In de spotlight tijdens de Week van de Club API's: Anne Dockx

Deze week zetten we binnen de handbalfederatie volop in op de Week van de Club API’s. We willen alle clubs aanmoedigen om hun API zichtbaar te maken en hun belangrijke rol onder de aandacht te brengen. Uiteraard doen we als federatie zelf ook mee, en daarom zetten wij met trots onze nieuwe federatie-API Anne Dockx in de kijker.

Anne combineert haar werk als API met haar beroep als therapeute en coach, en ondersteunt sinds eind vorig jaar ook de handbalfederatie. Haar ervaring, luisterend oor en betrokkenheid maken haar een waardevolle kracht achter de schermen. Maak hieronder kennis met haar in een kort maar krachtig interview.

 Kun je kort iets vertellen over jezelf en je achtergrond?
Mijn naam is Anne Dockx, woon in Vilvoorde en ben gehuwd. Ik werk als federatie-API voor Sneeuwsport Vlaanderen, Basketbal Vlaanderen, de Vlaamse Schaatsunie en sinds vorig jaar ook als tweede API voor Handbal. Naast mijn werk als API ben ik ook burn-out coach / therapeute. Mijn hobby's zijn lezen, reizen en vooral genieten van het leven.

Wat houdt jouw rol als API precies in binnen onze federatie?
Binnen de handbalfederatie is het eerst en vooral Heidi Frans bij wie de zaken binnenkomen. Als zij een zaak om welke reden dan ook niet kan behandelen, dan stuurt ze deze door naar mij. Meldingen kunnen gaan over psychisch of fysiek grensoverschrijdend gedrag, seksueel grensoverschrijdend gedrag, racisme of discriminatie. Uiteraard kunnen de club-API's ook altijd bij ons terecht voor advies.

Wat sprak je aan in deze functie? Waarom heb je voor deze rol gekozen?
Het ligt een beetje in het verlengde van mijn job als therapeute, zij het op een andere manier. Het is mensen verder helpen, luisteren en kijken hoe we dingen kunnen verbeteren of voorkomen in de toekomst. Uiteraard is de uitkomst niet altijd wat de melder verwacht. We zijn dan ook neutraal en luisteren naar álle partijen.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste thema’s rond integriteit in de sport? Zijn er zaken die zeker bespreekbaar gemaakt zouden moeten worden binnen de clubs? Of heb je een advies voor de clubs?
Ik merk toch wel dat het gebruik van sociale media een heel belangrijke rol speelt in een groot aantal cases. Of het nu gaat om pestgedrag, het delen van foto's of grooming – het is een belangrijk thema. Regelmatige sensibilisering en preventie zijn hier zeker nodig.

Hoe kunnen mensen jou bereiken als ze iets willen melden of bespreken?
Zoals gezegd komen de meldingen binnen bij Heidi Frans, en worden deze al dan niet doorgestuurd naar mij. De nodige info vind je via HET WELZIJN VAN DE SPELER | Vlaamse Handbal Vereniging In elk geval ben ik zeker bereikbaar via mail op anne.dockx@handbal.be.

Wat hoop je op langere termijn te bereiken binnen deze rol?
Als we het aantal cases door preventie en sensibilisering al kunnen verminderen, is dat alvast een goede zaak. Verder is het belangrijk dat mensen weten dat ze ergens terechtkunnen en gehoord worden. Vaak helpt luisteren al enorm. Hopelijk kunnen we er zo samen voor zorgen dat iedereen kan sporten in een veilig en aangenaam klimaat.