EK 2020: Nederland verliest en is net als Frankrijk uitgeschakeld

Het EK is nog maar vijf dagen ver maar toch waren er al tal van verrassingen. Een gedetailleerd overzicht.

Laat ons beginnen met Frankrijk dat op vrijdagavond toch verrassend verloor van Portugal. Zondag was er 'do or die' wedstrijd tegen Noorwegen, net als Frankrijk een oude bekende van de Red Wolves. Frankrijk verloor ook zijn tweede partij en is na twee wedstrijden uitgeschakeld. Vanavond maken Portugal en Noorwegen in een onderling duel uit wie groepswinnaar wordt. Frankrijk en Bosnië Herzegovina spelen vanavond een overbodige wedstrijd.

Olympisch kampioen Denemarken verloor hun eerste wedstrijd van Ijsland en speelde gisteren 24 - 24 gelijk tegen het stugge Hongarije. Denemarken heeft bijgevolg zijn lot niet meer in eigen handen. Wanneer Ijsland en Hongarije morgen gelijkspelen is Denemarken uitgeschakeld. Als de Denen zich nog willen kwalificeren dan moeten ze winnen van Rusland, dat zijn twee poulewedstrijden verloor, waarna het doelpuntensaldo een rol gaat spelen omdat Denemarken en Hongarije gelijkspeelden. Hongarije heeft een saldo van +1, Denemarken van -1.

Nederland leed gisteren een logische nederlaag tegen Europees Kampioen Spanje (wedstrijdverslag hieronder). Toch kunnen de Oranjeheren terugblikken op een geslaagd EK met een historische eerste zege bij hun debuut op een groot tornooi. Dat verdient alle lof! In dezelfde groep kwalificeerde Duitsland zich eveneens. Letland is net als Nederland uitgeschakeld.

De teams uit poule A hebben de kwalificatieronde reeds achter de rug. Kroatië eindigt met het maximaal aantal van de punten als eerste en mag samen met Wit-Rusland een ronde verder.

In groep B speelt Oostenrijk, dat het maximum van de punten heeft, vanavond tegen Noord Macedonië dat twee punten telt. In de andere wedstrijd neemt het puntenloze Oekraïne het op tegen Tsjechië dat samen met Noord Macedonië gedeeld tweede staat. Wanneer Noord Macedonië en Tsjechië beiden verliezen telt het onderlinge duel dat door Tsjechië gewonnen werd.

In groep F ten slotte speelt groepsleider Slovenië tegen Zwitserland dat met hetzelfde aantal punten als Zweden tweede staat. De Zweden, die een beter doelpuntensaldo als Zwitserland hebben, spelen tegen het reeds uitgeschakelde Polen.

Persbericht Nederland.

De Oranjeheren hebben de laatste poulewedstrijd op het EK verloren van regerend Europees Kampioen Spanje. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson verloor met 25-36 en is op het eerste EK ooit uitgeschakeld. Nederland eindigt als derde in de poule van vier.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd wordt gemaakt door Spanje. Al snel komt Nederland op gelijke hoogte via een goal van cirkelspeler Samir Benghanem. Dan zijn het de Spanjaarden die direct uitlopen naar een ruime 1-5 voorsprong. Luc Steins scoort tweemaal voor Oranje nadat hij de Spaanse defensie met een schijnbeweging op het verkeerde been zet. Ook Kay Smits scoort, in ondertal, en zorgt ervoor dat de achterstand verkleind wordt naar 4-7.

Halverwege de eerste helft worden de Oranjeheren slordiger in de aanval wat leidt tot veel balverlies. De tegenstander profiteer hier van en weet een gat van zeven doelpunten te slaan: 7-14. Toon Leenders, Kay Smits (2x), Luc Steins en Jeffrey Boomhouwer zorgen er met hun treffers voor dat Nederland met nog twee minuten te spelen inloopt: 12-16. De linkerhoekspeler van Spanje krijgt veel ruimte en maakt de zeventiende goal van de Spanjaarden. Het slotakkoord in de eerste helft is voor Jeffrey Boomhouwer die met een fantastisch vliegertje, afgemaakt achter zijn rug langs, de ruststand bepaalt op 13-17 in het voordeel van Spanje.

Spanje maakt direct de eerste twee goals in de tweede helft. Via Bobby Schagen (2x) en Jeffrey Boomhouwer komt Oranje dichterbij Spanje. Echter laten de Spanjaarden dat niet zomaar gebeuren en scoren ze drie keer achter elkaar: 16-23. Het gat wordt zelfs even acht doelpunten, wanneer Jorge Maqueda zijn afstandsschot afvuurt: 17-24.

Kay Smits is voor de Oranjeheren wederom van grote waarde en schiet halverwege de tweede helft de bal twee keer hard tegen de touwen. De Spaanse aanval draait goed en met mooie passes wordt het gat vergoot naar negen doelpunten 20-29. Voor Oranje is de fantastisch keepende Corrales een groot obstakel. Via goals van Samir Bengahnem (2x) en Tim Remer (2x) blijft het verschil negen: 24-33. In de laatste minuten weet Spanje de voorsprong verder uit te bouwen, de eindstand wordt bepaald op 25-36 in het voordeel van Spanje. Door deze nederlaag zijn de Oranjeheren op hun allereerste EK als derde in de poule geëindigd en is het EK voorbij. De heren gaan met opgeheven hoofd naar huis. Spanje en Duitsland plaatsen zich voor de volgende ronde.

Onze Red Wolves spelen volgende week woensdag een barragewedstrijd tegen Cyprus die de Belgen naar de EK voorronde 2022 moet loodsen. Tickets zijn nog steeds te koop via https://handbal-interland.tickoweb.be/selection of te bekomen via de club (solidariteitsbijdrage)

Bron: VHV/NHV