De halvefinalisten zijn bekend

Op het WK-handbal komt het einde stilaan in zicht. Op woensdag werden de kwartfinales afgewerkt. Gastland Egypte stuntte ei zo na en dwong Denemarken tot strafworpen. Denemarken neemt het morgen op tegen Spanje. In de andere halve finale nemen Frankrijk en Zweden het tegen elkaar op.

Regerend wereldkampioen en olympisch kampioen Denemarken moest gisterenavond helemaal tot het gaatje gaan om Egypte te verslaan. Na twee verlengingen moesten bij een 35 – 35 stand strafworpen beslissen over winst en verliest en over wie naar de halve finales mocht en voor wie het tornooi definitief voorbij was. Uiteindelijk trok de titelverdediger het laken naar zich toe: 4 – 3 in de strafworpen en 39 – 38 als eindstand.

Als Denemarken straks, na de zilveren medailles van 1967, 2011 en 2013 en de wereldtitel van 2019, een vijfde keer de finale wil halen dan moet het voorbij Spanje dat Noorwegen met 31 – 26 versloeg. Vooral in de eerste helft waren de Spanjaarden oppermachtig.

Niet alleen Denemarken maar ook Frankrijk had verlengingen nodig tegen Hongarije. De zesvoudig wereldkampioen (1995, 2001, 2009, 2011, 2015 en 2017) en tegenstander van de Red Wolves in de EK-kwalificaties wisten niet wat hun overkwam toen ze eerst 7 – 1 en vervolgens 9 – 3 op achterstand kwamen. Halfweg de wedstrijd zochten de Hongaren de kleedkamers op met een bonus van 2 doelpunten: 12 – 14. In de 40e minuut kwam Frankrijk voor het eerst op voorsprong: 20 – 19. Toen het drie minuten voor tijd 30 – 27 was voor Les Bleus moeten onze Zuiderburen gedacht hebben dat de schaapjes op het droge waren. Niets was minder waar: de Hongaren slaagden erin om de kloof te dichten. Na de reguliere speeltijd was de stand gelijk: 30 – 30. In de extra tijd werd het 31 – 31 waarna de Fransen wegliepen van de Hongaren. Luc Abalo zorgde voor het winnende doelpunt. Eindstand 35 – 32.

Als Frankrijk voor de achtste keer naar de finale wil gaan moeten ze morgen voorbij Zweden dat in hun kwartfinale vlot de maat nam van Qatar. Eindstand 35 – 23.

De halve finales worden vrijdag gespeeld.

Bekijk VIA DEZE LINK Frankrijk - Zweden.