David Willems wil jonge scheidsrechters motiveren
David Willems: “Belangstelling om scheidsrechter te worden, groeit bij de jeugd”
Zelf is David Willems al meer dan 25 jaar actief in het handbal. Eerst als speler bij Lommel, Overpelt en Hamont, maar vanaf de leeftijd van 16 jaar kwam daar arbitreren bij en die job vervult hij nog steeds met veel genoegen. Intussen als scheidsrechter in Eerste Nationale bij de mannen. Alle jaren een trapje hoger, vindt hij maar terecht.
Sinds hij acht jaren geleden stopte als actief speler, kreeg hij er een aantal functies bij. Zowel bij Bilzen als bij de Limburgse scheidsrechterscommissie houdt hij zich vooral bezig met het opleiden en begeleiden van jonge scheidsrechters.
Hoe kwam je er zelf toe om scheidsrechter te worden? Als een soort Chinese vrijwilliger?
“Helemaal niet. Ik heb gewoon zelf de stap gezet. Het begon – zoals dat wel eens meer gebeurt bij jeugdwedstrijden – op een moment dat er geen scheidsrechter aanwezig was voor een match. Ze vroegen het dan aan mij en ik vond dat dadelijk heel leuk. Ik ben dat blijven doen: van de provinciale reeksen tot de hoogste nationale afdeling,” vertelt David.
En nu doet hij de dingen, waarmee hij zelf opgeleid werd: les geven aan jonge scheidsrechters. Hoe gaat dat in zijn werk?
“Wie 14 jaar oud is, kan deelnemen aan die cursussen: twee dagen van telkens drie uren. Dat valt dus nog best wel mee en dat is – voor wie er echt ambitie voor heeft – helemaal niet onoverkomelijk. We krijgen trouwens een goede medewerking vanuit de meeste clubs. Vorig jaar moesten we b.v. in Tongeren liefst drie lesgevers inschakelen, omdat we met een 40-tal inschrijvingen zaten, hoewel 25 eigenlijk het maximale aantal is om een degelijke cursus te geven.
Er zijn nog wel meer clubs die al hun jeugdleden verplichten om deze mini-cursus te volgen, zodat iedereen wel op de hoogte is van de basisreglementen. Maar eigenlijk ben ik geen voorstander van dit systeem. Ik zou liever cursussen geven aan gemotiveerde mensen, want als je zo’n groep van 40 jongeren hebt, zijn er altijd een aantal die niet echt geïnteresseerd zijn en die komen omdat ze moeten. Dan verzwakt de aandacht wel eens. Als clubs echter vinden dat hun jongeren meer moeten weten over de spelreglementen, ben ik ook altijd bereid om eens af te komen naar de clubs. We zitten momenteel in een werkgroep om dat nog beter uit te werken.
Hetzelfde geldt voor de opvolging van de begeleiders van die jongere scheidsrechters. Dat is ook absoluut nodig, want anders worden die jongeren soms niet ingezet of worden ze aan hun lot overgelaten. Vorige week heb ik nog een online cursus gegeven voor scheidsrechtersbegeleiders en die werd toch opgevolgd door 31 belangstellenden. Want het is zeker nodig om begeleiders te motiveren om naar de wedstrijden te gaan kijken van die nieuwkomers en ze daar soms positieve tips te geven. Ik mag niet klagen over het enthousiasme van beginnende refs, maar er vallen er nog te veel onderweg af. Dikwijls heeft het te maken met studies of met het feit dat ze zelf nog handbal spelen in hun club.”
Maar David Willems ziet de toekomst positief in. “Het werken op langere termijn werpt stilaan zijn vruchten af, want binnenkort krijgen we er vijf koppels bij als officiële scheidsrechters. Mooi toch! Al is het niet altijd gemakkelijk om koppels te vormen van mensen die bij mekaar in de buurt wonen. Dat maakt de verplaatsingen gemakkelijker. Ik moet ook toegeven dat het vooralsnog een typische mannenwereld is. Maar ook daar willen we verandering in brengen. In Overpelt ben ik onlangs een cursus gaan geven met 22 meisjes en 8 jongens als deelnemers. Dat geeft hoop voor de toekomst, want het is toch beter dat meisjes vrouwenwedstrijden fluiten. Ze voelen het spel beter aan en ze kunnen er veel sneller doorgroeien.”
Waarom zouden jongeren het interessant moeten vinden om scheidsrechter te worden? “Een moeilijke vraag. Maar ik denk dat ze het leuk kunnen vinden om te leren omgaan met meer mensen, om meer communicatief te worden en misschien ook wel om een zakcentje bij te verdienen. Vooral het sociale aspect zou hen kunnen aanspreken. En waarom zouden jongeren zich niet kunnen bekwamen tot scheidsrechter op het moment dat ze voelen dat ze als speler/speelster niet genoeg aan de bak komen of dat ze geen tijd meer hebben voor de trainingen in de club?”
Er kan in Limburg nog ingeschreven worden voor twee cursussen in de herfstvakantie (in Beringen en in Bilzen) en tijdens de kerstvakantie (in Bocholt). Vraag zeker ook naar de cursussen in de andere regio's.
Tekst: Marcel Coppens