De Week van de official : Philip Hendrix nieuwe scheidsrechtersbaas
Philip Hendrix treedt in de voetsporen van François Mulleners en wordt scheidsrechtersbaas van de Vlaamse Handbalvereniging. Hendrix werd met unanimiteit van stemmen gekozen door de scheidsrechters. Het nieuws werd eerder deze week bekrachtigd door de Raad van Bestuur van de Vlaamse Handbalvereniging.
Philip Hendrix is al jaren actief als tijdwaarnemer en tafelcommissaris bij tal van handbalwedstrijden. Na jarenlang te hebben samengewerkt met François Mulleners neemt hij nu de fakkel van zijn leermeester over. “Je kiest ervoor om die taak op je te nemen want je wil niet dat al het werk wat François de voorbije 19 jaar geleverd heeft zou verdwijnen” zegt Philip Hendrix. “De VHV was al een tijdje op zoek naar een opvolger voor François en ik heb al die tijd getwijfeld of ik het nu wel of niet moest doen. Al jarenlang vorm ik een tandem met François. Een tijdje geleden hadden we een lang en goed gesprek. Nadien heb ik de knoop doorgehakt en besloten om hem op te volgen. Zo’n 30% van de stemgerechtigden brachten ook effectief hun stem uit en steunden mijn kandidatuur. En dus treed ik in de voetsporen van mijn leermeester. Het goede nieuws is dat hij dit seizoen nog zal volmaken en me met raad en daad zal bijstaan. François is niet weg en voor alle duidelijkheid: hij moet ook niet weg. Hij heeft zoveel ervaring en contacten waarmee hij zich nog ongelooflijk ten dienste kan stellen van onze sport.”
“De titel is mooi maar daar moet ik het niet voor doen” zegt nieuwbakken scheidsrechtersbaas Philip Hendrix. “Het zal een moeilijk seizoen worden en er wacht ons geen makkelijke taak. Gelukkig heeft ook niemand beweerd dat het een wandeling in het park zou zijn. Maar ik voel veel steun en dat sterkt me in het feit dat ik wil en zal slagen in mijn taak. Eén van mijn ambities is de opleiding van jonge scheidsrechters verbeteren. We moeten nog korter op de bal spelen zodat ze nog meer progressie kunnen maken. Pas op, dat gaat niet van vandaag op morgen. Dat is een werk van lange adem. Het goede nieuws is dat we weten waar we nu staan én waar we naar toe willen. Op dit moment is er bijzonder weinig doorstroming van jeugdscheidsrechters naar het effectieve korps van scheidsrechters. Als je alle acht cursussen op een jaar samenlegt dat kom je tot 150 à 180 kandidaten. Slechts 10 % van al die jeugdscheidsrechters stroomt door. Dat is veel te weinig. Ik wil gaan praten met de clubs, met de verschillende regio’s want van daaruit vertrekt alles. Feit is dat de gemiddelde leeftijd van de scheidsrechters stijgt terwijl die eigenlijk moet zakken. Die curve proberen omkeren is een moeilijke maar tegelijk ook leuke uitdaging.”
Er wacht de gemotiveerde scheidsrechtersbaas een pak werk. “Alléén kan ik mijn ambities niet verwezenlijken. Ik heb reken daarvoor op de steun van de Vlaamse Handbalvereniging, de regio- én de scheidsrechtercomités. We zijn met zijn allen verantwoordelijk.”
Deze week organiseerde de Vlaamse Sportfederatie ‘De week van de Official.’ “Een prachtig initiatief waarbij de officials, want het gaat veel verder dan scheidsrechters alleen, in de spotlights komen te staan. Eigenlijk zouden we niet een week maar een seizoen van de official moeten organiseren. Respect voor het werk van de officials moet er ten allen tijden zijn. Zonder hen is er géén sport. Het is een cliché van hier tot Tokyo én terug maar het is wel een waarheid als een koe. Ik wil alle scheidsrechters, tafelwaarnemers en samen met hen alle officials danken voor hun inzet, passie en gedrevenheid waarmee ze week na week hun wedstrijd tot een goed einde willen brengen” besluit Philip Hendrix.