Klaus-Dieter Convents: van voetbalmakelaar tot ervaren waarnemer
Het wordt een belangrijke Europese week in het handbal. Dit weekend worden de kwartfinales van de Champions League afgewerkt maar op woensdag 27 april staat er met Kielce – Flensburg al een vooruitgeschoven kwartfinale gepland. De heenwedstrijd in Flensburg eindigde op 28 – 28. Er wacht de Duitsers in Polen een warme ontvangst en met dat soort wedstrijden wordt de Belgische waarnemer Klaus-Dieter Convents opgetrommeld. Hij is morgen waarnemer van dienst.
De 60 jarige Convents is afkomstig uit de Oostkantons, meer bepaald uit Eupen. Het minst wat we kunnen zeggen is dat hij een merkwaardige carrière heeft uitgebouwd. Samen met ex-Anderlecht speler Henrik Andersen richtte hij een zaak op als voetbalmakelaar. Maar Klaus-Dieter was ook actief als scheidsrechter in het handbal. Hij was erg hoog aangeschreven en leidde tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona maar liefst 6 wedstrijd in goede banen waaronder Duitsland – Egypte. De combinatie voetbalmakelaar en internationaal scheidsrechter was niet langer houdbaar. Klaus koos voor zijn zaak en nam afscheid van het arbitreren van handbalwedstrijden.
“De EHF betreurde dat maar beide dingen combineren zou geen goed idee geweest zijn” blikt Klaus-Dieter Convents terug. “In het leven moet je keuzes maken en hoe zeer ik ook van het handbal hield, de liefde woog niet op tegen de contacten die ik had in het voetbal. In 1994 ben ik definitief gekapt met het arbitreren van handbalwedstrijden en heb ik me samen met Henrik Andersen geconcentreerd op ons makelaarswerk. Ik heb destijds heel veel transfers geregeld voor Dortmund, Leverkusen en Keulen. Gedurende 20 jaar ben ik de vertrouwenspersoon geweest van ex-Anderlecht speler Morten Olsen, tot voor kort bondscoach van Denemarken. Daarnaast heb ik in 1997 heel nauw samengewerkt met Erik Gerets toen hij met Lierse kampioen werd. Ook nu heb ik nog goede contacten in het voetbal en werk ik nog regelmatig als scout voor het Duitse Schalke 04. Zo ben ik vorige week nog naar AA Gent – Club Brugge gaan kijken.”
De EHF, de Europese handbalfederatie, betreurde destijds de beslissing van Klaus Convents en nam enkele jaren na zijn afscheid opnieuw contact op. “Ze stelden me voor om af en toe als waarnemer op te treden” pikt Convents in. “De liefde en passie voor het handbal was nog steeds aanwezig en dus hoefde ik niet lang na te denken en ging ik op hun voorstel in. Net als een scheidsrechter krijgt ook een waarnemer een beoordeling en die was steeds positief. Meer nog, door mijn ervaring die ik in het voetbal had kreeg ik hoe langer hoe meer zwaar geladen duels aangewezen, zeg maar risicowedstrijden. Nu zoveel jaren later heb ik meer dan 500 wedstrijden op de teller en word ik aanzien als specialist van de risicowedstrijden. Als er ergens in Europa zo’n match geprogrammeerd staat word ik opgeroepen. Vandaar dat ik aangeduid ben om op woensdag 27 april Kielce tegen Flensburg te gaan waarnemen.”
Klaus-Dieter Convents heeft een reputatie uitgebouwd op het vlak van ‘high-risk wedstrijden’. “Mijn taak is identiek aan die van alle waarnemers in het handbal. Ik moet de scheidsrechters begeleiden en beoordelen. Bij risicowedstrijden komt daar bij dat ik verantwoordelijk ben voor alles wat met veiligheid te maken heeft. Dat gaat écht heel ver. Van de aankomst van de bezoekende ploeg, al dan niet vergezeld door hun fans, tot de veiligheid in de hotels alsook in de zaal. Het is een totaalpakket. De reden waarom ik die wedstrijden krijg heeft te maken met mijn ervaring denk ik. In al die jaren heb ik nooit een wedstrijd hoeven stil te leggen. En ik heb toch al wat meegemaakt.”
De voorbije 7 jaar heeft Klaus-Dieter Convents telksen Champions League wedstrijden toegewezen gekregen. “90% van de wedstrijden die ik krijg zijn risicowedstrijden. Het ergste wat ik ook heb meegemaakt zijn de Macedonische derby’s. 3 jaar geleden ben ik 10 keer in Skopje geweest. Het publiek is hevig, vurig, fanatiek … en dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Ik heb eens meegemaakt dat in een zaal waar er plaats was voor 7500 mensen 10000 mensen zaten. De massa was niet te stoppen. Ik had al opdracht gegeven om 3000 zitjes te verwijderen maar dat was blijkbaar niet genoeg. Tijdens de wedstrijd regende het zitjes, werd er in de zaal gerookt en zelfs bengaals vuurwerk ontstoken. De sfeer was licht ontvlambaar, dat mag je letterlijk nemen. Meermaals was er overleg met de scheidsrechters maar telkens zei ik dat we moesten verder spelen. Stoppen was geen optie want dat zou de situatie zo mogelijk nog verergeren. Als ik erop terugkijk was het heel vaak balanceren op een slappe koord maar zijn we er telkens in geslaagd de juiste beslissing te nemen.”
Zijn koelbloedigheid, professionaliteit en efficiënt optreden is ook de EHF niet ontgaan. “Ik voel heel veel respect en waardering voor mijn werk. Als ik het wedstrijdschema van Europese wedstrijden bekijk kan ik bijna blindelings mijn wedstrijden raden. Alle matchen in de Balkan, Polen, Hongarije en Roemenië zijn voor Klaus” lacht de Oostkantonner. “Het feit dat ik uit een niet handballand komt zal ook wel een rol spelen. Hoewel, de Red Wolves zijn de laatste tijd aardig bezig en als ze hun progressie kunnen verder zetten kunnen we binnen afzienbare tijd het woord niet-handballand wellicht schrappen.”
Tot slot vuurden we nog enkele voetbalvragen af op Klaus Convents. Wie wordt er deze zomer Europees kampioen in het voetbal en wie wint de titel in de Jupiler Pro League? “Afgaande op de kwaliteit en het talent maakt België een grote kans om de finale te spelen maar ik ben niet helemaal overtuigd. Duitsland is en blijft een tornooiploeg en heeft op dat vlak heel veel ervaring. Als het moet staan ze er. In België denk ik dat de titel voor Club Brugge zal zijn.”