedoet voor de prijzen en met de finish in zicht te maken krijgt met enkele blessures, dan is het meer dan sneu dat al datgene waar je een seizoen voor geknokt hebt in één wedstrijd verloren gaat. Sint-Truiden draaide vorig jaar een topseizoen maar pakte uiteindelijk in de laatste wedstrijd naast de titel. Dat mag dit jaar niet meer gebeuren. Vandaar de gerichte versterkingen.” 

Meedoen voor de prijzen 

Prijzen … het hoge woord is eruit. Sint-Truiden werd op dat vlak de voorbije jaren aardig verwend. “Uiteraard willen we ook dit jaar meedoen voor de prijzen. We hebben daar de kwaliteit voor in huis en zijn vol zelfvertrouwen. Het is ook de ambitie van het bestuur waarbij de voorzitter ook benadrukt om met jeugd te werken. De huidige ploeg is ontstaan uit de jeugd en die lijn gaan we doortrekken. De kloof tussen jeugd en A-kern valt zeer goed mee. Dat toont aan dat er ook hier in korte lijnen gewerkt wordt en dat het inhoudelijk goed zit. Sara Marteleur loopt voorop en neemt die jeugd op sleeptouw. Haar blessure evolueert goed. Haar manier van spelen, haar inzet en gedrevenheid bevallen mij zeer goed. Net zozeer de trainingsarbeid en inzet van de rest van het team mij kan bekoren.”