Hasselt gastland handbalinterlands en bekerfinales

De stad Hasselt en de Koninklijke Belgische Handbalfederatie hebben een overeenkomst voor de komende drie jaar ondertekend voor wat betreft de organisatie van interlands en bekerfinales. De samenwerking houdt in dat tot en met 2022 alle EK en WK-kwalificatie-interlands van de nationale mannenhandbalploeg evenals de finales van de Beker van België voor dames en heren in Hasselt zullen doorgaan. Op 15 januari van dit jaar werd in Hasselt de interland België – Cyprus reeds georganiseerd. 

Na een eerste samenwerkingsakkoord van drie jaar tussen de Koninklijke Belgische Handbalbond, de Stad Leuven en Sportoase Leuven heeft de handbalfederatie een overeenkomst op nieuwe langetermijnsamenwerking met de stad Hasselt ondertekend. “We hebben het drie jaar uitstekend naar onze zin gehad in Leuven en in de Sportoase. Ik ben de mensen van vzw Tofsport en het team van Sportoase daar zeer erkentelijk voor” zegt afscheidnemend voorzitter Piet Moons

Het voorbije half jaar werd er met meerdere kandidaat gaststeden rond de tafel gezeten. Tina Muyllaert, adjunct secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Handbalfederatie had de leiding over het project betreffende de nieuwe gaststad. “Elke kandidaat speelstad had sterke argumenten om de komende drie jaar als gaststad te fungeren. Bij onze eindbeslissing hebben we niet alleen rekening gehouden met de financiële inspanningen die een stad bereid was te leveren. Ook de logistieke kant van het verhaal was belangrijk. Bijkomende aspect was de aanwezigheid van een sterke handbalfamilie. De stad Hasselt bood ons een totaalpakket aan waar wij ons als federatie helemaal konden in vinden. Wij zijn hen daar als federatie zeer erkentelijk voor en kijken uit naar een fijne samenwerking.” 

De stad Hasselt wordt op handbalvlak in één adem vernoemd met Hubo Initia Hasselt die volgend jaar haar 50 jarig bestaan viert. De komende drie jaar mag de Limburgse hoofdstad zich opmaken voor EK- en WK-kwalificatiewedstrijden evenals de bekerfinales. “Hasselt zal de komende jaren fors investeren om het harde werk van onze sportclubs naar een nog hoger niveau te tillen. Daarom ben ik enorm vereerd dat Hasselt de komende jaren de thuisbasis is voor onze nationale handbalploegen” zegt Habib El Ouakili, schepen van sport stad Hasselt. “Niet in zijn minst omdat enkele van de vaste waarden in de nationale ploeg hun jeugdopleiding in Hasselt kregen. Zo krijgen wij de kans om talent van eigen bodem te zien strijden om hun ambities waar te maken. Deze samenwerking past perfect in de ambitie van Hasselt om zich te ontplooien als (top)sportstad!” 

De samenwerkingsovereenkomst met stad Hasselt is de tweede langetermijnsamenwerking die de Koninklijke Belgische Handbalfederatie sluit. In december van vorig jaar werd er met stad Lokeren een driejarige overeenkomst gesloten voor de organisatie van een Europees vierlandentornooi voor spelers tot 18. In de toekomst zullen er ook voor andere nationale teams afspraken gemaakt worden met gaststeden. Hierbij zal rekening gehouden worden met de regionale spreiding.