Sam Theyssens en Nemanja Kostic : spelers èn scheidsrechters

Sam Theyssens en Nemanja Kostic: “Een speler op hoog niveau kan ook scheidsrechter op hoog niveau worden”

Ze spelen allebei op een hoog niveau in de Belgische competitie bij Sasja en er staan zelfs internationale selecties achter hun naam. Vooral Nemanja kan terugblikken op een zestal selecties bij de Red Wolves. In zijn club is hij vooral opbouwer, maar soms wordt hij ook uitgespeeld als pivot. Maar doelman Sam Theyssens en Nemanja Kostic, twee dertigers, willen het ook maken als scheidsrechters op internationaal niveau.

 Foto Alain Decamps

Hoe zijn jullie begonnen met arbitreren?

Sam Theyssens: “Zoals zovelen. Spelen bij de jeugd en vanuit Sasja gevraagd om een scheidsrechtercursus te volgen. Ik vond het wel leuk om het spelletje ook eens van de andere kant te bekijken en dus ben ik dat blijven doen. Toen zowel Nemanja als ikzelf op ongeveer hetzelfde moment op zoek gingen naar een nieuwe scheidsrechterpartner zijn we samen beginnen fluiten.”

Nemanja Kostic: “Vergelijkbaar. Toen ik bij de U14 speelde, werden we door Sasja gepolst om de scheidsrechtercursus te volgen. Sam had die al een jaar eerder gekregen en die was er opgetogen over. Waarom ref? Eerst als een leuk tijdverdrijf, later om me te verdiepen in de sport.”

Is deze job te combineren als je actief speler bent?

Sam: “Het is intensief. Wij trainen vier avonden per week en daar komt nog één keer krachttraining bij. Op zaterdag spelen wij en dus blijft alleen de zondag over. En de ploegen die ’s zondags spelen, bevinden zich dikwijls niet bij de deur: Sint-Truiden, Eynatten… Met mijn beroep als leraar is het dan weer wél te combineren.”

Nemanja: “Laborant zijn is mijn job. Maar scheidsrechter zijn, vind ik eerder een hobby. En je leert nog constant bij. Zelfs als je wedstrijden leidt in de lagere reeksen.”

Dromen jullie er niet van om ooit internationaal scheidsrechter te worden?

Sam: “Dat is alleszins onze ambitie. Maar dat zal pas echt kunnen als we ermee stoppen als speler. Nemanja wil dat doen op het einde van volgend seizoen: halfweg 2024 dus. Ik denk hem daarin te volgen. Vanaf dan kunnen we dus in eerste nationale arbitreren of in de BENE-League. Zonder veel ervaring op dat niveau hebben we toch al goede kritieken gekregen nadat we dit jaar Atomix – Quintus (BeNe) en de bekerfinale bij de vrouwen floten.”

Nemanja: “Ik wil eerst nog mijn twintigste seizoen afronden als speler van Sasja en dus volgend seizoen liefst opnieuw in de BENE-League. Maar nadien wil ik zeker blijven fluiten, want op die manier blijf ik nog in contact met mijn favoriete sport. Of dat ook op internationaal gebied kan, weet ik niet dadelijk. Zijn er geen begrenzingen qua leeftijd en moeten we daarvoor nog bijkomende cursussen volgen?”

Is het een voordeel om scheidsrechter te zijn met een stevige ervaring als speler?

Sam: “Absoluut. Je weet dan beter wanneer een fout echt een fout is, wanneer je mag laten doorspelen, je voelt het spel beter aan, zodat je snel in de match zit, je werkt in de wedstrijd ook aan jouw communicatie, zodat spelers beseffen waarom je al dan niet fluit. We kennen ook wel de knepen van het vak. We beseffen ook dat je als scheidsrechter een olifantenhuid moet bezitten, want dikwijls ben je het mikpunt van frustraties. Maar als je beide ploegen op dezelfde manier behandelt en je duidelijk één lijn volgt, dan kalmeert dat wel.”

Nemanja: “Met die laatste uitspraak ben ik het volledig eens. Maar Sam is doelman en ik sta in het veld en dan laaien de emoties wel eens meer op. Door te arbitreren probeer ik een aantal inzichten te begrijpen, maar ik ben een beetje een heethoofd. En die passie valt soms moeilijk te temperen. Dat zie je soms ook wel aan mijn gezichtsuitdrukking. Daarom probeer ik als scheidsrechter wel een aantal reacties te begrijpen, maar het begrip stopt als de spelers er te hard overgaan.”

Welke redenen zou je aan jongeren meegeven om scheidsrechter te worden?

Sam: “Je kan van een goede match een nog betere match maken. Maar ik vind wel dat er een grote nood is aan gepaste begeleiding van (jonge) scheidsrechters. Er worden wel pogingen ondernomen, maar er blijft een tekort aan waarnemers, aan degelijke scholing. Het gevolg is dat er weinig goede koppels bestaan en dat zoiets de jongeren (voorlopig) niet aanspreekt. Iedereen voelt die nood.”

Nemanja: “Ik ben niet goed in het geven van advies. Ik wil gewoon in alles de beste zijn en dat is een stuk van mijn motivatie. Maar ik denk dat je gemakkelijker scheidsrechter blijft als je het allemaal plezant blijft vinden en je als koppel goed overeenkomt.”

Tekst: Marcel Coppens