Turkije is te sterk voor de Red Wolves

De Red Wolves verloren in de vooravond hun tweede WK kwalificatie-interland in evenveel dagen. Na de zege tegen Estland op zaterdag was Turkije op zondag een maatje te groot. Halfweg de partij was het 17 – 11 in het voordeel van de thuisploeg. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 33 – 24. De Belgen eindigen tweede in hun groep en zijn uitgeschakeld voor het WK van 2021. Alleen de groepswinnaar mag naar de volgende kwalificatiefase in april en dat is Turkije dat zowel Estland als België versloeg.

De Turken lopen niet echt warm voor dit WK kwalificatietornooi. De sporthal van Eskişehir is niet helemaal volgelopen, maar de aanwezige fans moedigen vol enthousiasme hun ploeg aan. De thuisaanhang ziet België al in de eerste minuut via Colman op voorsprong komen waarna Pektas vrijwel onmiddellijk de stand opnieuw in evenwicht brengt, 1 - 1. De thuisploeg neemt dan de wedstrijd in handen en loop na tien minuten uit tot 7 - 3. Coach Calbry probeert via een timeout bij te sturen. De Beule komt op en ziet Robyns meteen scoren, 7 – 4. Wanneer Denert zijn strafworp gestopt ziet staat het halfweg de partij 9 – 5 in het voordeel van de thuisploeg. De Turken diepen met hun derde fastbreak van de namiddag de score uit tot 11 - 5. Bij de Red Wolves schort het bij de afwerking. In vergelijking met de wedstrijd tegen Estland missen de Belgen teveel kansen. Geen gebrek aan efficiëntie bij de Turken die wél vlot scoren en bij een 13 – 6 stand zeven goals uitlopen. Beide teams gaan rusten bij een 17 – 11 stand.

In het begin van de tweede helft stomen de Turken meteen door naar 20 – 11. Na tien minuten hebben de Belgen één goaltje kunnen goedmaken en is het 23 – 15. Turkije kreeg tot dusver in 38 kansen tegen 36 voor België. Het verschil tussen beide ploegen zit in de efficiëntie. Met nog tien minuten te spelen zijn de Turken bij een 28 - 19 stand zege zeker. De Red Wolves moeten de resterende tijd wel volmaken zonder Nathan Bolaers die na een duel hard met zijn hoofd op de vloer terechtkomt. Na verzorging stapt hij zelf van het terrein. De wedstrijd eindigt uiteindelijk op 33 – 24. Turkije wint het kwalificatietornooi en neemt de eerste horde op weg naar het WK. De Belgen zijn uitgeschakeld voor het WK dat in januari 2021 in Egypte gespeeld wordt.

De Red Wolves moeten vooral hun sterke prestatie en hun zege tegen Estland onthouden. En als de sterk verjongde ploeg van Arnaud Calbry in de toekomst nog efficiënter kan worden ziet het er goed uit voor de Red Wolves. Aan lef ontbreekt het de jonge garde allerminst.