EURO 2020 dames - een overzicht

Sinds woensdag wordt in Denemarken het EK handbal voor dames georganiseerd. Tijd voor een update.

In groep A staan Denemarken en Frankrijk samen aan de leiding. Beide landen wonnen hun twee matchen. Op dinsdag nemen ze het tegen elkaar op. Beide landen zijn al zeker van kwalificatie van de volgende ronde. Montenegro en Slovenië, beslissen in een onderling duel wie naar de volgende ronde mag.

In groep B staat Rusland aan het de leiding met het maximum van de punten. Rusland versloeg Spanje en won nipt van Tsjechië. Zweden is tweede met drie punten. De Zweden wonnen hun wedstrijd van Tsjechië en speelden gelijk tegen Spanje. Vanavond spelen Rusland en Zweden voor groepswinst. Spanje en Tsjechië maken in een rechtstreeks duel uit wie naar de volgende ronde mag. Spanje heeft genoeg aan een gelijkspel, Tsjechië moet winnen.

In groep C leidt Kroatië voor Hongarije. Met vier punten zijn de Kroaten zeker van kwalificatie. Hongarije en Servië zijn dat nog niet. Wereldkampioen Nederland staat puntenloos laatste maar is nog niet uitgeschakeld. De Nederlandse dames moeten morgenavond wel winnen van Hongarije om door te stoten.

Nadat Nederland hun eerste wedstrijd uitgesteld zag vanwege een coronabesmetting bij de Serviërs kon het zaterdag toch spelen. Een succes werd het evenwel niet. De Nederlandse dames gingen met 29 - 25 verrassend onderuit. Halfweg wees niets op een nederlaag voor Oranje dat bij een 15 - 9 ruststand de kleedkamer opzocht. Maar in de tweede helft speelde de wereldkampioen dramatisch. De ene fout volgde de andere op en minutenlang slaagden de dames er niet in om te scoren. Servië maakte zeven goals op rij en boog een achterstand van zes doelpunten om in een voorsprong: 23 - 22. Nederland probeerde zich te herpakken, maar dat lukte niet.

Eén dag na de nederlaag tegen Servië wachtte Kroatië, en ook die wedstrijd werd geen succes. In een gelijkopgaande eerste helft ging Oranje rusten met een 13 - 14 voorsprong. Ook in de tweede helft was het een gelijkopgaande wedstrijd, tot vijf minuten voor het einde. De Kroaten zijn in de slotfase scherper in de afwerking en verdedigt sterk. Met drie doelpunten in de laatste vijf minuten maken ze het verschil. Eindstand 27 - 25 in het voordeel van Kroatië.

Nederland is nog niet uitgeschakeld, maar rooskleurig is de situatie niet. Penibel wel. Nederland heeft de plaatsing voor de hoofdronde nog altijd in eigen hand. Een overwinning in het laatste groepsduel tegen Hongarije volstaat voor een plek in de hoofdronde.

In groep D tenslotte leidt Noorwegen met het maximaal aantal van de punten na twee ruime zeges tegen Polen (35 - 22) en Duitsland (23 - 42). Roeminië en Duitsland staan gedeeld tweede met elk twee punten. Polen, dat puntenloos laatste is, neemt het vanavond op tegen Duitsland. Roemenië kijkt leider Noorwegen in de ogen.

Van 10 tot 15 december wordt de volgende fase van het tornooi afgewerkt. Er zijn twee poules van telkens zes ploegen. Het finaleweekend met de vier beste ploegen wordt gespeeld van 18 tot en met 20 december.