Vlaamse Week tegen Pesten

Van 10 februari tot en met 18 februari is het opnieuw zover: de 18de editie van de Week tegen Pesten!

We willen jullie graag oproepen om net zoals afgelopen jaren terug massaal mee te doen aan deze week. Een pestvrije sport, daar gaan we voor! 1 op 6 jongeren in Vlaanderen wordt gepest. Dat blijft nog steeds té veel. Toch is er ook goed nieuws: de inspanningen die we samen doen, werpen zijn vruchten af en doen de cijfers dalen! Daarom is het belangrijk dat we ons samen blijven inzetten. Het hele jaar door.

Ben jij op zoek naar materiaal of een fijne activiteit om met je ploeg tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten te doen? Bekijk dan snel het aanbod op de website Kies Kleur tegen Pesten. Zo maak jij het thema ‘pesten’ in de sportclub bespreekbaar en kunnen jullie samen ervoor zorgen dat pesten minder kans maakt, het hele jaar door!  Doe je mee aan de Stip IT actie, de WAT WAT Detox challenge of een andere actie, maak het dan zeker kenbaar op jullie social media met de hashtag #weektegenpesten en #kieskleurtegenpesten.

Wil je meer informatie over pesten? Heb jij vragen over pesten? Zoek jij hulp om pesten te voorkomen of een pestsituatie aan te pakken binnen de club?

De VHV heeft voor haar clubs een pestprotocol ter beschikking en tips voor in de sportclub. Neem zeker ook een kijkje op deze webpagina van de VHV. Daarnaast zijn er heel interessante websites waar je heel wat informatie over pesten vindt :

www.allesoverpesten.be.

Time-out tegen pesten op www.ethischsporten.be

Wil je graag iets voorzien voor jeugdige sporters in je club? Denk dan eens aan het Doeboek Time-Out tegen Pesten. Het doeboek ‘Time-Out tegen Pesten’ wil sportende kinderen helpen om te praten over pesten en om te reageren wanneer ze pestgedrag zien. Olympisch kampioene Nina Derwael en parkouratleet en Ketnetheld Nico Vanhole zijn de fiere TOP-coaches van het doeboek. Hun stripfiguren begeleiden de kinderen doorheen de oefeningen en tips. Het doeboek is geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar en ontving het WAT WAT label, een kwaliteitslabel voor informatieproducten voor kinderen en jongeren. Het toont dat de info betrouwbaar is en op maat van jongeren is gemaakt.

Heb je zelf een melding rond grensoverschrijdend gedrag?

Dan kan je terecht bij je club-API of onze federatie-API Sabine Stieglitz. Meer info vind je op deze webpagina.