Auteursrechten: Belangrijke info betreffende publicatie foto’s

Communicatie is belangrijk. Zowel intern de club als extern naar supporters, partners, overheden … Een foto toevoegen aan een artikel op je website zorgt altijd voor een meerwaarde. Maar kan je zomaar elke foto daarvoor gebruiken? Het antwoord is simpel: neen! 

Zowel bij de Vlaamse Handbalvereniging als bij de Ligue Handball Francophone viel enige tijd geleden een schrijven in de bus van Legal Permission, een bedrijf dat in opdracht van het persagentschap Belga op zoek naar het gebruik van foto’s die eigendom zijn van Belga. In bovenvermelde cases betrof het telkens een foto die door de communicatiedienst van de KBHB/VHV ter beschikking was gesteld van pers en het persagentschap. De ‘vordering’ werd bijgevolg geschrapt. 

Welke foto’s mag je gebruiken? 

Een actiefoto van een wedstrijd, een foto van immense vreugde en/of ontgoocheling of gewoon een leuke foto tijdens een training. We zien ze dagdagelijks én we hopen ze nog vaak te zien. Wanneer je foto aan onderstaande criteria voldoet is er geen probleem: 

 • De foto is genomen door de persoon die het artikel schrijft
 • De foto is genomen door een clublid en/of clubfotograaf
 • De foto is aangekocht bij een agentschap
 • De foto is afkomstig van een website die foto’s vrij van rechten publiceert
 • Je krijgt als club een foto aangeleverd door de federatie met vermelding foto vrij van rechten, mits vermelding foto vrij van rechten al dan niet door vermelding van de naam van de fotograaf, afhankelijk van de mededeling bij de aangeleverde foto
 • Je krijgt als club de toestemming van een fotograaf om die foto te gebruiken. In dit geval is het best om een schriftelijke toestemming te bekomen.
 • De foto is afkomstig van een perswebsite, verbonden aan de organisatie die de foto ter beschikking stelt. Een concreet voorbeeld is dat de KBHB de EHF foto’s van een interland bezorgt. Die foto’s komen op een website waar federaties op in kunnen loggen. Die foto’s mogen zonder probleem gebruikt worden. Je doet er goed aan om bij je artikel altijd de bron te vermelden en foto vrij van rechten. 

Welke foto’s mag je niet gebruiken? 

In alle dan hierboven vermelde gevallen mag je een foto niet gebruiken. Een foto zomaar van het internet plukken kan dus niet. Hoe mooi, hoe leuk, hoe spectaculair of hoe  kleurrijk die foto is: het mag NIET! 

Wat riskeer je als club? 

Het komt steeds vaker voor dat bedrijven in opdracht van bijvoorbeeld een persagentschap op zoek gaan naar het gebruik van een foto. Wanneer je als club, als privépersoon, als organisatie betrapt wordt op het gebruik van zo’n foto riskeer je een vordering en moet je een bedrag betalen omdat de rechten voor het gebruik van de foto voorafgaandelijk niet geklaard werden. 

In het geval van Legal Permission wordt 265 € ex BTW per gebruikte foto aangerekend. Tarieven van andere bedrijven zijn ons niet bekend maar zullen ongetwijfeld van dezelfde grootorde zijn. 

Wanneer je een vordering van een bedrijf ontvangt en je kan de herkomst van de foto niet bewijzen en/of aantonen dat je die foto wel degelijk mag gebruiken zit er maar één ding op en dat is de rekening te betalen.  

Auteursrechten 

Wanneer je een foto van het internet plukt ben je in overtreding met de auteursrechten. Er is altijd ‘iemand’ die de foto genomen heeft. Die persoon heeft: 

  • Die fotograaf heeft gestudeerd om zijn beroep te kunnen uitoefenen
  • Geïnvesteerd in het materiaal waarmee hij de foto neemt
  • Heeft zich al dan niet verplaatst om die foto te nemen
  • Er werden afspraken gemaakt om die foto te nemen
  • Een fotograaf betaalt jaarlijks zijn perskaart

Dat alles zorgt ervoor dat er achter één foto een veel groter geheel schuil gaat dan wij denken te weten. 

Heb je nog vragen? Contacteer dan onze mediaverantwoordelijke via eric.dupain@debroodplank.be   

De foto bij dit artikel is gratis gedownload via de website www.pixabay.com