Professionalisering medische staf Red Wolves

De Koninklijke Belgische Handbalfederatie maakt werk van een professionalisering van de medische staf van de Red Wolves. Colin Bodet wordt als dokter aan de medische staf toegevoegd en zal voortaan de spelers van de nationale handbalploeg tijdens de internationale weken tijdens trainingen en wedstrijden bijstaan. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië is er een akkoord gemaakt met een ziekenhuis om internationals met blessures prioritair te laten behandelen. 

Een goede fysieke paraatheid is een eerste vereiste voor een sporter om optimaal te kunnen presteren. Om te waken over die fysieke paraatheid en om snel te kunnen anticiperen op eventuele ongemakken en/of blessures heeft de Koninklijke Belgische Handbalfederatie dokter Colin Bodet aan de staf toegevoegd. “Mijn taak zal zijn om bij aanvang van een stage en/of internationale week spelers met klachten te onderzoeken, een diagnose te stellen en hen al dan niet te behandelen en speelklaar te krijgen voor een wedstrijd. Alles zal steeds in overleg gebeuren met de coaches, de kiné en de speler. Zijn gezondheid en fysieke paraatheid moet steeds centraal staan. Soms kan het gebeuren dat je, in samenwerking met de kiné of door een bepaalde behandeling, een speler klaar kan stomen voor een wedstrijd. Wanneer er ook maar het minste risico bestaat dat een blessure erger kan worden zal ik erop aandringen dat rust het beste medicijn is en dat de desbetreffende speler beter zal passen voor de volgende wedstrijd" zegt Colin Bodet

“Een dokter was tot op vandaag de ontbrekende schakel in de sportieve staf” zegt Arnaud Calbry, bondscoach van de Red Wolves. “Het is enorm belangrijk om een dokter in ons midden te hebben. Wanneer een speler zich ziek voelt weet hij uit ervaring wat hij moet doen en, héél belangrijk, welk medicijn hij mag toedienen. Zoiets kan en mag een kiné niet doen. Ook in geval van een blessure is de aanwezigheid van een dokter een meerwaarde om, al dan niet in overleg met de kiné, over te gaan tot een bepaalde behandeling. Ik verwacht van de dokter dat hij elke speler individueel spreekt bij aankomst om zo een inschatting van de fysieke paraatheid van de speler te maken en een eventuele diagnose te stellen in geval van ziekte en/of blessure. Op die manier wil ik tot een totaal beeld van speler X en Y komen. Colin is de juiste man op de juiste plaats. Ik dank de KBHB om de noodzaak van een dokter in te zien en kijk uit naar een fijne en intense samenwerking.” 

Bodet coördineert het medische gedeelte tijdens de internationale weken. Tijdens de andere weken zijn er in beide landsgedeeltes akkoorden gesloten om internationals met klachten en/of blessures prioritair te laten behandelen. In Vlaanderen kunnen de spelers terecht bij Bruno Willems verbonden aan campus Salvator Jessa Ziekenhuis te Hasselt. In Wallonië wordt samengewerkt met Jean-François Kaux verbonden aan het Universitair ziekenhuis van Luik (CHU de Liège), officieel erkend door het BOIC en de UEFA. 

Een andere nieuwigheid is de staf is de aanstelling van Jean-Christophe Hougardy als scout. “Jean-Christophe is iemand waar ik me heel goed mee versta” zegt bondscoach Arnaud Calbry. “Het B-team is eigenlijk opgegaan in de Red Wolves. Ik werk graag en veel met jongeren. Jean-Christophe heeft, in zijn rol als coach van de ligaploeg van Handbal Tongeren, veel ervaring met jongeren. Hij is objectief, kent de sport en zal bij mij verslag uitbrengen. Ik heb erop aangedrongen dat hij dicht bij de selectie blijft. In Frankrijk kan ik enkele Red Wolves volgen maar in België is dat voor mij onmogelijk. Tijdens mijn afwezigheid moet hij mijn ogen en oren zijn. Het is belangrijk dat de spelers en clubs zijn rol kennen en hem de ruimte geven om met mensen te praten.”