Vooruitblik damescompetitie 1e nationale: Fémina Visé

Coach : Ingrid Segers (1e seizoen)
Palmares : twaalf titels, de laatste dateert van seizoen 2012 – 2013
Vorig seizoen : play-offs
Ambitie : play-offs

Bij Fémina Visé kwam vorig seizoen een einde aan het tijdperk van Edo Delic. Hij werd vervangen door Ingrid Segers, een Belgische ex-handbalster die in Nederland woont en er al een lange carrière als coach heeft opzitten. “Ik heb jarenlang op het hoogste niveau in Nederland gehandbald en werd onder andere landskampioen bij V en L Geleen. Daarnaast was ik ook een aantal jaren international. Mijn actieve handbalcarrière heb ik beëindigd bij Fémina Visé. Dat ik daar nu al trainer aan de slag kan voelt een beetje aan als thuiskomen.” 

25 jaar coach 

“Mijn actieve handbalcarrière kwam abrupt tot een einde omwille van een zware knieblessure. Via een vriend ben ik in 1994 in het trainersvak gerol. Mijn eerste stappen zette ik in Beek die toen in tweede nationale speelden. We pakten meteen de titel. Een uitstekend begin van mijn tweede handbalcarrière. Mijn laatste ploeg die ik trainde was Bevo in 2011. Nadien heb ik even de pauzeknop ingedrukt en de focus verlegd naar mijn gezin. In ben wel voeling blijven houden met het handbal. Enkele maanden geleden kreeg ik dan een aanbod om trainer te worden bij Fémina Visé. Ik zei ja en ben nu al even aan de slag.”

Taal is geen barrière 

Als Belgische wonende in Nederland en al een verleden hebbende bij Visé blijft de taal een barrière. “Pas op, je mag dat niet onderschatten. Ik kan een woordje frans spreken maar het overbrengen van emoties in een andere taal is niet zo makkelijk. In het Nederlands vurig coachen is een makkie. In het frans moet ik daar nog in groeien. Maar het schrikt mij niet af” zegt Ingrid Segers. 

“Bij Visé heb ik een hele jonge ploeg gevonden. Een team waarmee ik mag bouwen. De speelsters zijn heel gemotiveerd en willen heel graag. Dat is belangrijk en eigenlijk een beetje in contrast met wat ik eind vorig jaar zag toen ik de wedstrijd tussen Sint-Truiden en Visé bekeek. Ik had toen al toegezegd om trainer te worden maar ik fronste toch even de wenkbrauwen met wat ik toen allemaal zag. Ik ben dan ook wat blij dat het nu helemaal anders is en de meiden er vol voor willen gaan.” 

Bouwen richting play-offs 

“Tijdens onze voorbereiding hebben we wedstrijden van wisselend niveau gespeeld, wat doodnormaal is voor een voorbereiding. Ik heb heel goede dingen gezien net zoals ik dingen zag waarvan ik dacht … ‘kom op hè’! Die wisselvalligheid hoort bij een jonge ploeg en vind ik helemaal niet erg. De komende weken en maanden blijven we keihard verder werken en bouwen aan een nieuw Visé met als ambitie het tot in de play-offs te schoppen. Dat is het eerste doel. Die play-offs halen wordt aardig moeilijk want ik heb de indruk dat het een heel open, onvoorspelbare competitie zal worden. Wie mij kent weet dat ik ambitie heb. Als je dat heb dan wil je winnen en prijzen pakken.”

In de voetsporen van Delic 

In het tussenseizoen verliet Kristien Leonaers Fémina Visé voor Hubo Initia Hasselt. Echte grote transfers heeft Visé niet gedaan. “We hebben vier Franse jonge speelsters gehaald die in de jeugdselecties hun kunnen getoond hebben. Het betreft een keepster, een pivot en twee opbouwsters. Het zijn jonge speelsters met talent maar die nog moeten groeien. De stap van de jeugdselecties naar eerste nationale is best heftig. Ze zijn een toevoeging voor de breedte maar hebben nog niet de ervaring om er meteen te staan.” 

“Een coach als Edo Delic opvolgen is best moeilijk. Hij heeft hier de afgelopen jaren fantastisch werk geleverd. Er staat een basis, zowel bij de jeugd als bij het damesteam. Ik vind het een eer dat ik daarop kan en mag verder bouwen. Dit Visé is een ploeg voor de toekomst waarmee nog heel veel mooie resultaten te behalen zijn.”