De hinkstapsprong van het handbal
De top van de Belgische handbalbond is ambitieus. De Red Wolves moeten het uithangbord van het handbal worden en tegen 2020 moet de nationale ploeg zich proberen te plaatsen voor een EK. Daarnaast wil de KBHB de samenwerking tussen de clubs en de liga’s optimaliseren en verder professionaliseren met als doel tegen 2022 aan te sluiten bij de top 12 van het Europese handbal.
Tijdens een druk bijgewoonde persconferentie in de kantoren van hoofdpartner Ethias treedt Piet Moons, ex-directeur marketing van het BOIC en sinds 1 juli voorzitter van de KBHB, voor het eerst op de voorgrond. “Er zit potentieel in onze sport en de wil om progressie te maken is op alle niveaus aanwezig” zegt Piet Moons. “Wij weten waar we staan en we weten waar we naar toe willen. We hebben een stappenplan dat tijd zal vragen maar het belangrijkste is dat er een plan is en dat we vandaag die ambitie ook durven uitspreken. Ik omschrijf het als de hinkstapsprong van het handbal. Tegen 2022 willen wij, samen met Frankrijk en Spanje, het EK organiseren. De bedoeling is om één groep in België te laten spelen. Tegen 2025 willen wij deelnemen aan het WK en tegen 2028, eventueel 2032, willen we deelnemen aan de Olympische Spelen.”
Bondstop spreekt ambities uit
“Frankrijk is een goed voorbeeld” pikt Dirk Verhofstadt, voorzitter van de technische commissie van de KBHB, in. “Ooit waren we elkaars evenknie. Zij hebben ruim 20 jaar geleden de inspanningen gedaan die wij nu moeten doen. Toen ik in 1982 aanvoerder van de nationale ploeg was versloegen we tijdens het C-wereldkampioenschap Noorwegen, onze eerste tegenstander in deze kwalificatiepoule. Na afloop van de wedstrijd kwam er een Noorse official naar mij toe en hij verwelkomde ons in de wereld van het handbal. We zijn even van het toneel verdwenen maar het is de bedoeling dat we op termijn onze plaats in die wereld van het handbal opnieuw innemen.”
“België moet werken aan goed nabuurschap” gaat Piet Moons verder. “Wij bevinden ons in een ideale situatie met buurlanden als wereldkampioen Frankrijk, Europees kampioen Duitsland alsook Nederland waarmee wij de BENE-League organiseren. De knowhow ligt voor het grijpen. We moeten de contacten met de Fransen, waarmee we al enkele jaren een intense samenwerking hebben, verder intensifiëren en de banden met de andere landen strakker aanhalen. Onze nationale ploeg moet daar op termijn de vruchten van plukken. Als federatie is het onze taak om het aanwezige talent de mogelijkheid te bieden om zich verder te ontwikkelen en de jongens en meisjes met talent optimaal te begeleiden zodat zij kunnen doorstromen naar de nationale ploeg en onze ambities helpen waarmaken. Daarvoor willen we de samenwerking tussen de clubs en de liga’s verder optimaliseren en professionaliseren met als doel tegen 2022 aan te sluiten bij de top 12 van het Europese handbal.”
De eerste wedstrijden van onze Red Wolves komen er snel aan. Op woensdag 2 november is er de uitwedstrijd in Noorwegen waarna Frankrijk op 6 november afzakt naar de Country Hall in Luik. “Het zou van een overdreven optimisme getuigen als ik zou zeggen dat we thuis Frankrijk zouden kunnen verslaan” aldus Dirk Verhofstadt. “Zij zijn de huidige wereldkampioen en wonnen zilver tijdens de Olympische Spelen in Rio. Maar het is ook niet de bedoeling dat zij de kat zijn en wij de muis zullen zijn. Het is onze ambitie om een degelijke wedstrijd te spelen en als dat lukt dan heb je een enorme stap voorwaarts gezet. De vorm van de dag, de steun van een volle zaal en het enthousiasme en de knowhow van onze Franse bondscoach die de tegenstander als geen ander kent zijn enkele factoren die zullen meespelen.”
De wedstrijd tegen Frankrijk is een publiekstrekker. “Op dit ogenblik staat de teller op meer dan 3000 verkochte tickets” weet Patrick Garcia, secretaris-generaal van de KBHB. “Er kunnen nog steeds tickets online besteld worden via de website van de Country Hall. Als de zaal niet uitverkocht raakt zullen ook de dag zelf nog tickets aan de kassa verkocht worden. Het is onze ambitie om de zaal uit te verkopen en met 4200 tickets een nieuw toeschouwersrecord voor een handbalwedstrijd in België te vestigen.”
Het slotwoord is voor de voorzitter. “Kwaliteit baart kwantiteit en we moeten ook niet proberen om het warme water opnieuw uit te vinden” aldus Piet Moons. “Ik geloof in duurzame samenwerking en dat kan ook met de federaties van de andere zaalsporten. De nationale ploegen van het basketbal en het volleybal hebben zich al geplaatst voor een EK. Zij weten hoe het moet. Vandaar dat we met hen ook al gesprekken hebben aangeknoopt.”