Qubiq Achilles Bocholt landskampioen

Qubiq Achilles Bocholt heeft zaterdagavond in een volle en sfeervolle Alverberg de landstitel in de hoogste afdeling van het handbal gewonnen. Nadat het team van coach Bart Lenders vorige week in eigen huis Hubo Initia Hasselt versloeg met 41 - 27 wonnen de Noord-Limburgers nu ook de tweede finale. Eindstand 21 - 25.

Hasselt wist voor eigen publiek wat hen te doen stond. Er was maar één optie en dat was winnen. Bij winst zou een derde finale volgende week de beslissing brengen. Bocholt liep meteen 0 – 2 uit maar Hasselt maakte in een evenwichtige openingsfase snel gelijk. Na 10 minuten was het 4 – 4. Op het kwartier zorgde draaischijf bij Bocholt Bartosz Kedziora een eerste kloof. Bij de rust was de stand 10 – 13.

In de tweede helft kon Bocholt hun voorsprong lange tijd vasthouden tot Buciuman in minuut 51 voor Hasselt de gelijkmaker scoorde: 20 – 20. Verder kwam de thuisploeg niet. In de laatste 8 minuten scoorden ze nog maar 1 keer. Bocholt was niet meer te stoppen en won de wedstrijd met 21 – 25.

In zijn debuut jaar als hoofdtrainer bij Qubiq Achilles Bocholt wint Bart Lenders meteen zijn eerste titel. “Als ik al in de geschiedenisboeken van Bocholt stond, wat ik wel denk, dan zal ik er nu zeker in komen. Dit is de mooiste en de laatste prijs die we als club nog moesten winnen. Ik weet van toen ik zelf als speler kampioen speelde dat dit een fantastisch moment is. Voor de meeste jongens is het de eerste keer ooit dat ze een titel winnen. Het is een geweldige ervaring en iets dat je niet makkelijk afdwingt. Ik kan mij niet meer goed voor de geest halen hoe ik deze wedstrijd heb beleefd. Daarvoor moet ik straks de beelden bekijken. Als ik het mij goed herinner was ik heel gefocust en enthousiast, de ploeg constant bijsturend en motiveren tijdens de moeilijke momenten. Ik had de spelers gewaarschuwd dat Hasselt heel furieus aan de wedstrijd zou beginnen. Wij hebben meteen onze stempel gedrukt en zaten dadelijk in de wedstrijd. Collectief waren wij heel sterk, dan krijg je een goed gevoel, groei je in de wedstrijd en zo hebben we de basis voor deze eerste titel gelegd.”

Bij thuisploeg Hubo Initia Hasselt was de ontgoocheling groot. “Als je het over de hele wedstrijd ziet, en zeker over de twee wedstrijden, dan was Bocholt gewoon beter” zegt Vladimir Tomanovic, trainer van Hubo Initia Hasselt. “We speelden en wilden wel maar het lukte gewoon niet. In de slotfase van de wedstrijd kwamen wij pas op gelijke hoogte maar dan zakten we ook weer meteen weg. Wij hebben op geen enkel moment in de wedstrijd gezeten of onze wil kunnen opleggen. Zij hadden de hele tijd de bovenhand. Op basis daar van zeg ik dat Bocholt verdiend heeft gewonnen. Dit is een ontgoocheling. We hebben er een heel jaar voor gewerkt en dan hebben we het in de laatste twee wedstrijden weggegooid of niet afgemaakt. Dat is gewoon heel bitter en zuur. Maar dat is nu eenmaal zo. Opstaan en weer verder gaan. We gaan nu alles goed analyseren, kijken wat er is misgegaan en  kijken wat we kunnen verbeteren om volgend jaar hier met een ander gevoel te staan.”

Hubo Initia Hasselt: Jelle Vonckx (d), Brecht Vanbrabant (d), Tim Houbrechts 1, Xander Jackers, Simon Ooms 2, Kai Verhoeven 1, Ruben Roelants, Tom Robyns 4, Bram Van der Goten, Bart Köhlen 2, Eligio Pepels 1, Robbert Bogaerts 6, Mattias Van Criekinge 1, Andrei Buciuman 3
Tijdstraffen: 2x

QubiQ Achilles Bocholt: Bjorn Alberts (d), Stef Gijbels (d), Brecht Wertelaers 3, Jordi Cremers, Vladimir Tasevski 2, Leon Van Schie, Andreas Kittel 2, Roel Valkenborgh 8, Joren Lamers, David Denert, Damian Kedziora 2, Miha Pucnik 1, Bartosz Kedziora 7, Marek Mrowiec